Būtini darbai gėlyne rugpjūčio mėnesį

Visą vasarą gėlynai dosniai žaižaruoja ryškiomis spalvomis, jai baigiantis gamtos saviraiškos formos keičiasi, augalai spinduliuoja nebe džiaugsmą, o auksinę brandą. Ji bus įspūdinga, jei ir dabar pasirūpinsime tinkama gėlių priežiūra.

Vienmečių gėlių priežiūra


Dar gausiai žydi vienmetės gėlės: tagetės, petunijos, vasariniai jurginai, salvijos. Jei iki žiemos norite jas išlaikyti kuo dekoratyvesnes, rugpjūtį, kaip ir anksčiau, dar reikia gausiai tręšti kompleksinėmis trąšomis. Tręškite kas savaitę, kad kuo ilgiau žydėtų. Vasarinės šiltų kraštų gėlės gausiau žydės ir tada, jei nuskabysite nužydėjusius žiedus – sėklų nokinimui nebus be reikalo eikvojamos maisto medžiagos ir jėgos.


O tas vienmetes gėles, kurios savo gyvenimą jau nugyveno, išraukite ir pakeiskite augalais, žydėsiančiais rudenį ir atsparesniais orų permainoms. Tai chrizantemos, saulainės, rykštenės, saulakiai, rudbekijos, ežiuolės, astrai, viržiai. Jų žiedai džiugins iki pirmųjų rudens šalnų, nes minusinės temperatūros net ir šioms gėlėms nelemta ištverti. Nebūtinai jų turi būti daug – per vasarą prisisotinome spalvingų vaizdų, o dabar užteks vieno kito ryškaus akcento gėlyne.


Kūrybiškas požiūris


Jei rugpjūtį dar atostogaujate ir galite daugiau laiko ir jėgų skirti gėlynui tvarkyti, nebūtina užsispyrus laukti rudens, kad galėtumėte kibti į darbus. Persodinti daugiamečius augalus galima ir vasarą. Juk kartais geriau išlaisvinti į kampą įspraustą ir erdvės bei žemės pakankamai negaunančią gėlę ir neleisti jai skursti, nelaukiant paties tinkamiausio metų laiko. Tik vasarą persodintiems augalams reikės skirti daugiau dėmesio. Gėles iš anksto gausiai palaistykite. Svarbiausia iškasti kuo didesnį žemės gniužulą – taip galima persodinti net žydinčias gėles. Kai jų kelionė į naują vietą tetrunka keliolika minučių, jos nelabai ir pajunta permainą. Tik po to pridenkite gėles nuo kaitrių saulės spindulių.


Pats metas paruošti žemę svogūninėms gėlėms – daugeliui jų reikia derlingos dirvos. Mėnesio pabaigoje jau galima sodinti smulkius svogūnėlius. Pagyvinkite gėlyną vienu kitu nauju spygliuočiu. Lauko vazonuose augančius medelius ar krūmus galima persodinti, jei jie ūgtelėjo ir nebeužtenka vietos. Paskui bus per vėlu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis