Augalas, apsaugantis namus nuo blogio ir kenkėjų

Diemedis (Artemisia abrotanum) yra mūsų sodo klasika. Kažkada diemedis augdavo kiekvieno pirtininko ūkyje, nes iš jo šakų darydavo vantas, bet ir be šios funkcijos šis augalas tapo nepamirštamu sodo simboliu ir liaudies medicinos vertybe. Taigi, kuo mums toks naudingas šis medis ir kaip jį auginti?

Diemedis panašus į pelyną ne tik dėl išskirtinio malonaus kvapo, bet ir dėl to, kad priklauso kiečių genčiai. Diemedis skleidžia savotišką, malonų aromatą, jo lapai pilkšvai žali, o birželį jis žydi blyškiai geltonais žiedais. Mūsų protėviai diemedžius sodino abipus durų kaip namų apsaugą, taip pat ir prie įėjimo į pirtį. Dar ir šiandien prie senų kaimo namų galima išvysti šiuos gražius augalus, kurie po truputį randa vietą ir miesto soduose ir kiemuose.


Diemedis neabejotinai nėra paprastas augalas, jis pasižymi daugybe gerų savybių, kurios mūsų dienomis yra nepelnytai pamirštos. Šis augalas buvo labai vertinamas, nes jo šakelės švelnios, jas visada norisi paglostyti, būtent todėl diemedis sodinamas vietose, kur yra lengvai pasiekiamas. Sakoma, kad diemedžio glostymas yra netgi savotiškas magiškas ritualas, kuris apsaugo žmogų nuo pikto.


Diemedžio biolaukas ypatingas, todėl jis naudojamas gydymui, iš jo rišamos vantos, kvapnių džiovintų jo lapų dedama į aromatinių žolių mišinius. Be to, namus iškvėpinti galima ant grindų išbarsčius nupjautų šio augalo šakelių. Tinka namus aromatizuoti diemedžiu su ajerais – šie augalai taip pat skleidžia malonų kvapą.


Diemedis ne tik atbaido kenkėjus, bet naudojamas ir grožiui


Diemedis turi ypatingą galią atbaidyti daugumą vabzdžių – blusas, utėles ir kitus gyvius, todėl jo lapais ir būdavo nuklojamos grindys. Atrodo, šią augalo ypatybę yra atradę ir paukščiai, nes jie sukdami lizdus įpina ir diemedžio šakelių, kad atsikratytų parazitų. Diemedis taip pat padeda atsikratyti ir kandžių. Kadangi šis augalas turi daug eterinio aliejaus, jis plačiai naudojamas grožio pramonėje – jo dedama, pavyzdžiui, į šampūnus ir muilus.


Diemedis taip pat nuo įvairių kenkėjų apsaugo ir daržo lysves. Smulkiai supjaustytomis šakelėmis reikia apibarstyti žemę tarp kopūstų, svogūnų, morkų ir burokėlių – kenkėjai nepuls.


Prancūzų delikatesas


Diemedžio šakelės
Diemedžio šakelės
gernot-katzers-spice-pages.com


Mūsų kraštuose diemedis žinomas kaip dekoratyvinis ir gydomasis augalas, o Prancūzijoje šio augalo lapus naudoja garsūs virėjai, gardindami jais įvairius mėsos patiekalus. Tokio pagardo naudojimas parodo išskirtinį virėjo skonį ir profesinius įgūdžius, nes stipraus kvapo ir kartoko skonio diemedžio lapai patiekalą gali lengvai sugadinti, tad reikia žinoti, kiek tiksliai jų berti.


Ką reikia žinoti apie diemedžio auginimą?


Diemedžio krūmas
Diemedžio krūmas
„Sodo bitės medelynas“ nuotr.


Diemedžiui patinka saulėta vieta ir smėlingas, kalkingas dirvožemis. Šis vasarą žaliuojantis krūmas auga greitai, gali užaugti iki 1,5 metro aukščio, o žalia lapų spalva nesikeičia iki pat rudens. Neverta nerimauti dėl nuskintų šakelių, nes jos ataugs dar vešlesnės ir gausesnės. Diemedis yra labai dosnus augalas, duodantis mums daug daugiau, nei pats reikalauja priežiūros.


Miestų soduose iš diemedžio galima formuoti žemas karpomas gyvatvores, nes šis augalas puikiai ištveria karpymą. Taip pat diemedis gražiai atrodys prieskonių darželyje. Diemedį labai tinka sodinti prie bijūnų ar rožių, bet jis gražiai atrodo ir vienas, tad jį drąsiai galima sodinti prie pirties ar stoginės, kur norisi žalumos.


Diemedis liaudies medicinoje


Diemedis svarbus ir liaudies medicinoje, nes jis gerina virškinimą ir apetitą. Taip pat jis varo šlapimą ir prakaitą, todėl padeda gydyti uždegimus. Profilaktiniais tikslais diemedį galima naudoti imuniteto stiprinimui.


Džiovinimui surenkamos ūglių viršūnėlės ir lapai, geriausia rinkti žydėjimo metu, nes tokiu metu didžiausia naudingų medžiagų koncentracija. Tačiau reikia atminti, kad diemedžio, kaip ir kitų vaistažolių, negalima perdozuoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis