Provanso stiliaus sodyba Molėtų rajone

Savaitgalio poilsis arčiau gamtos savo populiarumą vargu ar kada praras. Vieni, sulaukę paskutinių savaitės darbo valandų, planuoja važiuoti prie vandens telkinių, kiti keliauja, treti ilsisi savo sodybose. Būtent taip dažnai laisvalaikį leidžia Valdas ir Jolita Pumpučiai, Molėtų rajone pasistatę Lietuvai kiek netipišką, šviesią Provanso stiliaus sodybą. V. Pumputis pasakoja šio namo atsiradimo istoriją, taip pat dalijasi keletu praktinių patarimų.

Sodyba stovi 12 hektarų sklype ant nedidelio kalniuko. Aplink plyti miškas. Šis namas statytas šalia kito, seno, už 100 metrų esančio namo. Iš pradžių buvo galvojama restauruoti būtent jį, tačiau įvertinus jo būklę, nutarta statyti naują sodybą. Kitoje pusėje stovi V. Pumpučio brolio pirtis. Sklypas aplink namą yra gana erdvus, todėl kol kas namas gali pasirodyti vienišas, tačiau ateityje planuojama aplinką apsodinti medžiais, įrengti nedidelę krepšinio aikštelę.

Nors šiame name nuolat negyvenama, vadinti jį vasarnamiu būtų netikslu. „Tai savaitgalio namas, kadangi sezono niekada neuždarome. Jame yra visi patogumai, šiltas vanduo, dušas, tiesa, jei norėtumėme gyventi nuolatos, trūktų sandėliuko, tačiau kol kas jo įrenginėti neplanuoju. Nėra tik interneto“, – pasakoja V. Pumputis.

Bendras sodybos plotas yra 78 m2. Pirmame namo aukšte įrengta su virtuve sujungta svetainė ir tualetas-vonia. Užlipus laiptais yra aikštelė, kurioje galima atsipūsti ir trys miegamosios patalpos – viena iš jų skirta svečiams, kita – sūnui, o trečioji V. ir J. Pumpučiams.

Pašnekovas teigia, kad sunkiausia buvo išrinkti namo spalvą. „Buvo ir kitas variantas, kuriuo nepanaudojome – samaninė spalva. Nenorėjome jokių ryškių spalvų – raudonos, geltonos. Nežinau, kiek pavyko pataikyti, bet norėjosi spalvos, kuri atspindėtų Provanso stilių, nes jau žinojome, kaip įrengsime interjerą. Tiesiog pataikėme įsirengti tokiu laiku, kai stilius buvo ant bangos, be to, tipinės lietuviškos sodybos nesinorėjo. Čia nuo nulio galėjome improvizuoti patys ir nereikėjo galvoti kaip išsaugoti kokias nors autentiškas detales“, – pasakoja jis.

Baldus namo šeimininkai daugiausia pirko, kai ką gavo dovanų. Pagrindiniame kambaryje esanti sofa yra senas komplektas, pervilktas nauju audiniu. V. Pumputis teigia, kad tai labai ekonomiškas sprendimas ir panašiai norintiems įsirengti namus, pataria pasinaudoti tokia galimybe – taip galima nemažai sutaupyti.

Namas pradėtas statyti 2011 metų rudenį – tada išlieti pamatai. Šioje vietoje stovėjusį lauko rūsį iš pradžių ketinta panaudoti kaip pagrindą dabartinio namo rūsiui, tačiau vėliau, atsižvelgus į būklę, jis nugriautas. Kitų metų pavasarį buvo sudėtas karkasas, iki gegužės baigti lauko darbai, 2013 metais baigtas įrengti vidus. V. Pumputis skaičiuoja, kad namą pastatyti truko pusantrų metų, o jo statyba kainavo apie 45 000 eurų. „Aišku yra papildomų veiksnių - sklypas nekainavo, naujo elektros atvedimo nereikėjo, kadangi šalia buvo senasis namas, vandentiekio iš toli atvesti taip pat nereikėjo, nes šalia buvo šulinys. Taip pat daug darbo atlikome patys. Patys užpylėme pamatą, susidėjome vatą, nugruntavome visą namo išorę ir nudažėme dviem sluoksniais. Tuomet du kartus dažėme vidų. Prisidėjo ir įvairūs papildomi darbai – grindų trombavimas, elektrą vedžiojo giminaitis, tačiau šiek tiek ir pats dirbau. Labai padėjo statybinių medžiagų tiekimo srityje dirbantis brolis“, - pasakoja pašnekovas.

V. Pumpučio brolis ne tik patarė stogą dengti betoninėmis čerpėmis, tačiau ir kontaktavo su vietiniais statybininkais. Pašnekovas teigia pastebėjęs, kad vietiniam gyventojui kainos yra visai kitokios nei atvykėliui. „Yra skirtumas, kai darbų derinti atvažiuoja vilnietis, o jeigu tai dar moteris...“, – šypsosi pašnekovas, – „tačiau radus patikimą vietinį, kuris sugebėtų susitarti, galima sutaupyti net iki trečdalio lėšų“, – patarimu pasidalija jis.

Sodybos sienos apšiltintos apie 21-22 centimetrų mineralinės vatos sluoksniu. Pastato šildymui naudojamas malkinis židinys, šilumą paskirsto po namą išvedžioti ortakiai. „Šilumos užtenka. Jei nori palaikyti normalią šilumą žiemą, iš vakaro temperatūrą pakeli iki 25, per naktį ji nukrenta iki 18 laipsnių, o perpiet vėl pakuri. Aišku, norint name gyventi pastoviai, reikėtų ko nors rimčiau“, – teigia pašnekovas.

Ketinantiems statytis panašius namus, V. Pumputis pataria gerai atlikti namo išplanavimą, žinoti savo poreikius ir nepalikti nefunkcionalių erdvių. Taip pat kur kas pigiau gali būti pasinaudoti egzistuojančiais projektais ir pritaikyti juos savo poreikiams – šios sodybos projektas padarytas iš pirties projekto, vienu aukštu kilstelėjant jos stogą.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis