Kaip ilgai išsaugoti šviežius pomidorus

Daugelis pomidorus užsiauginančių žmonių nori juos išlaikyti šviežius kaip įmanoma ilgiau. Tai suprantama: šiose daržovėse gausu naudingų mineralinių medžiagų, kalio, geležies ir visas kompleksas vitaminų. Žinoma, šiais laikais parduotuvėje nusipirkti gražių šviežių pomidorų galima ištisus metus, tačiau užsiaugintų savame darže jie tikrai nepakeis. Pačių rankomis užaugint pomidorai yra aromatingesni, sultingesni ir, žinoma, skanesni.

Kokios pomidorų rūšys gali ilgai išsilaikyti, kaip jas saugoti, o svarbiausia – kur? Apie visa tai pakalbėsime šiame straipsnyje.

Niekam ne paslaptis, kad optimalios laikymo sąlygos duoda galimybę įvairias daržoves, vaisius ir uogas (beje, prie kurių priskiriami ir pomidorai) išsaugoti šviežius ilgą laiką. Tereikia žinoti keletą paslapčių.

Išsaugoti pomidorus savaitę ar dvi nėra sudėtinga. Tereikia juos sudėti į popierinį maišelį ir padėti į šaldytuvą, geriausia į specialiai daržovėms laikyti skirtą lentyną. Tačiau jeigu norite pomidorus išlaikyti iki Naujųjų metų, juo labiau iki pavasario, reikės ne tik ypatingų sąlygų, bet ir specialių veislių.

Kokios pomidorų veislės tinka ilgalaikiam saugojimui

Atkreipkite dėmesį į svarbų niuansą: nepriklausomai nuo veislės, atvirame grunte išauginti pomidorai išsilaiko geriau nei auginti šiltnamyje.

Ilgalaikiam saugojimui tinka vidutinio vėlyvumo ir vėlyvos pomidorų veislės, tokios kaip:

-„De Barao“– tai vidutinio nokimo indeterminantinė (neriboto augimo) veislė, kuri gali pasiekti pustrečio metro ar net daugiau. Ovalūs vaisiai (priklausomai nuo veislės rūšies) būna raudoni, rožiniai, geltoni, dryžuoti ir net juodi.

-„San Marciano“ – tai labai produktyvi indeterminantinė veislė, kurios vaisiai tvirti, mėsingi, ryškiai raudoni, prailgintos slyvos formos, vienas gali sverti iki 150 gramų.
Taip pat puikiai laikosi „Rio Grand“, „Kumato“, „Volgogradsko 5/95“ ir „Žanina“ veislių pomidorai. Be to, selekcininkai palengvino ilgalaikio pomidorų laikymo užduotį – jie išvedė naujas specialiai tam skirtas veisles. Tarp jų galima paminėti:

-„Žiraf“ – tai indeterminantinė pomidorų veislė, užauganti iki 1,2 metro. Apvalios formos vaisiai gali išbūti iki kovo mėnesio.

-„Long Keeper“ – tai dereminantiniai pomidorai, kurių ilgai išsilaikantys vaisiai gali sverti 250, o kartais ir 400 gramų, švieži jie gali išbūti iki vasario ar net kovo mėnesio.

-„Šedevras-1“ – tai vėlyvo nokimo veislė, kurios krūmo aukštis pasiekia 60 centimetrų.

Raudoni plokšti vaisiai sveria nuo 80 iki 200 gramų ir gali išbūti švieži praktiškai iki pavasario.
Žinoma, tokių veislių pomidorus ilgai išlaikyti kur kas paprasčiau, tačiau ką daryti, jeigu šiemet pirkdami sėklas pasirinkote ne specialiai ilgalaikiam saugojimui skirtas veisles, bet tas, kurių vaisiai jums yra skanūs, aromatingi ar, pavyzdžiui, gražūs? Atsakymas paprastas – pasistenkite kuo ilgiau išlaikyti tai, kas išaugo, ką turite. Paprastų pomidorų šviežių ir tinkamų valgymui labai ilgai išlaikyti nepavyks, tačiau maksimaliai prailginti šį laikotarpį tikrai įmanoma, jeigu tik paisysite optimalių saugojimo sąlygų. Suprantama, šis reikalavimas taikytinas ir ilgai išsilaikančioms veislėms.

Kokios sąlygos reikalingos pomidorų laikymui

Saugojimo patalpa (vieta) turi būti tamsi ir vėsi. Idealiausiai tam tinka specialiai daržovėms skirta šaldytuvo lentyna ar rūsys.

Temperatūra turi būti nuo plius 5 iki plius 12 Celsijaus, o santykinis oro drėgnumas siekti 80 procentų. Pomidorus būtina sudėti vaiskočiais į viršų į medines ar plastikines talpas (dėžutes ar prekydėžes).

Apskritai kur kas lengviau išlaikyti neprinokusius pomidorus, todėl dažniausiai šis būdas ir praktikuojamas. Juos galima padėti šaldytuve ar vėsioje patalpoje. Tačiau nepriklausomai nuo to, kokią vietą pasirinksite, būtina atsižvelgti į derliaus surinkimo sąlygas ir atlikti pirminį pomidorų paruošimą.

Kaip pomidorus nuskinti ir paruošti laikymui

Laikydamiesi šių nesudėtingų rekomendacijų, jūs sumažinsite produkcijos sugedimo riziką iki minimumo:

Ilgą laiką išsilaikys tie pomidorai, kurie nuo krūmų buvo nuskinti dar iki to laiko, kai nakties temperatūra nukrenta žemiau plius 8 laipsnių Celsijaus. Jeigu pomidorai ant krūmų kentė šalčius, jie ilgai jau neišbus, net jeigu dabar akivaizdžių pažeidimų ir nematote.

Taip pat būtina derlių surinkti tinkamu laiku: geriausia pomidorus skinti nuo krūmo dieną, kai ant jo jau nėra rasos.

Norint maksimaliai prailginti pomidorų laikymo laiką, būtina kruopščiai juos surūšiuoti. Atrinkite tik nepažeistus pieninės brandos pomidorus (jie dar žali, tačiau jau išaugę iki veislei būdingo dydžio).

Prieš sudedant į laikymui skirtas talpas reikia kiekvieną pomidorą švelniai apvalyti degtinėje (be jokių priedų) ar spirite sumirkyta vata. Taip sunaikinsite ant pomidorų paviršiaus esančius mikroorganizmus.

Kaip pomidorus laikyti šaldytuve

Pomidorus šaldytuve reikia laikyti specialiai daržovėms skirtame skyriuje, vaiskočiais į viršų, kiekvieną eilę perskiriant popieriumi. Galima rinktis ir kitą variantą – į popierių įvynioti kiekvieną pomidorą, taip išlaikysite juos dar ilgiau, nes pomidorai nesilies tarpusavyje.
Prinokusius pomidorus tokiu būdu galima išlaikyti savaitę, tačiau ilgiau kažin ar pavyks. Žinoma, kalba eina ne apie atskirus egzempliorius, kurie šaldytuve gali pragulėti apie dvi savaites.

O štai celofane laikyti pomidorus, žinoma, labai patogu ir praktiška, tačiau tai neteisinga. Celofanas nepraleidžia oro, todėl jo viduje susikaupia daug drėgmės. Savaime suprantama, tokiose sąlygose pomidorai pradeda greitai gesti.

Kaip pomidorus laikyti rūsyje

Jeigu pomidorus ruošiatės laikyti rūsyje, juos taip pat būtina sudėti sluoksniais į medines ar plastikines dėžes, perdengiant kiekvieną sluoksnį popieriumi ar užpilant medžio drožlėmis. Dar geriau, jeigu į popierių įvyniosite kiekvieną pomidorą atskirai. Derlių į dėžutes ar prekydėžes galima dėti trim sluoksniais, ne daugiau – į tai būtina atsižvelgti.

Nepriklausomai nuo to, kur pomidorai laikomi – rūsyje, vėsiame sandėliuke ar šaldytuve – būtina periodiškai (maždaug kas septynias dienas) juos patikrinti. Be jokio gailesčio išimkite visus pažeistus pomidorus.

Likus penkioms-aštuonioms dienoms iki to, kai ketinate pasimėgauti skaniais šviežiais pomidorais, juos reikia išnešti į šviesią patalpą, kad iki galo prinoktų.

Kaip laikyti pomidorus stiklainiuose

Pakankamai ilgai (tris-penkis mėnesius) pomidorus įmanoma išlaikyti ir paprastuose stiklainiuose. Yra keletas būdų, pavyzdžiui:

Pirmas būdas. Pieninės brandos pomidorus, ant kurių nematyti ligų ar odelės pažeidimo požymių, būtina kruopščiai nuplauti, nusausinti ir sudėti į švarų pasterilizuotą stiklainį, nespaudžiant vieno prie kito. Kai stiklainį pripildysite iki viršaus, į vidų įpilkite tris šauktus spirito, uždarykite kaprono dangteliu ir gerai pavartykite rankose. Tokiu nesudėtingu būdu visi pomidorai pasidengs spirito sluoksniu. Paskui nuleiskite į vidų dagtį ir iš išorinės pusės jį padekite. Kai tik spiritas pradės degti, stiklainį greitai uždarykite metaliniu dangteliu.

Antras būdas. Pomidorus kruopščiai nuplaukite ir padėkite atvirame ore, kad nudžiūtų. Tuo metu pasterizuokite stiklainius ir į kiekvieno dugną įpilkite po du valgomuosius šaukštus garstyčių miltelių. Į stiklainį sudėkite pomidorus, kiekvieną sekantį sluoksnį taip pat šiek tiek pabarstykite garstyčių milteliais. Kai stiklainis bus pilnas, ant viršaus užpilkite dar vieną šaukštą garstyčių miltelių, o paskui uždarykite metaliniu dangteliu. Iš viso trijų litrų stiklainiui turėtų pakakti apie penkių-šešių valgomųjų šaukštų garstyčių miltelių.

Tokiu būdu pomidorai išliks švieži apie keturis-penkis mėnesius. Tačiau prisiminkite, kad ir kaip nuspręstumėte laikyti pomidorus, jie turi stovėti vėsioje tamsioje vietoje, idealiausiu atveju – rūsyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis