Architektė pataria, kaip perplanuoti vonios kambarį

Sulaukėme tokio skaitytojos laiško: „Rašau Jums tikėdamasi pagalbos, nes patys jau nebeišmanome kaip bepasielgti. Remontuojame senos statybos namą. Su virtuvės, valgomojo ir svetainės zonomis bei miegamuoju viskas daugiau ar mažiau aišku. Didžiausias galvos skausmas – vonia. Norime sutalpinti ir dušo kabiną, ir vonią, ir „pakabinamą“ tualetą, ir praustuvą, ir būtų gerai, kad dar ir skalbimo mašina tilptų... Bet dėl pastarosios didelių bėdų nėra, blogiausiu atveju ją iškeltume į patalpą, esančią šalia vonios. Tiesa, griauti sienos ir sujungti šių patalpų nenoriu dėl labai paprastos priežasties – esu numačiusi ten įsirengti vadinamąjį „tamsųjį sandėliuką“, kuriame pasislėptų visa namų ruošos technika ir boileris. Įėjimo į vonią taip pat negalime pakeisti, nes riboja šalia esantys laiptai. Vonioje pažymėtas langelis yra siauras, ~30 cm pločio, maždaug 1,90 m. aukštyje. Manau, kad matmenys vonios mažės bent per 10 cm, nes planuojame sienas „apdoroti“ gipso plokštėmis ir plytelėmis. Va čia ir susiduriame su centimetrų stygiumi. Nedidelė bėda, sakysite, bet kai trūksta fantazijos ir elementariausių planavimo žinių, tai tampa rimtu iššūkiu. Prisegtame planelyje labai mėgėjiškai padariau tuos pakeitimus, kurie jau atlikti ir realybėje.“

Asmeninio archyvo nuotr.

Planuojant vonios įrengimą ar remontą, kaip ir bet kurios kitos patalpos, pradedame nuo visų galimų scenarijų įvertinimo: ar galima kažką griauti, kažkur plėstis, ar galima, prireikus, perkelti duris ir pan. Tačiau san.mazguose yra papildomas labai svarbus aspektas – kanalizacijos įvadai, į kuriuos neišvengiamai reikia atsižvelgti. Praustuvas ar dušas gali laisviau „migruoti“ patalpoje, o štai klozetas negali nutolti nuo kanalizacijos stovo. Tad pirmiausia reikia žinoti, kur yra stovas ir šalia jo išskirti vietą klozetui, o kitus įrenginius dėlioti pagal patogumą.

Tais atvejais, kada yra labai ribotas patalpos plotas ir išplanavimas komplikuojasi, galima kelti grindų lygį, bandyti „sužaisti“ su nutekamųjų vamzdžių nuolydžiais ir statyti klozetą toliau nuo stovo. Bet jūsų atveju vonios patalpa nėra maža, variantų kaip ją suplanuoti yra daug. Pateikiu kelis iš jų.

Nusprendus įsirengti pakabinamą klozetą, galima įdomiai išnaudoti konstrukciją, kurioje slepiamas vandens bakas: palikti vieną „laiptą“, pratęsti jį per visą sienos ilgį arba - iki lubų, įrengiant lentynas.

Asmeninio archyvo nuotr.

Asmeninio archyvo nuotr.

Asmeninio archyvo nuotr.

Asmeninio archyvo nuotr.

Jeigu vonios kambaryje jums yra svarbi ne tik funkcija, bet estetika ir dizainas, apie tai verta galvoti iš karto, dar vonios kambamrio planavimo stadijoje. Kiekvienas santechnikos gamintojas siūlo produktų dizaino serijas, kuriose būna suderinti įrenginiai ir detalės. Jei planuosite vonios kambarį galvodami tik apie matmenis, galiausiai gali tekti rinktis praustuvą iš vienos serijos, vonią – iš kitos ir t.t. Tad mano patarimas būtų toks: apgalvokite kelis sau priimtinus variantus, įsivardinkite sau kas vonios kambaryje jums yra svarbu, dar geriau – apsibrėžkite kokią sumą galite tam skirti ir kreipkitės į vonios įrangos saloną, kad jums pateiktų kelis išplanavimo pasiūlymus su realiais gaminiais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis