Apsiaustų medis: kabykla, kuri gali išlaikyti net 48 paltus

Visi žinome, kad skandinavų dizainas yra humaniškas, besirūpinantis įvairiausiais mūsų poreikiais, tad kūrybiškai žvelgiantis net į ne pačius svarbiausius interjero elementus. Danų dizainerės Sidse Werner sukurta kabykla „Coat Tree“ tapo ne tik kultiniu dizaino objektu – tvirtinama, kad ji pajėgi didvyriškai išlaikyti net 48 sunkius paltus!

Kur pastatysite, ten tiks

„Coat Tree“ laikoma viena mobiliausių ir funkcionaliausių plačioje kabyklų giminėje. Nors atrodo lengva ir trapi, iš tiesų ji labai tvirta ir praktiška. Dizainerė Sidse Werner kabyklą sukūrė 1971 metais kompanijai „Fritz Hansen“. „Coat Tree“ susideda iš aštuonių lenktų chromuoto plieno vamzdžių, panašių į šakas, kurios baigiasi sintetinės medžiagos suapvalintais burbulais: šie gali būti juodi arba kelių kitokių spalvų, dar balti ir chromuoti. Kabyklos „šakos“ gali būti komponuojamos skirtingai – nelygu, ką norima ant jų kabinti: paltus, kepures, šalius ar skėčius. Kabykla imituoja liekną ir grakštų medžio siluetą – jis stilingai išryškėja erdvėje. Dinamiškas dizainas suteikia galimybę statyti „Coat Tree“ pačiose netikėčiausiose namų vietose ir įkomponuoti įvairių stilių interjeruose.

„Geriau vienas nei dešimt“

Architektė, pramoninė dizainerė Sidse Werner (1931–1989) kūrė baldus, tekstilę, kilimus, šviestuvus, stiklo dirbinius. Ji tikėjo, kad gražūs daiktai kiekvienuose namuose ras savo vietą ir tvirtino, kad „visada geriau turėti vieną gerą daiktą negu dešimt bet kokių“.

Sidse Werner mokėsi architektūros ir pramoninio dizaino Kopenhagoje. Keletą metų ji dirbo asistente garsios, netradicinius baldus kuriančios dizainerės Nannos Ditzel studijoje.1969 metais gavo Danijos nacionalinio banko fondo paramą studijuoti plastikinių gaminių dizainą JAV. Po metų dizainerė įkūrė savo biurą. Sidse Werner kūriniai buvo eksponuojami parodose Londone, Paryžiuje, Niujorke, San Franciske, Kelne, Frankfurte, Tokijuje, Stokholme ir Milane. Taigi populiarumo sulaukė ne tik Sidse Werner sukurta kabykla, bet ir daugelis kitų jos dizaino objektų. Drauge su garsiu danų dizaineriu Leifu Alringu ji sukūrė šviestuvų seriją „Formland“, įkvėptą pomėgio šokinėti su parašiutais. Seriją užsakė kompanija „Fog and Mørup“ 1970 metais ir, kaip rašė to meto spauda, jos pristatymo vakarėliui menininkai net pagamino specialaus dizaino sumuštinius!

Nuotraukos – gamintojo „Fritz Hansen“.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis