Novatoriškas projektas kino ir architektūros gurmanams Nyderlanduose

Pirmasis trimačių filmų kino teatras nyderlanduose „infoversum“, stebinantis forma ir funkcija, yra unikalus ne tik dėl vientiso dizaino ir naudojamos neįprastos technikos – jis ypatingas ir dėl to, kad padarys mokslą prieinamesnį plačiajai visuomenei.

Patogioje vietoje, šalia Groningeno centro, įkurto kino teatro „Infoversum“ neįmanoma nepastebėti. Šis pastatas yra įdomus ir vertas apžiūrėti. Dar niekada iki šiol nebuvo taip sėkmingai į vieną dizainą sujungta tiek daug skirtingų žinių, tikslų ir technologijų. Groningeno universiteto astronomijos informacinių technologijų profesorius Edwinas Valentijnas, paprašytas padaryti mokslą prieinamesnį plačiajai visuomenei, inicijavo tai, kas dabar žinoma kaip „Infoversum“ – pastatą, į vieną visumą sutelkiantį mokslo, verslo ir kultūrinę veiklas. Tai unikali vieta, kurioje skatinama dalytis informacija apie esamą aplinką ir naujoves darant ją tvaresnę. „Archiview“ architektūros konsultacijų architektą Jacką van der Paleną iš pradžių įkvėpė technologijos, paprastai naudojamos laivų statybos pramonėje, ir tinkamų perdirbtų medžiagų paieška.

Structum nuotr.

Susimąstyti verčiantis „Infoversum“ dizainas – tai kvapą gniaužianti, vizualizuota filosofija. Įsikūrę Groningene, architektas J. van der Palenas ir Centrinė pramonės grupė daug laiko praleido tirdami įvairius būdus, kaip, naudojant laivų statybos technologijas, sujungti specifines statybinių medžiagų ypatybes į novatoriškas trimates koncepcijas, skirtas šiuolaikiniams pastatams. Tai, ką jie atrado, atveria visiškai naują pasaulį dizaino galimybėms.

Novatoriška architektūra

„Infoversum“ yra vietinio projekto dalis, skatinanti jo dalyvius ištirti laikinojo pastato potencialą ar netgi mobiliąsias architektūrines konstrukcijas. Nors „Infoversum“ sukurtas kaip laikinas pastatas, jis tikriausiai gyvuos ilgiau nei šis projektas. Laisvos pastato erdvės naudojimas ir unikalios medžiagų, įkomponuotų į dizainą, ypatybės pritaikytos taip žaismingai, kaip dar nedažnai pasitaiko statybos pramonėje. Bet J. van der Palenas ir Centrinė pramonės grupė su „Infoversum“ įrodo, kad novatoriškos formų ir funkcijų idėjos dabar gali tapti realybe. Naudojant monolitines technologijas buvo sukonstruotas vientisas dizainas, tiksliau – jo organiška forma. Švelnias linijas, panaudotas pastato išorei formuoti, galima apžiūrėti ir viduje. Ypatingas dėmesys maršrutui per pastatą, koridoriams ir „Infoversum“ filosofijai padėjo pasiekti novatorišką ir nepriekaištingą galutinį rezultatą.

Structum nuotr.

Tai yra potyris

Apsilankymas „Infoversum“ yra daugiau nei naktis mieste. Šioje ypatingoje kelionėje lankytojams vadovauja gidas. Kelionė per visatą, išskirtinę „Infoversum“ architektūrą ir savo vaizduotę. Kiekviena patalpa šiame pastate stebina, traukia dėmesį ir kuria bendrą pojūtį. Toliau maršrutas veda į organišką dizainą, atskleidžiantį lankytojams, kaip besikeičianti šviesa sąveikauja su aplinka. Įėję pro įspūdingą pagrindinį stiklinį įėjimą, lankytojai atsiduria infobangoje (angl. Infowave). Infobanga yra interaktyvi erdvė su vizualiai stimuliuojančiais skaitmeniniais pristatymais. Šis išankstinio vaizdo kambarys yra kupole. Be abejonės, kupolas yra pastato širdis ir atkreipia visų dėmesį. 

Structum nuotr.

Kupole ir fojė dar galima pamatyti naudojamas specialiąsias konstrukcines technologijas ir tikrąją išorinių sluoksnių formą. Todėl šis lankstus dizainas gana natūraliai nuveda lankytojus į kupolą, kuriame, norint stebėti trimates projekcijas, sėdynes galima patraukti atgal. Kai vieni lankytojai mėgaujasi filmais 20 m dydžio ekrane, kiti gali stebėti impozantišką natūralią šviesą, apšviečiančią kupolą ir nuolatos besikeičiančias šviesas fojė. Lauko platformoje, infostoge (angl. Inforoof), lankytojai pasijunta visatos reginio dalimi.

Menas iš plienos

Pastato išorė suformuota iš 83 „Corten“ plieno plokščių, kiekvienos iš jų forma kitokia, bet jos visos kartu suvirintos jau statybvietėje. Pastato išorės ir vidaus konstrukcijos sudaro sistemingą visumą, o gegnės suvirintos tiesiai ant išorinio sluoksnio. Bėgant laikui, plieninės plokštės bus padengtos gražiu rūdžių sluoksniu. 

Structum nuotr.

Siekiant apsaugoti apatinę medžiagos dalį nuo aplinkos veiksnių, pastato išorė keičiama kiekvieną dieną. Kad kupolas būtų dar labiau pastebimas, jis padengtas balta spalva, suteikiančia jam meninę išvaizdą ir puikiai įkomponuojančia įspūdingame Olandijos dangaus fone. Kad nebūtų trikdomas unikalus ir gyvas „akies“ ar „ufonauto“ įvaizdžio dizainas, kurį žmonės jau vadina „Infoversum“, tokie komponentai kaip kanalizacijos sistema, avarinės durys ir kabeliai paslėpti išorinėje sienoje. Pavyzdžiui, langai įmontuoti už kūrybiškų perforacijų plieninėse plokštėse.

Šios perforacijos ir šviesa, šviečianti pro stoglangius, esančius tarp išorinės sienos ir kupolo, kurie niekada nesiliečia vienas prie kito, sukuria nuostabų šviesų žaismą pastato viduje. „Infoversum“ yra ne tik pirmasis kino teatras su kupolu Nyderlanduose, bet ir novatoriškas projektas, kuriuo daugiausiai dėmesio skirta tvarumui, vedančiam mokslą, kultūrą ir architektūrą į naują erą su specialiomis trimatėmis projekcijomis ir dizainu.

WWW.ARCHIVIEW.NL

Įkūrėjas: Edwinas Valentijnas
Užsakovas: „Infoversum“ fondas
Adresas: Vrydemalaan, Groningenas, Nyderlandai
Dizainas: 2009 m.
Pradžia: 2013 m. kovo mėn.
Pristatymas: 2014 m. birželio mėn.
Architektas: Jackas van der Palenas
Architektų grupė: „Archiview“
Konstrukcijų inžinierius: „Vuyk“ inžinerijos kompanija „Wassenaar“
Statybų inžinierius: Van der Plaso konsultacinė įmonė
Architektūros inžinierius: AAS architektai
Instaliacijos inžinierius: Van der Weele konsultacinė įmonė „Munnik“
Fotografas: Janas H. de Boeras

PASTATO SPECIFIKACIJOS:
Grindų plotas: 1 350 kv.m.
Struktūros sistema: monolitinė konstrukcija
Vietų skaičius: 265 daugiafunkcės sėdynės
Stovimos vietos: 400 žmonių
Kupolo skersmuo: 23 m
Ekrano skersmuo: 20 m
Aukštis: 20 m
Projektoriai: 8
Garsiakalbiai: 60 garsiakalbių ir 4 žemųjų dažnių garsiakalbiai
Kokybė: atsparus žemės drebėjimui ir atmosferos sąlygoms
Konstravimo procesas: trimatis modelis BIM
(angl. Building Information Modeling – statinio informacinis modelis)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis