Gegužė – daržovių sodinimo mėnuo

Gegužę paprastai jau būna šilta, tačiau šalnų galimybė – didelė, ypač sodams žydint. Tad saugokite jau pasodintus daigelius, o kai kuriuos jų patartina sodinti tik mėnesio pabaigoje.


Patarimai, ką ir kaip sodinti


●Prieš sodindami daržoves dirvą patręškite organinėmis trąšomis. Pasodintas mulčiuokite, gausiai laistykite. Jei reikia, sudygusias išretinkite ir patręškite mineralinių trąšų tirpalu.


●Daržovių sėklas reikia įterpti nevienodu gyliu – priklauso nuo jų dydžio. Smulkios įterpiamos negiliai, maždaug 2 cm gylyje (morkų, petražolių, salierų, rūgštynių, mairūnų, raudonėlių), vidutinės – centimetru giliau (ankštpipirių, burokėlių, griežčių, kopūstų, pastarnokų, pomidorų, ridikų), stambesnės – iki 5 cm gylyje (aguročių, žirnių, pupų, šparagų).


●Tas pačias daržoves kaskart maždaug 3 metus sodinkite vis į kitokią vietą. Pomidorai ir paprikos geriausiai auga ten, kur anksčiau dygo kopūstai, agurkai, baklažanams patinka svogūnų, morkų, kopūstų vietos, o agurkai derės ten, kur augo bulvės, pomidorai, svogūnai, ankštiniai.


●Dažnai purenkite žemę – augalai gaus užtektinai drėgmės, oro, nežels piktžolės.


●Gausiai laistykite, ypač neseniai pasodintus augalus.


Kiekvienai daržovei – kitoks metas


Gegužę pats metas sodinti šalčiams atsparias morkas, petražoles, pastarnokus, ridikėlius, svogūnus, vasarinius česnakus ir krienus. Galite pasėti žirnių ir pupelių, tik rinkitės tas, kurios ištvertų trumpalaikes šalnas. Jei temperatūra nukrenta, daigelius pridenkite – ne tik nesušals, bet ir greičiau augs. Turėkite omenyje, kad baklažanams reikia dar aukštesnės temperatūros nei pomidorams ar paprikoms, dirva turi būti laidi vandeniui. Vijoklinės pupelės taip pat šiek tiek reiklios – jos nemėgsta vėjo ir geriausiai auga daug humuso turinčioje šiltoje dirvoje.


Gegužės pirmoji pusė


-Persodinkite į atvirą gruntą šildomame inspekte išaugintus brokolius.


-Sodinkite baklažanus, tačiau į nešildomus inspektus arba šiltnamius su plėvele.


-Mėnesio pradžioje pasodinkite ankstyvąsias bulves, o pirmąją dekadą – visas likusias.


-Pasodinkite žemuogių ir braškių.


Gegužės antroji pusė


-Pasėkite pupelių.


-Genėkite agurkus – apačioje esančius vaisius (iki 70 cm aukščio) nuskinkite: augalas geriau vystysis. Patręškite paviršinėmis trąšomis.


-Nugenėkite pomidorų šoninius ūglius. Atkreipkite dėmesį, kad pomidorai nebūtų pririšti per stipriai – stiebas neaugs į storį. Kai susidarys trys žiedynai, apgenėkite pagrindinį ūglį – virš aukščiausiai esančio žiedyno palikite vieną lapą.


-Pasėkite moliūgų, bet nepamirškite – jie labai jautrūs šalnoms!


-Metas sodinti namuose išaugintų mairūnų daigus (tik prieš tai daigelius gerai užgrūdinkite), taip pat kitas daugiametes prieskonines žoleles: melisas, šalavijus, čiobrelius.


-Pasodinkite vėlyvųjų kopūstų daigų.


Gegužę nepamirškite ir kitų darbų


- Prieš šalnas sutrypkite žemę – ji lėčiau vės, vaismedžius ir vaiskrūmius palaistykite, žydinčius agrastų ir serbentų krūmus iš vakaro apdenkite. O po šalnos ryte vaismedžius apipurkškite vandeniu – atsigaus žiedai.


- Prie vėsesnio oro po truputį pratinkite balkoninių gėlių daigus – kai šiltą, dieną išneškite į lauką ir palaikykite pusiau pavėsingoje vietoje. Kaskart tegu pastovi ilgiau. Jei šilta, galite palikti ir per naktį.


- Metas perskiepyti obelis ir kriaušes – menkus, prastų veislių medelius. Slyvas ir vyšnias skiepykite iki išsiskleidžiant pumpurams.


- Į lysves pasėkite vienmečių gėlių: laibenių, medetkų, rudgrūdėlių, ešolcijų, nasturtų.


- Nuo gegužės vidurio į dirvą jau galima perkelti paaugintus vasarinių gėlių sėjinukus.


- Daugiametes gėles tręškite kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis, kai sausa, laistykite.


- Pirmoje mėnesio pusėje pasodinkite kardelių, pabaigoje – jurginų (juos saugokite nuo vėjo, šalnų, žiūrėkite, kad gautų pakankamai saulės).


- Mėnesio pabaigoje rožes patręškite skystomis organinėmis trąšomis.


- Galite pasodinti vaismedžių ir vaiskrūmių.


- Jei vaismedžių netręšėte fosforo turinčiomis trąšomis, dar ne vėlu tai padaryti gegužės pirmoje pusėje.


- Nugenėkite vaismedžius ir vaiskrūmius, išpjaukite pažeistas ir nudžiūvusias šakas.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis