Ž. Grigaitis: žinau, kokie bus mano nauji namai, ne Lietuvoje, ne Australijoje

Verslininkas Žilvinas Grigaitis Palangoje įsikūręs atokiau nuo pagrindinės šurmuliuojančios promenados. Dviejų aukštų bute šeimininkas apsistoja vasarą, pajūry praleidžia kelias savaites. Kaip sako, jo Palanga kitokia – nėra ošiančios žmonių minios, poilsiautojus viliojančių skardžiabalsių ir perpildyto paplūdimio. Sportiškas vyras kiekvieną rytą pradeda krosu, nė dienos nepraleidžia be dviračio: „Užtenka numinti porą kilometrų atokiau ir paplūdimys ištuštėja, neįsivaizduoju Palangos be dviračio.“

Ž. Grigaičio vasaros rezidencija iš lauko atrodo rami it rytinis ežeras, o viduje nuo detalių gausos raibsta akys. Tačiau po minutės kitos pripranti prie interjero intensyvumo – skirtingos faktūros, formos ir spalvos susilieja į harmoningą visumą. Beveik visa į butą atkeliavo iš svetur, po pasaulį keliaujantis verslininkas noriai dekoruoja namus svečiose šalyse įsigytomis detalėmis. Nors atrodo, kad apgalvotai sudėlioti daiktai tėra dekoras, pasak namų šeimininko, jie čia tarnauja žmogui. Nei žurnalai, nei taurės dulkių negaudo, visa naudojama pagal paskirtį kaip ir interjerui gyvumo suteikiančios aprangos detalės: laikrodžiai, apyrankės, kaklaskarės, krepšiai ir kiti aksesuarai. Neretai daiktai migruoja iš vietos į vietą, taip butas įgauną naują veidą ir kas kartą atrodo vis kitaip. Palangoje esančio buto interjerą Ž. Grigaitis kasmet atnaujina ir rimčiau, keičiasi ne tik interjero puošmenos, bet ir spalvinė gama.

T. Vinicko nuotr.

Kurorto namų interjerą Ž. Grigaitis vadina modernia eklektika, čia puikiai sutaria ir brangūs, ir mažiau kainuojantys, ir šiuolaikiški, ir senesni daiktai. Verslininkas sako, kad Vilniuje esantis butas kur kas prabangesnis, solidesnis, o savaitgalio namuose (taip Palangoje esantį butą vadina šeimininkas) vyrauja lengvumas, daugiau paprastumo, interjeras tarsi atspindi vienadienę nuotaiką ir keičiasi kartu su ja.

T. Vinicko nuotr.

Visos Palangos buto erdvės turi savo veidą, kurtą pagal tam tikrą pasaulio kampelį. Svetainėje vyrauja Niujorko dvasia, pagyvinta marinistiniais akcentais. Daugiausia mėlynų ir neutralių, pilkšvų atspalvių, akivaizdi dizainerio Ralpho Laureno amerikietiška stilistika. Šaltus stiklo elementus papildo jaukūs mediniai, gausu juodai baltų fotografijų, įrėmintų Ž. Grigaičio interviu ir gražius prisiminimus keliančių akimirkų.

T. Vinicko nuotr.

Atsidūrus gretimoje erdvėje mintys pirmiausia nukeliauja į Rytus, raudonos spalvos veikia tarytum egzotiškų prieskonių pliūpsnis. Vis dėlto namų šeimininkas šypsosi: „Apsidairyk atidžiau, ar tikrai?“ Tuomet akys vieną po kitos pastebi Pietų Amerikos kultūrai būdingas užuominas, nuo skrybėlių, skraisčių, javų iki originalaus langinę primenančio veidrodžio. O ir spalvinė gama galiausiai priartėja prie aistringos Argentinos ir nutolsta nuo egzotiškų Rytų.

T. Vinicko nuotr.

Laiptus, vedančius viršun, puošia tvarkingai sudėliotos knygos, paveikslais ir fotografijomis dekoruota siena, antrame aukšte – sodraus geltonio miegamasis. Čia taikiai sugyvena skirtingų šalių vėliavos, pinti baldai, treniruokliai, aristokratiški sietynai ir filmų kolekcija, kurios peržiūrai trijų savaičių viešnagės nepakaktų: „Vis ruošiuosi peržiūrėti, bet kol kas yra kitos veiklos, kaip visada trūksta laiko.“

T. Vinicko nuotr.

Be abejo, apsilankyti gausiuose, bet jaukiuose namuose – malonu, tačiau ar apsistojus čia ilgesnį laiką nesinori apsisukti ir margaspalvės eklektikos iškeisti į minimalizmą? Ž. Grigaitis atskleidžia jau turintis naujų namų viziją ir pripažįsta – jų erdvė bus visiškai kitokia. „Žinau, kokie bus mano kiti namai ir jie nebus nei Lietuvoje, nei Australijoje. Žinau, ko noriu, bet ar man pavyks pabėgti nuo savęs ir mano pilno bagažo – klausimas“, – juokiasi verslininkas. Jau aiški naujų namų spalvinė gama, medžiagos, kurios bus naudojamos interjerui ir bendra stilistika, pasak Ž. Grigaičio, vyraus ramybė, statiškumas, o prabanga bus kitokia nei dabartinių namų.

T. Vinicko nuotr.

Vilniuje ir Palangoje esantys butai atspindi Ž. Grigaičio asmenybę, o Melburne esančiais namais rūpinasi žmona Elle Martin. „Žinoma, tai mūsų abiejų erdvė, tačiau negaliu imti ir staiga visko pakeisti. Nors ji greitai sutvarkytų tokį reikalą, išrašytų čekį – 100, 200, 300 tūkst. ir gali keisti“, – šypsosi verslininkas, kol kas jam pakanka rūpinimosi turimais namais ir naujos vietos idėjų generavimo.

Daugiau vasariško buto nuotraukų - fotogalerijoje:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis