5 patarimai, kaip neapsirikti perkant šaldytuvą

Tyrimų bendrovės „GfK Retail and Technology“ duomenimis, praėjusių metų pabaigoje, prieš įvedant eurą, šaldytuvų ir kitų šaldymo įrenginių pardavimai pakilo net 27 proc. Kol prekybininkai džiaugiasi gerais rezultatais, pirkėjai tikisi, kad metas, kai teks pirkti naują šaldytuvą, ateis negreitai. Vis dėlto, specialistų teigimu, skubiai ir neapgalvotai įsigiję ilgai turėjusį tarnauti pirkinį žmonės dažnai netrukus pasigaili. Taip nutinka ne tik dėl techninių gedimų, bet ir dėl dėmesio neatkreipimo į triukšmo lygį, maksimalią talpa bei kitus svarbius šaldytuvo niuansus.

„Prieš įsigyjant stambųjį buities prietaisą, pasidomėti gamintoju, jo produkcijos patikimumu ir kitų vartotojų vertinimu – tiesiog būtina, – pataria „Bosch“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Adomas Pesliakas. – Nemažiau svarbu įsivertinti savo pačių poreikius, atkreipti dėmesį į šaldytuvo funkcijas, energijos suvartojimą ir kitus niuansus, kurie iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nereikšmingi, tačiau dažnai lemia pasitenkinimą arba nepasitenkinimą prietaisu. Dažniausiai apsirinka tie pirkėjai, kurie prieš pirkimą neįvertina savo poreikių ir galimybių, o gaminiu susižavi spontaniškai, atkreipdami dėmesį tik į jo išvaizdą, kainą, skelbiamas akcijas ar kitų patarimus.“

5 patarimai, padėsiantys neapsirikti, perkant šaldytuvą:

1. Energetinio efektyvumo klasė. Faktas, kad šaldytuvo energetinės klasės skirstomos nuo prasčiausios G iki aukščiausios A, o šios dar į papildomas tris kategorijas A+, A++ ir A+++, – visiems puikiai žinomas. Vis dėlto, specialistai atkreipia dėmesį, kad tikrąjį energijos kiekį, kurį naudoja šaldytuvas, lemia ne tik klasė, bet ir jo talpa. Pavyzdžiui, šaldytuvas sunaudos maždaug 2,5 karto mažiau energijos už tos pačios klasės, bet 3 kartus didesnį įrenginį.

2. Šaldytuvo ir šaldiklio talpa. Specialistai bendrą įrenginio talpą pataria rinktis apgalvotai – nors teigiama, kad vienam ar dviem žmonėms pakaktų 200-350 l, protingiau rinktis didesnės talpos šaldytuvą, kad nereikėtų taupyti vietos ir krauti vieno produkto ant kito. Optimaliausias variantas – 350-530 l, nebent šeimą sudaro penki ir daugiau asmenų, tuomet parduotuvėje reikėtų dairytis ne mažesnio nei 450 l talpos įrenginio. Svarbu atkreipti dėmesį, kad efektyviai panaudojama šaldytuvo talpa yra 20-25 proc. mažesnė, nei nurodyta pakuotėje. Taip yra todėl, kad gamintojai paprastai pateikia bendrą įrenginio tūrį su visomis lentynėlėmis ir stalčiais, tad reikėtų turėti omenyje, kad įsigiję 200 l šaldytuvą, realiai panaudosite apie 160 l.

3. Triukšmo lygis. Rekomenduotinas vidutinis šaldytuvo triukšmo lygis dieną turėtų neviršyti 40 dB – tai prilygsta šnabždesio garsui. Tačiau tiems, kurių kambarys jungiasi su virtuve arba yra arti jos, Pasaulio Sveikatos Organizacija pataria rinktis dar tyliau veikiančius prietaisus – maždaug 35 dB.

4. Nulinė šaldytuvo zona. Dažniausiai pirkėjai nežino arba pamiršta pasiteirauti, ar šaldytuve yra nulinė zona – specialus skyrius, kuriame palaikoma 0°C laipsnių temperatūra, skirta produktus ilgiau išlaikyti šviežius, kad šie neprarastų savo maistingųjų medžiagų. Specialistų teigimu, nors šis skyrius tebėra laikomas pridėtine funkcija, sveiką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės vis dažniau pageidauja, kad nulinė zona būtų jų šaldytuve.

5. Papildomos funkcijos. Naujai įdiegtos technologijos bei funkcijos dažnai reiškia ne tik patogesnį valdymą, (pavyzdžiui, jutimui jautrus ekranėlis su elektroniniu temperatūros reguliavimu), bet ir leidžia ilgiau išsaugoti patį prietaisą ar jame laikomą maistą. Pavyzdžiui, garsinis signalas, įspėjantis apie praviras dureles, neleis veltui iššvaistyti elektros energijos, o specialus stalčius, kuriame reguliuojama drėgmė, daržoves šviežias išlaikys bent du kartus ilgiau.

Specialistas pabrėžia, kad yra ir daugiau kriterijų, kuriais vadovaujantis galima išsirinkti geriausiai poreikius tenkinantį ir kokybišką gaminį: nerūdijančio plieno paviršius, reguliuojamo aukščio lentynėlės ar stalčiai bei kitos funkcijos ir priedai. Todėl norint, kad prietaisas tarnautų ilgai ir atitiktų lūkesčius, reikėtų iš anksto pasidomėti įvairiais gamintojų siūlomais variantais ir rasti sau tinkamiausią.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis