Grindų danga: architektė pataria, ką rinktis

Bendrajame kambaryje, kuriame dažnai įrengiamos net kelios skirtingos paskirties zonos – virtuvė, valgomasis ir svetainė, dėl praktiškumo reiktų kloti ir skirtingą grindų dangą. Kokią rinktis ir kaip derinti tarpusavyje, kad erdvė išliktų estetiška, jauki ir praktiška, pataria architektė Indrė Sunklodienė.

Bendrajame kambaryje galimi įvairūs grindų dangų variantai – tai parketlentės, laminatas, plytelės, PVC danga, liejamosios grindys ir t.t. Viskas priklauso nuo stiliaus ir žmonių gyvenimo būdo bei technologinių niuansų dėl šildymo, nes kai kurios dangos mažiau laidžios šilumai ir nelabai tinka, pvz., medžio masyvo parketas.

Parketas – iš natūralių žaliavų pagaminta grindų danga. Populiariausias ąžuolinis arba uosinis parketas, jis malonus liesti, šiltas, jaukus ir natūralus, o šiuolaikinės technologijos leidžia išgauti bet kokį norimą jo atspalvį. Taip pat ši danga gana atspari dėvėjimuisi, be to, ją galima atnaujinti. Tinka kloti su šildomosiomis grindimis (reikia nepamiršti, kad parketlentės ir parketas (medžio masyvas) – tai du skirtingi dalykai).

Šiuolaikinis laminatas turi mažai bendro su savo pirmtaku, jis daug atsparesnis, tad kartais parketas jam net nusileidžia savo savybėmis. Milžiniška laminato įvairovė suteikia visišką laisvę kuriant norimą interjero stilių. Svarbiausia – rinktis kokybišką laminarą ir tinkamai jį iškloti. Ši danga dažnai pasižymi atsparumu drėgmei, tad tinka naudoti ir virtuvėje bei kitose drėgnose patalpose. Laminatas atsparus mechaniniams pažeidimams, tačiau jo negalima atnaujinti. Ir, be abejo laminato danga yra pigesnė už parketą.

Dar viena galimybė – betono danga. Ji naudojama panašiai kaip ir liejamosios grindys, dažniausiai – visuomeninės paskirties objektuose, tačiau galima pritaikyti industrinio stiliaus interjere. Privalumai – nulakuota tokia danga yra atspari vandeniui, be to, ja galima tonuoti ir taip pritaikyti reikiamą atspalvį. Renkantis blizgų ar matinį variantą galima išgauti arba prabangų, arba industrinį įvaizdį.

Nors virtuvėje dažniausiai klojamos plyteles,tačiau ten puikiai tinka ir lakuotos parketlentės, laminatas, PVC danga ar liejamosios grindys. Visos šios dangos yra lengvai valomos ir atsparios drėgmei. Plytelės svetainėje, valgomajame dažnai pasirenkamos norint sukurti itin praktišką erdvę, kai į svetainę patenkama tiesiai iš lauko ir pan. Siekiant išvengti buitiškumo reiktų rinktis turinčias gražią, natūraliai atrodančią tekstūrą ir faktūrą plyteles. Tokia danga atrodys kaip natūrali medžiaga ir akis mieliau jas priims. Taip pat svarbu, kaip jas išklosite – klojant pailgas plyteles jas praslenkant ar derinant keletą skirtingų dydžių plytelių sukuria įdomesnį vaizdą.

Bendrajame kambaryje galimi skirtingi grindų dangų variantai. Tačiau jas derinant reiktų laikytis keleto taisyklių: dangų susikirtimo vieta turi būti vizualiai suvesta su baldais, interjero linijomis, kad šis pertraukimas neatrodytų kaip klaida. Kitas svarbus dalykas – dangas reikia derinti žaismingai,tai ypač galioja netradicinių formų plytelėms. Dabar madingi netradiciniai dangų jungimo būdai – šešiakampių, rombų formos plytelės natūraliai įterpiamos į parketlentes.

Birželio mėnesio žurnalo „Mano namai“ numeryje ieškokite naujausio architektės Indrės Sunklodienės interjero projekto. Straipsnyje patektose nuotraukose pamatysite, kaip architektė suderino parketlenčių ir kelių atspalvių plytelių dangas ir sukūrė išskirtinį bendrojo kambario grindų raštą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis