15 geriausių receptų iš pomidorų

Pasirodo, pasitelkus į pagalbą pomidorus galima pagaminti ne vieną patiekalą. Galbūt būtent šį savaitgalį metas eksperimentams?

1. Korėjietiškas pomidorų receptas: greita ir skanu

Ingredientai:
2 kg pomidorų, supjaustyti stambiais gabalais (pusiau)
4 paprikos
2 galvutės česnako
žalumynai

Užpilas:
100 g acto
100 g aliejaus
100 g cukraus
2 valgomieji šaukštai druskos

Paruošimas:
1. Paprikas ir česnakus sumalkite (jeigu mėgstate aštriau, šią masę dar galima pagardinti dviem aitriaisiais pipirais). Viską gerai šmaišykite. Žalumynus supjaustykite.
2. Sluoksniais dėkite į trijų litrų stiklainį: pomidorai, daržovių masė, žalumynai. Stiklainį uždarykite dangteliu ir pastatykite apverstą į šaldytuvą. Tai darykite tam, kad po aštuonių valandų iš viršaus jau būtų galima valgyti. Vakare paruošite, o ryte jau valgysite! Paskui stiklainį galima laikyti įprastoje padėtyje. Kitą dieną bus dar skaniau!

2. Marinuoti pomidorai: saldu ir aštru

Ingredientai:
2 kg šviežių pomidorų (prinokusių ir kietų)
1 raudona aitrioji paprika
2-3 skiltelės česnako
1 paprika
kvapnieji pipirai (žirneliais)
gvazdikėliai
cukrus
druska
actas (9 procentų)

Paruošimas:
1. Į švarius stiklainius sudėkite prieskonius: po tris-penkis kvapniojo pipiro žirnelius, tris-penkis gvazdikėlius, po supjaustyto skiltelę česnako, ketvirtadalį gabaliukais pjaustytos paprikos ir po truputį aitriosios paprikos.
2. Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Juos taip pat sudėkite į stiklainius.
3. Užpilkite viską verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 20-30 minučių. Vandenį nupilkite ir iš jo paruoškite marinatą. Vienam litrui vandens reikia keturių valgomųjų šauktų cukraus ir dviejų valgomųjų šaukštų druskos. Kai marinatas užvirs, išpilstykite į stiklainius.
4. Įpilkite po du valgomuosius šaukštus acto vieno litro stiklainiui. Stiklainius uždarykite ir apverskite. Leiskite atvėsti kambario temperatūroje.

3. Žali rauginti pomidorai

Ingredientai:
žali, neprinokę pomidorai, geriausia tinka dideli ir mėsingi
saliero šakelės
česnakas
raudonoji aitrioji paprika
Sūrymas:
vienam litrui šalto vandens (tinka ir iš krano)
70 g druskos (rupios)

Paruošimas:
1. Pomidorus išilgai perpjaukite pusiau, tačiau ne iki galo. Jeigu česnakas stambus, tai kiekvieną jo skiltelę supjaustykite į kelias dalis. Aitriąją papriką supjaustykite žiedais (labai patogu tai daryti žirklėmis). Saliero šakeles nuplaukite.
2. Į kiekvieną pomidorą įdėkite česnako, du-tris žiedelius aitriosios paprikos (priklausomai nuo to, kaip aštriai mėgstate valgyti ir ar tarp jūsų valgytojų bus vaikų). Ten pat įdėkite negailestingai sulankstytas saliero šakeles ir visą šį grožį sutvirtinkite paprastais siūlais – apvyniokite jį kelis kartus iš skirtingų pusių. Jeigu prieskonius dėsite atsargiai, apvyniojimo gali net neprireikti. Estetai raudonąją aitriąją papriką įdeda taip, kad ji atrodo tarsi išlindęs raudonas liežuvėlis.
3. Į puodo ar stiklainio dugną padėkite sluoksnį saliero šakelių, paskui sluoksnį pomidorų, iš šonų galima dar prikaišioti aitriosios paprikos (jeigu mėgstate aštriau). Paskui vėl salierai, pomidorai ir taip toliau. Viršutinis sluoksnis turi būti pomidorų.
4. Vandenyje ištirpinkite druską, užpilkite pomidorus. Prispauskite. Trijų litrų stiklainiui reikia maždaug pusantro litro sūrymo.
5. Kai pomidorai nustos „burbuliuoti“, o sūrymas taps skaidrus, jie bus gatavi. Jeigu valgysite iš karto, daugiau nieko daryti nereikia. Jeigu norite laikyti ilgiau, tai nupilkite sūrymą, užvirkite jį ir iškart užpilkite pomidorus. Galima uždaryti ir plastikiniais, ir metaliniais dangteliais. Tai padaryti reikia iškart vos užpilus užvirtu sūrymu. Laikyti galima labai ilgai, net dvejus metus.

4. Aštrus pomidorų užkandis

Ingredientai:
1 didelė cukinija
2-3 skiltelės česnako
5 nedideli pomidorai
po pusę saujelės krapų ir petražolių
sviesto kepimui
majonezas
miltai

Paruošimas:
1. Imkite didelę cukiniją ir supjaustykite maždaug pusės centimetro storio skiltelėmis.
2. Visas skilteles pasūdykite, išmaišykite ir palikite penkioms minutėms.
3. Sviestą įkaitinkite keptuvėje ir kiekvieną cukinijos skiltelę apkepkite prieš tai iš abiejų pusių pavolioję į miltus.
4. Apkepintą cukiniją padėkite ant lėkštės ir leiskite atvėsti.
5. Kai cukinija atauš, aptepkite ją majonezo ir česnako mišiniu.
6. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis ir dėkite ant cukinijų.
7. Pomidorus taip pat aptepkite majonezo ir česnako mišiniu.
8. Ant viršaus pabarstykite žalumynais ir padėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.

5. Padažas „Apetitas“

Ingredientai:
3 kg pomidorų
3 galvutės česnako
1 stiklinė cukraus
pusė stiklinės aliejaus
ketvirtadalis stiklinės acto (9 procentų)
1 valgomasis šaukštas druskos
Paruošimas:
1. Pomidorus sumalkite ir virkite tol, kol sutirštės.
2. Įberkite druskos, cukraus, sumeskite česnakus ir supilkite aliejų. Virkite dar 20 minučių.
3. Supilkite actą, pavirkite dar penkias minutes. Išpilstykite į stiklainius ir uždarykite.

6. Konservuotos pomidorų puselės

Ingredientai:
pomidorai
pipirai (malti)
lauro lapeliai
svogūnai
krapų žaluma
česnakas
aliejus

Marinatas:
3 l vandens
3 valgomieji šaukštai druskos
7 valgomieji šaukštai cukraus
1 stiklinė acto (9 procentų)

Paruošimas:
1. Pradžiai išsirinkite standžius raudonus pomidorus. Perpjaukite juos pusiau.
2. Į stiklainio dugną (geriausia naudoti litrinius stiklainius) sudėkite smulkintus krapus, įberkite maltų pipirų (kad išeitų į stiklainį maždaug keturi-penki pipirai), vieną nedidelį žiedais pjaustytą svogūną, dvi smulkintas skilteles česnako ir vieną valgomąjį šaukštą aliejaus.
3. Dabar sudėkite pomidorų puseles perpjauta puse į apačią.
4. Kai stiklainiai bus paruošti, užpilkite pomidorus šiltu marinatu.
5. Stiklainius sudėkite į puodą su vandeniu (į puodo apačią paklokite rankšluostuką) ir dešimt minučių sterilizuokite (skaičiuokite laiką nuo užvirimo momento).
6. Stiklainius uždarykite, apverskite ir palikite apklotus iki ryto.

7. Paprikų ir pomidorų mišrainė su medaus užpilu

Ingredientai:
1,5 kg paprikų
1,5 kg prinokusių pomidorų
pusė valgomojo šaukšto druskos
100 ml obuolių, vynuogių ar uogų acto
100 g medaus
10 vnt. juodųjų pipirų

Paruošimas:
1. Paprikas išvalykite ir supjaustykite gabaliukais.
2. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis.
3. Daržoves, pagardintas druska, medumi ir actu, išmaišykite ir palikite tol, kol išsiskirs sultys.
4. Indą su daržovėmis dėkite ant ugnies, kaitinkite iki virimo ir paskui dar dešimt minučių pavirkite.
5. Verdančią mišrainę išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, uždarykite juos, apverskite ir apdenkite.

8. Gruziniškas padažas „Sacebeli“ iš pomidorų

Ingredientai (dviejų litrų stiklainiui):
2 kg pomidorų
1 didelė sauja kalendros
1 česnako galva
vienas-pusantro valgomojo šaukšto druskos
pusė arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų

Paruošimas:
1. Pomidorus sutrinkite trintuvėje (kartu su odelėmis).
2. Nuolat maišydami virkite kol sutirštės.
3. Atskirai sutrinkite visus prieskonius, paskui viską supilkite į pomidorų masę, kruopščiai išmaišykite, užvirkite, išpilstykite ir uždarykite.

9. Pupelės pomidorų padaže

Ingredientai:
1 kg pupelių
2 galvos svogūnų
1 kg pomidorų
3 arbatiniai šaukšteliai rupios druskos
1 arbatinis šaukštelis juodųjų maltų pipirų
pusė arbatinio šaukštelio maltų kvapniųjų pipirų
5 lauro lapeliai
1 arbatinis šaukštelis acto (70 procentų)

Paruošimas:
1. Pirmiausia išvirkite prieš tai parą mirkytas pupeles šiek tiek pasūdytame vandenyje.
2. Svogūnus nulupkite, kaip įmanoma smulkiau supjaustykite ir apkepkite aliejuje, kol įgaus aukso spalvą.
3. Prinokusius pomidorus kelioms sekundėms pamerkite į verdantį vandenį, tada iškart perdėkite į šaltą vandenį ir kruopščiai nuimkite odeles.
4. Pomidorus supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į gilų emaliuotą puodą, įberkite druskos ir virkite tol, kol gausis vientisa masė.
5. Į išvirtus pomidorus suberkite pupeles, apkeptus svogūnus, prieskonius, susmulkintus lauro lapelius ir viską gerai išmaišykite. Leiskite viskam užvirti, tada supilkite actą.
6. Paruoštą masę nuimkite nuo ugnies ir iškart išpilstykite į iš anksto paruoštus sterilizuotus stiklainius. Uždarykite juos.

10. Cukinijos pomidorų padaže

Ingredientai:
5 kg jaunų cukinijų
2 litrai pomidorų sulčių
2 stiklinės cukraus
1 valgomasis šaukštas druskos
200 ml aliejaus
150 ml acto (9 procentų)
1 arbatinis šaukštelis su kaupu raudonųjų maltų pipirų
1 saujelė petražolių
2 galvutės česnako

Paruošimas:
1. Cukinijas nuplaukite, galus nupjaukite, supjaustykite maždaug centimetro storio žiedais.
2. Į kiekvieno stiklainio dugną įdėkite po pora šakelių petražolių. Ant petražolių dėkite cukinijų žiedus.
3. Toliau reikia paruošti pomidorų padažą. Į puodą supilkite pomidorų padažą. Jeigu pomidorų padažo neturite, galima paimti pomidorų pastą (pusę kilogramo) ir praskiesti ją vandeniu (pusantro litro). Suberkite cukrų, druską, smulkintus česnakus ir pipirus, supilkite aliejų, actą. Uždėkite virti ant vidutinės ugnies ir virkite dešimt minučių.
4. Karštu pomidorų padažu užpilkite cukinijas. Pridenkite dangteliu ir pasterizuokite 25 minutes nuo vandens užvirimo puode momento.
5. Karštus stiklainius uždarykite, apverskite ir uždenkite rankšluosčiu. Palikite taip stovėti kol visiškai atauš.

11. Naminis pomidorų padažas

Ingredientai:
1 kg pomidorų
3 obuoliai
2 vidutinio dydžio morkos
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 valgomasis šaukštas cukraus
2 valgomieji šaukštai acto
pagal skonį pipirų ir česnakų

Paruošimas:
1. Pomidorus, morkas ir išvalytus obuolius sumalkite mėsmale, suberkite druską, cukrų, supilkite actą ir viską išmaišę uždėkite ant ugnies.
2. Praėjus 20 minučių nuo užvirimo suberkite sutraiškytus česnakus, pipirus ir viską išmaišykite.
3. Supilkite padažą į stiklainius ir sterilizuokite puode su vandeniu, prieš tai pakloję ant puodo dugno rankšluostėlį. Stiklainius užsukite ir apvertę palikite dvylikai valandų. Padažą galima laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje.

12. Krienų pagardai su pomidorais

Ingredientai:
3 kg pomidorų
250 g krienų
200 g česnakų
3 valgomieji šaukštai (arba pagal skonį) druskos
1 valgomasis šaukštas (arba pagal skonį) cukraus

Paruošimas:
1. Krienus nulupkite ir pamerkite pusvalandžiui į švarų vandenį. Supjaustykite gabalėliais ir tada arba sumalkite mėsmale, arba sutrinkite trintuvėje.
2. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite ir sutrinkite kartu su česnakais.
3. Visus ingredientus sumaišykite, suberkite druską, cukrų ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
4. Pagardus išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, uždarykite ir laikykite pagardus šaldytuve.

13. Pomidorai želėje

Ingredientai:
pomidorai
1 l vandens
70 g cukraus
40 g druskos
1 arbatinis šaukštelis acto
30 g želatinos
pagal skonį pipirų žirnelių
pagal skonį lauro lapelių

Paruošimas:
1. Želatiną išmirkykite šaltame virintame vandenyje. Paskui vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite. Iškoškite.
2. Supjaustytus pomidorus sudėkite į paruoštus stiklainius.
3. Į vandenį suberkite cukrų, druską, viską užvirkite. Supilkite actą, paruoštą želatiną, susmulkintas morkas, prieskonius ir užvirkite. Virkite tris minutes. Karštą marinatą išpilstykite į stiklainius su pomidorais, paskui sterilizuokite. Stiklainius užsukite, apverskite ir leiskite atvėsti.

14. Agurkai pomidorų padaže

Ingredientai:
pusantro kilogramo agurkų
pusantro litro pomidorų sulčių
5-6 skiltelės česnako
10 g peletrūno
50 g krapų (skėtukų)
3 valgomieji šaukštai druskos

Paruošimas:
1. Pomidorų sultis užvirkite ir leiskite atvėsti. Ištirpinkite pomidorų sultyse druską, suberkite smulkintus česnakus, žalumynus.
2. Agurkus sudėkite į stiklainius ir užpilkite užvirintu marinatu. Sandariai uždarykite dangteliais ir laikykite vėsioje vietoje.

15. Baklažanai pomidorų tyrėje

Ingredientai:
3 kg pomidorų
2 kg baklažanų
200 g aliejaus
200 g cukraus
100-150 g acto (9 procentų)
2 ankštys aitriųjų pipirų
2 galvutės česnako
2 valgomieji šaukštai druskos

Paruošimas:
1. Pomidorus ir paprikas sumalkite mėsmale, įberkite druskos ir virkite 15 minučių.
2. Baklažanus supjaustykite vidutinio dydžio lazdelėmis. Jeigu norite, baklažanų odą galite nulupti. Supjaustytus baklažanus suberkite į pomidorų ir paprikų tyrę, ten pat supilkite saulėgrąžų aliejų, cukrų ir actą.
3. Virkite viską 40 minučių, pabaigoje suberkite smulkintus česnakus. Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite. Apverskite stiklainius dugnu aukštyn ir apvynioję laikykite parą ar dvi.

Skanaus apetito! Pasidalinkite šiais receptais su savo draugais, tegul ir jie juos išbando.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis