Išsamiai apie tai, kaip įsirengti virtuvę mažoje patalpoje

Senų, sovietinių laikų statybos namų gyventojai yra priversti taikstytis su nepatogia ir maža virtuve. Žinoma, kai kurie šeimininkai nekreipia dėmesio į diskomfortą, bet jei miniatiūrinė patalpa tampa nuolatiniu nepasitenkinimo ir susierzinimo objektu, reikia skubiai kažką keisti. Juk virtuvė yra kulinarinių šedevrų kūrimo erdvė, o jei kuriame prislėgti, tai neabejotinai atsiliepia maisto skoniui ir kokybei.

Pateikiame įvairius variantus, kaip galima optimaliai suplanuoti mažą virtuvę. Pažvelkime, ką galima padaryti, atmetę variantą, kai virtuvės zona sujungiama su kokiu nors kambariu.

Virtuvės patalpų ypatumai

Prieš savarankiškai imdamiesi mažos virtuvės išplanavimo, apgalvokite kelis svarbius dalykus:

1. Aukštesnė temperatūra ir didesnė drėgmės koncentracija maisto gaminimo metu. Virtuvėje naudojamos apdailos medžiagos turi būti atsparios šiems veiksniams.
2. Didelis krūvis grindų dangai. Virtuvėje mums iš rankų krenta puodeliai, lėkštės, peiliai ir šakutės, todėl labai svarbu, kad grindys taip pat būtų atsparios ir tvirtos.

Kaip įsirengsi, taip ir gyvensi: baldai mažoje virtuvėje

Kadangi funkciniai elementai (viryklė, plautuvė ir šaldytuvas) prijungiami prie komunikacijų, reikia laikytis tam tikrų išplanavimo ir apstatymo taisyklių:

1. Dujinė viryklė įrengiama prie dujų vamzdžio.
2. Šaldytuvo negalima statyti šalia viryklės, nes jam kenkia šiluma.
3. Virtuvės įrankių stalčius turi būti netoli plautuvės, kad išplovus jų nereikėtų toli nešti. O spintelę lėkščių džiovinimui patogiausia įrengti virš kriauklės.
4. Mažoje virtuvėje labiausiai tinka įmontuojami baldai, pagaminti pagal užsakymą, nes juose yra įvairių konstrukcijų su ištraukiamais ir sulankstomais elementais.
5. Virtuvės baldus patariama įrengti palei vieną sieną, prieš tai apsisprendus, kur bus darbo zona ir šaldytuvas. Po to galima planuoti minkštą kampą arba valgomojo stalą su kėdėmis.
6. Miniatiūrinėje virtuvėje stenkitės išnaudoti bet kokią erdvę, tinkamą įmontuoti baldus. Labai tinka pakabinamos kampinės spintelės ir atviros lentynos, virš kurių patariama įrengti taškinį apšvietimą.
7. Puikus būdas sutaupyti erdvę – sujungti viryklę, plautuvę ir darbo zoną vienu stalviršiu. Atsiradus naujoms kokybiškoms statybinėms medžiagoms ir patobulintoms technologijoms, perkeliamos komunikacijos tapo įprastu reiškiniu. Šiandien jau nieko nenustebinsi darbo paviršiumi ant palangės, kuris pereina į stalviršį, šalia kurio yra plautuvė ir viryklė.

Kaip vizualiai padidinti erdvę

Raštai ir spalvos

Įrengdami mažą virtuvę naudokite neutralias ramias spalvas – jos gerai atspindi šviesą ir vizualiai išplečia kambario ribas. Šiuo atveju specialistai rekomenduoja apsiriboti dviem atspalviais ir nesirinkti sudėtingų raštų, piešinių ant tekstilės arba apmušalų. Bet jei labai norisi raštų, rinkitės kuo blankesnį reljefinį ornamentą, derantį prie bendro virtuvės fono. Sienoms labiausiai tinka kreminiai tonai, kakavos atspalvis, universali balta spalva, baldams – pasteliniai, šviesiai rudi ir geltoni atspalviai.

Dar vienas šiuo metu itin madingas sprendimas – išskirti vieną iš mažos virtuvės sienų ryškiu akcentu. Kontrastas pagyvins erdvę, suteiks interjerui pikantiškumo, o patalpa vizualiai nenusiaurės.

Blizgūs paviršiai: mažos virtuvės apdaila

Mažai virtuvei labiausiai tinka lygūs lakuoti fasadai, kurie puikiai atspindi šviesą.
Labai geras sprendimas – blizgios plytelės arba lentas imituojantis laminatas, kurį reikia montuoti išilgai. Rekomenduojami balti, kreminiai ar pasteliniai atspalviai. Juos galima derinti su kontrastine spalva, dėliojant šachmatų lentos principu.

Kartais dizaineriai, siekdami vizualiai padidinti erdvę, visas virtuvės sienas iki lubų išklijuoja plytelėmis. Turėkite omenyje, kad kuo mažiau kampelių, linkių ir įdubų, kurie išsklaido šviesą, tuo geriau.

Daugiau šviesos mažai virtuvei!

Vizualiai išplėsti patalpą padės taškiniai ryškūs šviestuvai, įmontuoti lubose ir virš pakabinamų lentynų ir spintelių.

Puikus pasirinkimas – šviestuvas su keliomis lempomis, kuris tolygiai paskirsto šviesą virš valgomojo stalo ir darbo paviršiaus.

Taip pat kaip akcentą galima pakabinti ryškų šviestuvą. Labai svarbu, kad šviestuvo dizainas būtų originalus, derantis prie bendro stiliaus.

Nereikia ant palangės išdėlioti daug kambarinių augalų, apsiribokite vienu vazonu su grakščiu augalu.

Vizualiai sujunkite virtuvę su gretimu kambariu

Jei neplanuojate griauti sienos tarp virtuvės ir kambario ir sujungti virtuvės su valgomuoju, galima bent vizualiai apjungti virtuvės zoną ir gretimą patalpą. Ypač tai aktualu butuose, kuriuose virtuvė be durų. Abiejų patalpų sienas apklijuokite vienodais tapetais arba nudažykite vienoda spalva. Ši gudrybė padės sukurti bendros erdvės, o ne dviejų mažų kambariukų įspūdį.

Minimalistinė tekstilė

Stenkitės palikti kuo daugiau natūralios šviesos. Atsisakykite tankių užuolaidų, verčiau rinkitės lengvas, peršviečiamas užuolaidas, romanetes ar ritinines užuolaidas.

Atsargiai rinkitės piešinius ar raštus – užteks poros akcentų, pavyzdžiui, mielu ornamentu margintų baldų ir dekoratyvinių pagalvėlių. Karnizą kabinkite kiek aukščiau lango – taip jis vizualiai paaukštins lubas. Kabindami užuolaidas, pasistenkite jomis neuždengti langų, kad saulės spinduliai laisvai patektų į nedidelę erdvę. Lai užuolaidos būna gražus dekoro elementas, nerūpestingai įrėminantis langą.

Margintą tekstilę geriau pakeisti audiniu su tekstūriniu raštu. Jei nenorite naudoti audinio, išmėginkite romanetes ar šviesias lengvas žaliuzes, kurios praleidžia saulės spindulius, bet juos išsklaido. Be to, jos tarsi susilieja su siena ir nukreipia akį nuo miniatiūrinės patalpos ribų.

Baldų forma, spalva ir dizainas

Mažoje virtuvėje labiausiai tinka neryškūs, šviesūs baldai, kurie neatrodo gremėzdiški, ypač jei beveik susilieja su sienų spalva. Taip pat stilingai atrodo peršviečiami stikliniai objektai. Pietų stalas stikliniu viršumi, plastikinės peršviečiamos kėdės, pakabinamos, beveik nematomos lentynėlės, stiklinis baras neapkrauna erdvės ir atrodo tarsi besvoriai.

Labai svarbu, kad baldai būtų talpūs, bet taip pat svarbu nepersistengti su jų kiekiu – kuo mažiau baldų, tuo geriau. Daug įvairių spintų, spintelių ir lentynėlių sukuria netvarkos efektą, ir virtuvė atrodo dar mažesnė. Erdvę vizualiai praplatins pačiame tolimiausiame kampe pastatytas aukščiausias kambario objektas (pavyzdžiui, šaldytuvas). Taip išdėsčius baldus, žvilgsnis nukreipiamas link viršutinės patalpos dalies ir lubos vizualiai paaukštėja.

Centrinis objektas virtuvėje – pietų stalas. Mažoje virtuvėje labiausiai tinka ovalus ar apvalus stalas, kuris neturi konkrečių lygių, kapotų linijų, todėl erdvė atrodo platesnė ir erdvesnė.
Mažose virtuvėse populiaru statyti sudedamus ar išskleidžiamus stalus. Tai labai praktiška, nes kai virtuvėje pietauja 2–3 žmonės, kompaktinio staliuko visiškai pakanka. Išskleisti jį galima atėjus svečiams arba kai reikia didesnio paviršiaus gaminimui. Tokios sudedamos konstrukcijos taupo naudingą plotą bet kokioje virtuvėje. Kai reikia papildomo paviršiaus, taip pat labai patogūs ir praktiški mobilūs mini staliukai.

Originalios idėjos daiktų laikymui

Ideali virtuvė turėtų būti suprojektuota taip, kad po maisto gaminimo ir valgymo visi indai laisvai tilptų į spinteles. Tačiau neretai virtuvėje vietos daiktų laikymui trūksta. Ko gi mes prigrūdame į visas tas spinteles ir stalčiukus?

Dažnai virtuvėje mes laikome begalę įvairiausių rakandų, nors kasdien naudojamės tik dviem puodais ir pora keptuvių. Jei tą patį galėtumėte pasakyti ir apie save – skubiai perrinkite visus stalčius ir atsikratykite nereikalingo šlamšto! Sukraukite į dėžes ir atidėkite tuos daiktus, kurių prireikia tik per šventes. Patikėkite, kasdien reikia tikrai nedidelio būtiniausių indų rinkinio.

Šiandien dizaineriai siūlo įvairiausias idėjas miniatiūrinėms virtuvėms – besisukančias vadinamąsias karuseles spintelėse ir groteles, įmontuojamus staliukus, išskleidžiamas ir pakeliamas konstrukcijas lentynoms ir durelėms. Jos labai palengvina darbą virtuvėje, bet kainuoja gana nepigiai.

Puikus sprendimas – įrengti papildomą eilę stalčiukų praktiškai virš grindų. Čia galima laikyti įvairiausius naudingus dalykus (pavyzdžiui, kruopas, cukrų, druską), o viename iš viršutinių įrengti dar vieną stalviršį.

Virtuvės centre įsirenkite patogią daugiafunkcę salelę, kuri pasitarnaus ir kaip darbo paviršius, ir kaip pietų stalas, ir papildoma vieta, kur galima bus laikyti masyvius indus. Kad maža virtuvė atrodytų nepriekaištingai tvarkinga, abiejose patalpos pusėse lygiagrečiai įrenkite pakabinamas spinteles ir nišas, o viryklė ir plautuvė turi būti kitame virtuvės gale.

Buitinė technika

Šiuolaikiniai virtuvių dizaineriai kuria daug originalių ir patogių buitinės technikos objektų, pritaikytų būtent mažoms virtuvėms. Be to, dabar buitinė technika dažnai montuojama į sienas. Šie įrenginiai paprastai būna mažesni nei standartiniai. Net ir miniatiūrinėje erdvėje galima įrengti 2 ar 3 angų viryklę, mini šaldytuvą ir nedidelę indaplovę. Taip pat buityje labai patogios kompaktiškos orkaitės ir mikrobangų krosnelės, montuojamos šeimininkams patogiausioje vietoje.

Ryškūs akcentai: kaip dekoruoti mažą virtuvę

Dekoruoti mažą virtuvę tinkamais elementais – tikras menas. Reikia rinktis tokius aksesuarus, kurie būtų ir elegantiški, ir nepretenzingi.

Mažą erdvą labiausiai papuoš keli vertikaliai pakabinti paveikslai ar nuotraukos.
Visi žino, kad veidrodžiai vizualiai didina erdvę, ją praplėsdami ir suteikdami gylio įspūdį. Tad jie ypač tinkami mažoje virtuvėje. Reikia tik pamąstyti ir kūrybiškai pritaikyti juos interjere. Pavyzdžiui, galima sienelę virš darbastalio apklijuoti veidrodinėmis „plytelėmis“.
Taip pat šiuo metu itin madinga veidrodinė mozaika.
Galima pakabinti dekoratyvinį veidrodį, kurio rėmai dera prie bendro vaizdo, arba pasirinkti veidrodines spintelių dureles.

Pasitikėkite savo skoniu ir kūrybingumu.

Lubas vizualiai kilstelėti padės krištolinis šviestuvas. Veidrodyje atsispindintys šviesos blyksniai papuoš ir pagyvins interjerą. Tik turėkite omenyje, kad lubos tokiu atveju turi būti nepriekaištingos.

Blizgantys ir peršviečiami dekoratyviniai dirbiniai, grakšti vaza su vaisiais, trapus augalas vazonėlyje, originalus sieninis laikrodis – visi šie dekoro elementai mažoje virtuvėje sukurs nepakartojamą jaukumo ir komforto atmosferą ir pabrėš šeimininkų skonį.

Idealus miniatiūrinės virtuvės stilius

Kalbant apie paskutinį, bet ne mažiausiai svarbų dalyką įsirengiant mažą virtuvę, svarbu nepamiršti: kuo paprastesnis stilius, tuo harmoningiau atrodys maža erdvė.

Visų pirma tai „high tech“ stilius, minimalizmas, stilius „modern“, tradicinis stilius. „High tech“ dominuoja viena spalva, išskiriami kontrastai. Stiklas, metalas, tikslios proporcijos, lygios linijos – tai šio stiliaus santrauka.

Kalbant apie minimalizmą, stilių apibūdina jau pats terminas: nėra dekoro elementų, minimalus spalvų kiekis, ryškios ribos ir geras apšvietimas suteikia beribės erdvės, nepakartojamo lengvumo ir nesvarumo pojūtį.

Mėgstantiems tradicijas tiks klasikinis stilius. Tačiau mažoje virtuvėje tinka toli gražu ne visi klasikinio stiliaus variantai. Rinkitės šviesius tonus, venkite per daug raštų ir pernelyg ryškios apdailos. Labai elegantiškai natūralaus medžio baldai. Pageidautina, kad jie būtų vienspalviai, paprasti, be įmantrių formų ir linijų.

Nebijokite originalių sprendimų, drąsiai įgyvendinkite įdomias idėjas, bet ir atsižvelkite į specialistų patarimus.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis