Jaukių namų taisyklės

Įsirengdami savo būsimus namus ar pertvarkydami esamus, nepamirškite, kad čia gyvensite būtent jūs. Svečiai ateis ir išeis, galbūt prieš tai pagyrę jūsų super interjerą. O jums vis atrodys, kad kažkas ne taip. Kažkoks daiktas nereikalingas arba, atvirkščiai, ko nors trūksta. Keiskite viską, ką jums sako vidinis balsas.

Harmonija, vientisumas, jaukumas – subjektyviai suvokiamos sąvokos. Vieniems patinka taip, kitus tai erzina. Vieni puikiai jaučiasi apsupti daugybės daiktų, kiti tokioje aplinkoje mato chaosą, jaučia oro trūkumą. Dėl grožio sunku ginčytis. Bet dėl vieno aspekto – jaukaus ir patogaus būsto – sutiks dauguma. Tad kurdami buto, namo ar sodybos interjerą pirmiausia norime jaukumo, o grožis, šiuolaikiškumas, mada tarsi atsiduria antrame plane. Kiekvienas esate pajutę, kad apsilankius vienuose namuose užsibūti nesinori, nors šeimininkai ir labai svetingi, o kituose jaučiatės patogiai, atsipalaidavę, išeinate iš tokių namų tarsi pailsėję. Ir kas čia buvo kitaip? Spalvinė gama, baldai, jų sustatymas, kambariniai augalai, grindys?

Žinoma, kad visuma interjero elementų – atrinktų ir suderintų. Net pats madingiausias remontas, nauji brangūs baldai nesuteiks būstui individualumo ir išraiškingumo. Kategoriškai teigti, kad jaukumą namuose kuria įvairios smulkmenos, detalės, aksesuarai, būtų per drąsu, tačiau namai be jų išties atrodo tarsi negyvenami, besieliai, šalti, lyg šeimininkai čia, tarsi viešbutyje, reti svečiai.

Vidaus apdaila: spalvos, faktūros

Nuo jų ir pradedame kurti savo namus. Pirmiausia pasirenkame didžiausių plokštumų – sienų, lubų ir grindų – spalvą. Niekada neapsiriksite sienoms parinkę neutralius, pastelinius žemės atspalvius: rusvus, pilkšvus, žalsvus, terakotos, melsvus. Jos ramina, yra puikus baldų ir aksesuarų fonas. Neryški rausva, gelsva gali tikti, sakykim, miegamajame ar vaikų kambaryje, tačiau stenkitės parinkti sodresnį spalvos toną, kad sienos neatrodytų nublukusios arba, kaip sakoma, nuskalbtų apatinių drabužių spalvos.

Šiek tiek tamsesnį spalvos toną galite parinkti svetainei, tačiau atsargiai eksperimentuokite su ryškiomis raudona, oranžine, violetine: jos tiesiog gali greit įgristi ir imti erzinti, be to, jei sienos bus tokių spalvų, reikės labai atsakingai rinktis aksesuarus, baldus, grindų patiesalus, kad išvengtumėte margumyno, spalvų chaoso.

O štai baltos sienos, kad ir kaip būtų keista, gali pateisinti jūsų lūkesčius. Visų pirma – tai unikali spalvos savybė „priimti“ bet kokius derinius, įsileisti į interjerą absoliučiai visas spalvas. Be to, baltos sienos stilistiškai neutralios. Skirtingai nei raštuoti tapetai, visada atspindintys kokį nors stilių, baltos sienos leis „pritraukti“ į interjerą bet kurį stilių naudojant tam tikrus baldus ir dekorą.

Dabar apie tapetus. Vienareikšmiškai galima teigti, kad jie suteikia jaukumo, nes vien faktūra, kad ir nelabai ryški, sukelia minkštumo bei šilumos pojūtį. Spalvų ir raštų pasirinkimas nepaprastai didelis, tad rinkitės atsargiai, kad jų dekoratyvumas neužgožtų kitų kambario elementų – baldų ir aksesuarų.

Natūralaus medžio grindys – jaukūs namai. Į tokias ne tik malonu žiūrėti, bet ir jomis vaikščioti. Puikiai galima išsiversti ir su kokybišku laminatu – jis vykusiai imituoja natūralaus ar sendinto medžio tekstūrą.

Medžiagos: natūralios, ekologiškos

Jaukius namus susikursite naudodami kuo daugiau natūralių medžiagų. Gal todėl pats „namiškiausias“ interjeras – kaimiško stiliaus, nes jame sunku įsivaizduoti plastikinius daiktus ar sintetinius audinius. Medis, akmuo, oda, terakota, fajansas, skarda, žalvaris, linas, drobė, medvilnė, džiovinti augalai – tai medžiagos, kurios jūsų namuose apsigyvens kaip baldai, pinti daiktai, indai, senoviškos žvakidės, rankomis austi takai ir kilimėliai, dėžutės, staltiesės, užuolaidos.

Bet ne tik kaimiško stiliaus interjere apsigyvena natūralios medžiagos. Jos bene visur atrodys savo vietoje – ar klasikinių, ar egzotiškų stilių namuose. Tiesa, industrinio, brutalaus, minimalistinio stiliaus interjeruose, kur vyrauja plienas, stiklas, plastikas, natūralios medžiagos gali nelabai tikti...

Baldai: patogūs, atnaujinti

Neverta ir ginčytis, kad baldai, ypač minkštieji, – svarbiausias namų jaukumo elementas. Reikalavimai jiems – patogumas, kokybė, idealus derinys su interjero spalvų gama ir stiliumi. Patalpoje baldai turi užimti kuo mažiau vietos, tačiau privalo būti itin funkcionalūs.
Galite įsigyti prabangių ir galbūt išties estetiškų baldų, bet, deja, į juos tik gražu pažiūrėti. Aksomu blizgantys apmušalai baugina prisėsti, kad pakilus nesusiveltų audinio plaukeliai, barokinio stiliaus atlošas taip išlenktas, kad sėdėti galite tik išsitiesę kaip stygos, o jaukių pagalvių atsiremti ant tokio baldo nepamėtysi, nes nebus matyti dekoratyvios medinės apdailos.

Jaukumo kambariui suteiktų „balta varna“ – iš esamų baldų komplekto išsiskiriantis kito stiliaus restauruotas ar savo rankomis atnaujintas senas krėslas, fotelis, komoda. Toks baldas tampa akį traukiančiu akcentu, skulptūriniu objektu, dekoracija. Apskritai naujam gyvenimui prikelti seni daiktai suteikia namams ypatingo kolorito.

Daug jaukiau atrodys kambarys, apstatytas atviromis lentynomis, o ne sekcijomis uždaromomis durelėmis: jos sudaro vientisą didelę nuobodžią plokštumą. O štai atviros lentynos tampa scena dekoracijoms kurti. Čia dedamos knygos, albumai, daiktų kolekcijos, nuotraukos su pastatomais rėmeliais ir t. t. Tokioje margoje „scenoje“ tarsi vyksta gyvenimas, nes daiktai čia pat, po ranka, vadinasi, jais naudojamasi, jie čia gyvena ne vien dėl grožio.

Zonos: pertvaros, pakylos

Savaime suprantama, kad gyventi „salėje“ – nejauku. Taigi, jeigu jūsų kambariai dideli ir aukšti, jaukias erdves susikursite pažeminę lubas. Ir nebūtinai visą plotą, užteks, sakykim, ties minkštuoju svetainės kampu. Jeigu aukščio pakanka, puikus variantas – antresolės: ten galima įsirengti namų biblioteką ar vietą pernakvoti svečiui.

Galima ir kitaip – sukalti palei vieną sieną pakylą. Šis sprendimas ne tik įdomus, bet ir labai praktiškas, nes po pakyla įrengsite patogią vietą daiktams laikyti, o ant jos galėsite susikurti tikslinę erdvę – darbo ar poilsio. Ant pakylos krašto pridėlioję pagalvių turėsite kur susodinti būrį svečių, o gal jo vienas kampas tiks kambarinių augalų kompozicijai sustatyti...

Plotą suskirstyti zonomis paprasčiau nei aukštį. Minkštaisiais baldais, aukštomis ir žemomis lentynomis, širmomis – variantų daug: taip viename kambaryje sukursite daug jaukių kampelių.

Tekstilė: pagalvėlės, užtiesalai, kilimai

Būtent audiniai patalpai suteikia tam tikrą nuotaiką, be didelių permainų ir brangiai kainuojančio remonto netikėtai įdomiai ir jaukiai pakeičia interjerą.

Sofų, lovų, fotelių užtiesalai – dar vienas būdas patalpai suteikti komforto. Minkšti ir malonūs liesti audiniai sukuria ramybės ir šilumos pojūtį. Ramios turėtų būti ir spalvos, nors, aišku, pasirinkimas priklausys nuo viso interjero spalvinio sprendimo. Vienas ryškus akcentas, sakykim, pledas ant fotelio atkaltės, tokios pat spalvos pagalvėlės, sukurs vientisą jaukų ansamblį.

Grindų kilimai ir takai labai svarbūs kuriant jaukius namus. Jeigu jūsų namuose jau patiestas prabangus kilimas, nebijokite pakloti dar keletą ryškių kilimėlių prieškambaryje, prie virtuvės, vonios durų.

Dar viena jaukumo suteikianti idėja – atnaujinti senus baldus audinių užvalkalais. Juos galima nesunkiai pasisiūti patiems ar nusipirkti gatavus, svarbiausia, tinkamai parinkti audinio spalvą ir faktūrą.

Langai: užuolaidos, žaliuzės

Pradėkite nuo naktinių užuolaidų (galbūt dieninių ir neprireiks). Jų praktiška paskirtis aiški: kad, uždegus šviesą vakare, jūsų nematytų svetimi. O dieną jos tampa labai matomu dekoratyviu akcentu su įvairiais priedais – klostėmis, raukiniais. Tačiau su tokiais priedais nepersistenkite, jeigu kambaryje daug ryškių aksesuarų, sienos išklijuotos ryškių raštų tapetais. Tokiu atveju rinkitės švelnių ar natūralių spalvų lino, drobės, šilko užuolaidas. Bet, jeigu jūsų butas tamsus, kad ir kaip būtų keista, šviesos jį pripildys ryškios naktinės užuolaidos – pilkuma už lango prašviesės. Šviesos įspųdį padidins ir ryškių spalvų kambarinių augalų vazonėliai.

Jums labai pasisekė, jei turite plačias palanges. Gili lango niša – papildomas dekoratyvus kambario elementas, prašantis jį dekoruoti. Tad palikite palangę atvirą – pakabinkite žaliuzes arba ritinines užuolaidas, o palangės plotą išnaudokite kaip knygų ar žurnalų lentyną, pridėliokite dekoratyvių pintinių, pastatykite kelis vazonus su augalais. Neapsikraukite smulkiais daikčiukais, nes juos reikės nukilnoti, kai norėsite plačiai atverti langą. Smulkmenų kolekcijai paskirkite palangę, kur lango plačiai nevarstote, o tik atidarote orlaidę. Jeigu jūsų palangė žemai, turite puikią vietą pasėdėti ir pasvajoti žiūrėdami pro langą. Tiesiog ant palangės prikraukite ryškių pagalvėlių ar padėkite storo porolono patiesalą, įvilktą į ryškų užvalkalą.

Kambariniai augalai: pavieniai, sugrupuoti

Gražus žalias kampelis ant lentynų ar palangės, sudarytas iš įvairaus dydžio augalų, pagyvins bet kokį interjerą. Jeigu yra galimybė, augalus reikėtų sugrupuoti žaliomis salelėmis – tada gyvos žalumos akcentai atrodys ryškiau. Sakykim, vienai žaliai oazei paskirkite visą plačią palangę, kitai – neaukštos pastatomos lentynos viršų. Po vieną išmėtyti vazonai gali pasimesti tarp kitų aksesuarų ir netaps svarbiais interjero visumos akcentais. Be to, kuriant kambarinių augalų kompozicijas svarbus vaidmuo atitenka vazonams, tad juos taip pat reikia parinkti atsakingai, atsižvelgiant į stilių, spalvą, formą.

Dekoracijos: aksesuarai, detalės

Tikriausiai įdomiausias namų kūrimo etapas – tai interjero dekoravimas. Kai apdaila baigta ir baldai sustatyti, galima imtis interjero puošybos – aksesuarų; jie ir sukuria nepakartojamą, unikalią namų atmosferą. Knygos, paveikslai, skulptūros, pinti daiktai, kilimėliai, dekoratyvinės pagalvės, krėsliukai, žvakidės, keramika, širmos – yra daugybė smulkmenų, kurios gyvenamajai erdvei įlieja gyvasties, sušildo ją ir sukuria tą jaukumą, dėl kurio skubame namo po įtemptos darbo dienos.

Tačiau neužsižaiskite kaupdami gražius daikčiukus ir nepraraskite saiko. Daugybė išdėliotų smulkmenų pamažu virsta chaosu, nors daiktai tarsi ir gražiai išrikiuoti, sudėlioti... Kita vertus, šiek tiek chaoso, tvarkingos netvarkos namams irgi reikia.

Knygų lentynos atrodys jaukiau, jei knygos ir albumai bus sudėlioti ne pagal aukštį, storį ar viršelių spalvas, o pagal žanrą ar tematiką. Tvarkingos knygų eilės tarsi išduoda, jog čia jos atlieka daugiau dekoratyviąją funkciją, o ne intelektualiąją.

Daiktai neatrodytų taip chaotiškai, jei būtų sugrupuoti atskiromis kompozicijomis. Sakykim, ant vieno padėklo galima sudėti visas žvakides, vieną ar pusę lentynos paskirti tik dekoratyvioms dėžutėms ar ąsotėliams. Grupuoti reikėtų ir nedidelio formato paveikslus – iš jų sudaryti vieną didelę „dėmę“. Prie juodai baltų grafikos darbų tiks priderintos juodai baltos nuotraukos.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis