Sužinokite, kaip pasigaminti trąšų iš mielių

Mielės – mažučiai vienaląsčiai grybai, nepamainomas duonos ir daugelio kepinių komponentas, jas naudoja alaus, giros gamybai, jų yra gydomųjų preparatų sudėtyje, biologiniuose papilduose. Moterys daro iš mielių kaukes odai ir plaukams, o vyrai gamina naminį vyną.

Ir dar puiki trąša augalams. Jose daug baltymų – 65-66 proc., mineralinių medžiagų, organinės geležies ir mikroelementų. Daugiau nei 10 proc. mielių masės sudaro nepamainomos aminorūgštys.

Kuo mielės naudingos augalams

Augalams mielės naudingos, nes:
-stimuliuoja augimą, yra naudingų bakterijų šaltinis;
-mielių trąšos aktyvina šaknų susidarymą – tyrimai rodo, kad mielių ląstelių į vandenį išskiriamos medžiagos spartiną šaknų augimą 10 – 12 dienų, padidina šaknų skaičių 2 – 10 kartų. O jei šaknys auga gausiai, žaluma auga galinga ir sveika;
-mielių tirpalu laistomi augalai darosi stipresni, atsparesni;
-šakos, patręštos mielėmis ankstyvą pavasarį, mažiau ištįsta, lengviau pakelia retinimą;
-trąšos su mielėmis ypač naudingos žemuogėms;

Trąšos iš mielių naudingos visoms daržovėms, gėlėms.

Trąšų su mielėmis receptai

1 receptas
200 g kepimo mielių ištirpinkite 1 l vandens. Prieš laistant praskieskite tirpalą iki 10 l vandens.

2 receptas
100 g mielių ištirpinti 10 l šilto vandens, palikti pastovėti parą.

3 receptas
10 g sausų mielių + 2 šaukštus cukraus užpilti 10 l vandens ir palikti pastovėti 2-3 val. Šį tirpalą skiedžia vandeniu santykiu 1 : 5.

4 receptas
Į 70 l statinę su žalia žole (1 kibiras) įberti duonos trupinių, džiūvėsėlių (0,5 kg) ir 500 g mielių. Palikti pastovėti 1-2 paras.

5 receptas
1 šaukštą sausų mielių + 2 šaukštus cukraus + 2 g vitamino C + saują žemės užpilti 5 l vandens ir parą palaikyti. Paskui atskiesti su vandeniu santykiu 1 l tirpalo : 10 l vandens ir laistyti.

Fotolia nuotr.

Jei mielių neturite, namuose galima pasigaminti natūralių mielių.

Raugas iš daigintų kviečių

1 stiklinę daigintų kviečių sumalti, įdėti 2 šaukštus cukraus ir 2 šaukštus miltų (turi būti tirštos košės konsistencija) ir virti ant mažo kaitrumo viryklės 15 – 20 min. palikti pastovėti 1 – 1,5 paros (kol pasimatys rūgimo požymiai). Masę sumaišyti su 10 l vandens.

Raugas iš apynių spurgų

1 stiklinę šviežių (arba džiovintų) apynių spurgų užpilti 1,5 l verdančio vandens ir virti apie 1 val. Perkošti, o kai atvės įdėti 2 šaukštus cukraus + 2 šaukštus kvietinių miltų. Palaikyti šiltoje vietoje 2 paras. Į pradėjusią rūgti masę įdėti 2 tarkuotas virtas bulves ir palikti rūgti dar parą. Raugo stiklinę skiesti su 10 l vandens.

Sodininkų patarimai

Mielių tirpalas naudingas, daiginant šakeles. Pamerkite šakeles parai – greičiau išdygs šaknys.

Mielės gyvybingos, jas galima ir užšaldyti, ir sudžiovinti. Tik reikia atsiminti, kad šaltyje grybelis dauginasi lėčiau. Taigi mielių trąšos bus naudingesnės, kai žemė jau sušilusi.

Per dažnai trąšų su mielėmis nenaudokite. Jos stimuliuoja vegetaciją, tad vertėtų jomis tręšti pavasarį ir vasarą, taip pat persodinant augalus. Galiam palaistyti susirgusius, nusilpusius augalus.

Rūgstant sparčiai įsisavinamas kalis ir kalcis. Kad dirvoje nesumažėtų šių elementų, patręškite ją pelenais ar mineralinėmis trąšomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis