Kokią gyvatvorę pasirinkti?

Pavasaris – tinkamiausias metas sodinti gyvatvorę. Kokią pasirinkti?

Jeigu sklypas didelis, rinkitės vidutinio aukščio augalus, o erdvę padalykite siauromis žaliomis gyvatvorėmis.

Dideliame plote tinka ir aukšta laisvai augančių augalų gyvatvorė, kurios nereikės daug prižiūrėti.

Galima rinktis ir formuojamąją (maždaug 50 cm pločio), tačiau ji atrodys ne taip įspūdingai kaip auganti natūraliai.

Jeigu gyvatvorė suformuota iš gražiai žydinčių krūmų ir medžių, mezgančių dekoratyvius vaisius, karpyti patartina retokai, antraip prasčiau žydės.

Mūsų klimato sąlygomis patvaresnės yra siauros gyvatvorės iš augalų tvirtomis, nelanksčiomis šakomis, pavyzdžiui, tinka gudobelės, kauleniai ir kt.

Plačialapius, lanksčiomis šakomis augalus sunkiau formuoti, greičiau lūžinėja šakos, jos ne taip gražiai atrodo.

Jeigu gyvatvore norite aptverti teritoriją, labiausiai tiks nepraeinamos, tankios ir dygios, pavyzdžiui, iš gudobelių (Crataegus).

Aukštoms, sodą juosiančioms gyvatvorėms suformuoti tinka ir įprastos eglės (Picea abies), mažalapės liepos (Tilia cordata), vakarinės tujos (Thuja occidentalis), skroblai (Carpinus betulus). Šie augalai ilgaamžiai, tad tikėtina, kad ir gyvatvorės bus tokios pat.

Kaip sodinti?

– Pirmiausia reikia tinkamai parengti sodinimo vietą – prastą dirvožemį pagerinti kompostu, durpėmis, sunkų – smėliu, pasirūpinti, kad nestovėtų vanduo kaskart palijus (nes mirks augalų šaknys), išrinkti daugiamečių piktžolių šaknis.

– Jei gyvatvorę sodinsite rudenį, pavasarį pats metas iškasti griovį, į kurį per visą vasarą meskite išrautas piktžoles. Jas retkarčiais palaistykite, pamaišykite, kad greičiau supūtų. Rudeniop galima įberti trąšų, vėl permaišyti.

–Sodinkite jaunus augalus (vienmečiai ar dvimečiai geriau sutankėja nei senesni) – gyvatvorė bus dailesnė, ją galėsite įvairiai apkarpyti.

– Jei norite tiesios gyvatvorės, duobes arba griovį kaskite pagal virvę. Augalus sodinkite viena eile – gyvatvorė bus siaura. Jeigu norite plačios – dviem eilėmis šachmatų principu. Tik tujų ir kitų visžalių spygliuočių nereikėtų sodinti dviem eilėmis. Sodinant visžalius augalus geriausias atstumas tarp jų – 70–80 cm.

–Lapuočius galima sodinti tankiau – viena eile kas 30 cm, o dviem eilėmis šachmatų principu – 30 x 30cm.

Kaip prižiūrėti?

  • Pirmuosius porą metų gyvatvorių priežiūra vienoda. Svarbiausia laiku išrauti piktžoles, išpurenti žemę ir periodiškai laistyti.

  • Krūmų ir medelių geriau negenėti, kol jie gerai neįsišakniję. Svarbu taisyklingai genėti, antraip, jei gyvatvorė aukšta, gerai augs tik viršutinė krūmų dalis, o apatinė gaus per mažai šviesos ir ims nykti. Tokiu atveju gyvatvorėms reikia suteikti kūgio artrapecijos formą.

  • Derėtųnepamiršti, kad ne visus augalus galima genėti ir kirpti. Pavyzdžiui, netinkami formuoti augalai retais, šakotais vainikais – gali pradėti džiūti, lūžinėti. Taip pat svarbu nepamiršti reguliariai išpjaustyti sausas ir ligotas
    šakas, stambius mažai besišakojančius ūglius.


  • Nauji ūgliai augs sparčiau, jei augalai bus reguliariai tręšiami ir laistomi. Gyvatvorę galima tręšti lapų pūdiniu arba azotinėmis trąšomis (pavasarį ir vasarą). Pasenusias gyvatvores reikėtų atjauninti – nukirpti nuo žemės paliekant 10–15 cm, tada patręšti mineralinėmis trąšomis.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis