Palangių klasika: kaip auginti pelargonijas ir petunijas

Kai kurios gėlės žavi savo ištverme ir gausiais žiedais, net jei vasara ir labai netikusi. Todėl galima sakyti, kad tai nesenstanti palangių klasika.

Pelargonija

Pelargonija (Pelargonium) – nelepi gėlė, pakelianti kone visas negandas. Dažniausiai balkonuose auginamos svyrančiosios (skydalapės) ar juostuotosios pelargonijos. Šios gėlės labiau mėgsta saulėtą vietą, gerai jaučiasi ir atokaitoje, tačiau taip pat sėkmingai auga net ir šiaurinėje pusėje, košiamos stiprių vėjų ar merkiamos lietaus (skirtingai nei tokių gyvenimo negandų nepakeliančios petunijos).

Nereiklios pelargonijos žydi be perstojo visą vasarą, o jei tinkamai jas laistysite ir tręšite – net iki pat šalnų. Gėlės puikiai pakenčia sausrą – joms geriau gauti per mažai drėgmės nei per daug. Tačiau augančias saulėkaitoje reikia laistyti gausiai. Tręšti pelargonijas geriausia specialiai joms skirtomis trąšomis, tai reikėtų daryti kas savaitę ar dvi. Pelargonijos gausiai žydi tuomet, kai auga šiek tiek per ankštuose vazonuose – keletą augaliukų sodinkite į nedidelį vazoną, ir jie gražiai lapos bei žydės. Jei mažą gėlytę įkurdinsite dideliame gėliapuodyje, ji augins šaknis, o ne žiedus.

Lauke pelargonijos sodinamos antroje gegužės pusėje. Galima ir anksčiau, tačiau esant šalnų grėsmei teks parnešti į namus. Nužydėjusius žiedpumpurius būtina nuskabyti.

Vasarai pasibaigus pelargonijas prieš šalnas gali parnešti į namus – jos gali žiemoti vėsioje patalpoje, saikingai laistomos. Tada kitais metais neteks vėl pirkti naujų augalų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ką pravartu žinoti auginantiems pelargonijas
Patarimai, kaip auginti begonijas
Sodyba su 100 augalų rūšių: kaip susikurti savitą gėlyną

Petunija

Petunijos (Petunia) smagiai auga saulėtoje vietoje ir gerai pakenčia temperatūros svyravimus. Tačiau jos turi būti apsaugotos nuo vėjo ir lietaus. Mat nuo smarkių liūčių gėlės nuskursta. Taigi ir laistant reikia stengtis nesušlapinti nei žiedų, nei lapų. Petunijos nereiklios žemei – ši gali būti ir lengvesnė, ir sunkesnė. Kai karšta, būtina dažnai laistyti. Vasarą kas savaitę tręškite trąšomis, kuriose didesnė kalio koncentracija.

Atsižvelgiant žiedų dydį petunijos būna didžiažiedės, gausiažiedės ir smulkiažiedės. Gausiažiedės mažiausiai lepios, išlieka dekoratyvios net vėjuotą ir lietingą vasarą. Didžiažiedės labiau mėgsta šilumą, tad, kai orai vėsesni, nustoja žydėti. Jas reikia dažniau laistyti ir nepamiršti tręšti. Kad petunijos apskritai ilgiau žydėti, peržydėjusius žiedpumpurius nuolat nuskabykite. Ištįsusius ūglius nugenėkite.

Daugelis auginame petunijų hibridus – surfinijas ir fortunijas, žydinčias nuo birželio iki rudens. Beje, šios hibridinės gėlės dauginamos tik auginiais, nes sėklų nesubrandina arba sėjinukai nebūna panašūs į „tėvus“.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis