Dideli užmojai mažoje erdvėje: aplinkos kūrimas viename Kauno kieme

Kauno senamiestyje esantį namą supa vos keli arai, tačiau šeimininkai čia sukūrė žaliuojančią ir žydinčią oazę. Nors sklypas nedidelis, bet atrodo stebėtinai erdvus.

Nuo lauko vartelių akmens trinkelėmis grįstas takas veda pro namą ir iš karto už jo išsiplečia pusapvale forma. Medinėje atviroje pavėsinėje, suręstoje iš kokosinės palmės rąstų ir lentų, mėgsta ilsėtis visa šeima. Šalia raminamai į nedidelį tvenkinį čiurlena upelis. Apželdinimo specialistai suformavo nedidelį alpinariumą, kuriame „apgyvendino“ kalnų tipo upelį. Iš smiltainio suformuotomis kaskadomis krintantis vanduo ne tik džiugina linksmu čiurlenimu, bet ir prisotina vandenį deguonies. O tai ypač patinka čia gyvenantiems korėjietiškiems karosiukams ir vandens lelijoms.


Nedideliame žemės ruoželyje šeimininkai stengėsi pasodinti kuo įvairesnių ir įdomesnių augalų. Netoli tvenkinio želia japoniškas ožekšnis (Euonymus) ir japoniškas klevas, vandeny šakas mirko dekoratyvinis gluosnis. Kai tokios šiltos žiemos, ypač gerai auga įvairių rūšių kadagiai.


Palei vieną tvorą (prie pavėsinės) auga sidabrinė eglė, rododendrai, levandų krūmelis, magnolija, o šalia keroja svyrantis bukas.


Kad sklypo reljefas neatrodytų monotoniškas, specialiai suformuotas nedidelis alpinariumas. Jis įrėmina nedidelį tvenkinuką ir kaskadomis krintantį vandenį. Kaskados pagamintos iš geltonojo smiltainio plokščių, todėl atrodo itin natūraliai, ir tekantis vanduo primena sraunią kalnų upę.


Lauko pavėsinė suręsta iš kokosinių palmių rąstų, grindys – iš tokio paties medžio. Kiemas išklotas natūraliomis akmens trinkelėmis, jos taip pat įrėmina alpinariumą ir tvenkinio krantus.



Vienoje namo pusėje kiemo ribas žymi medinė tvora, o kitoje – tujų gyvatvorė. Šeimininkė specialiai karpo ir formuoja tujas taip, kad jos viena su kita nesusipintų ir nesudarytų aklinos žalios sienos. Pro tarpus šviečia žaliuojantis kaimynų kiemas, todėl erdvė vizualiai atrodo didesnė. Pavasarį tarp tujų sodina ryškiaspalves tulpes. Joms tujų kaimynystė kaip tik, be to, ryškūs žiedai pagyvina aplinką.


Prie lauko durų it žalios skulptūros įėjimą saugo mažieji kukmedžiai. Visžaliai augalai ne itin įnoringi ir auga lėtai lyg bonsai, todėl reikia tik retkarčiais apkarpyti ir suformuoti gražų vainiką. O per Kalėdas namiškiai juos puošia kaip eglutę. Sako, atrodo labai gražiai ir žaismingai.


Prie namo želia miniatiūrinės klombos. Tai eksperimentų vieta. Kiekvienais metais šeimininkė jose sodina vis kitus augalus ir kuria vis kitokias kompozicijas. Tiesa, kairėje namo pusėje retai kada užklysta saulė, todėl ta vieta skendi nuolatiniame šešėlyje. Tokių sąlygų nepakenčia daugelis augalų, išskyrus svyrančias begonijas, kurios iki žemės nusvarinusios stiebus pražysta šimtais žiedų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis