Dizaino konkursas „Electrolux Design Lab 2015“: kodėl lietuvis liko antras?

Helsinkyje įvykusiame tarptautiniame dizaino konkurse „Electrolux Design Lab“ lietuvis Dominykas Budinas užėmė antrąją vietą. Vilniaus dailės akademijos studentas sužibėjo su projektu „Oro skydas“.

Kūdikio vežimėlis su oro filtru

23 metų studentas sukūrė dizaino koncepciją pavadinimu „Oro skydas“. Tai – vežimėlis su oro filtru, kuris padeda apsaugoti vaiką nuo užteršto oro. Būtent tokia inovacija oro valymo kategorijoje studentui padėjo laimėti antrąją vietą ir pelnyti tarptautinį pažinimą. Be to, vienas iš prizų – ir 6 tūkst. eurų premija.

„Jausmas nenusakomas, labai gera būti pastebėtu ir įvertintu. Antros vietos, kai tik pradėjau ruoštis šiam konkursui, tikrai nesitikėjau, tačiau kuo toliau eini, tuo daugiau vyliesi. Žinoma, toks laimėjimas suteikia daugiau pasitikėjimo savimi šioje srityje“, – po rezultatų paskelbimo dalijosi Dominykas Budinas.

Lietuvis pripažįsta, jog nesitikėjo, kad teks atsidurti tokiame renginyje. Būtent jis padėjo išsklaidyti abejones ir dėl profesinio kelio: „Kadangi norisi išbandyti daug ką, vis svarsčiau dėl specializacijos menų sferoje. Tačiau šis projektas dar kartą įrodė, kad kai kuri iš visos širdies, viskas sugrįžta. Šiam konkursui tikrai buvau labai atsidėjęs.“

Dominykas išdavė, kad yra automobilių maniakas, tad ir šį dizaino sprendimą įkvėpė būtent jų mechanizmai. „Labai panašus mechanizmas naudojamas ir automobilių dizaine, tad domėjimasis šia sritimi padėjo man atrasti praktišką sprendimą ir vaikų vežimėliui. Žinoma, labai norėčiau padėkoti ir dėstytojams, kurie palaikė ir dalijo patarimus. Ypač Poviliui Juškaičiui, kuris pastūmėjo daryti projektą ir patikėjo manimi. Tiesa, mano motyvaciją įrodė ir eskizų krūvos“, – džiugiai pasakojo geriausiai konkurse pasirodęs lietuvis.

Jo pasirodymas išsiskyrė gyvumu ir pasitikėjimu. D. Butvilas laisvai jautės tiek pristatydamas savo projektą, tiek atsakinėdamas į komisijos klausimus. Vis dėlto komisijai daugiausiai klausimų kėlė du aspektai – ar šis produktas nėra skirtas per siaurai rinkai ir, ar įmanoma kurti bei palaikyti nuolatinį ryšį tarp vaiko ir tėvų per oro filtrą.

Nugalėtojas – britas

13 kartą organizuotam dizaino konkursui buvo pateikta net 1500 paraiškų iš 56 skirtingų pasaulio šalių. Visi dalyviai, norintys patekti į finalą, turėjo pereiti net tris etapus.

Finale pasirodė tik 6 atrinkti dalyviai. Iš jų išsiskyrė atstovas iš Pietų Korėjos Jeongbinas Seo. Pristatydamas savo produktą jis sklandžiai kalbėjo angliškai, tačiau atėjus metui atsakinėti į komisijos klausimus, paaiškėjo, kad juos išvers vertėjas, dėl to, kad dizaineris nekalba angliškai ir visą prezentaciją buvo išmokęs atmintinai.

Visgi konkurso nugalėtoju tapo Jordanas Lee Martinas iš Jungtinės Karalystės, pateikęs praktišką idėją, kaip maisto gaminimą paversti įdomia ir praktinius įgūdžius lavinančia veikla mažiesiems.

Tad, kaip ir džiaugtumėmės antrąja lietuvio vieta, visgi kilo klausimas, kodėl finale daugiausiai balsų surinko britas ir lietuvis liko antras?

Atsakyti į šį klausimą sutiko viena iš komisijos narių, Helsinkio dizaino savaitės projektų vadovė Hanna Harris: „Išrinkti nugalėtoją buvo ypatingai sunku. Tarp komisijos narių netrūko ginčų ir diskusijų, nes finale atrinkti produktai pasižymėjo ne tik unikalumu, praktiškumu, tačiau ir pačių dizainerių motyvacija, kruopščiu pasirengimu pristatant savo kūrinius. Visgi lietuvio produktas ne veltui sulaukė tiek klausimų, nes jį dar reikėtų šiek tiek patobulinti. Visų pirma, kaip kis vežimėlio dydis priklausomai nuo vaiko amžiaus, sudėjimo. Taip pat svarbus ekonominis aspektas – pagal pristatymą šis daiktas gali būti pardavinėjimas tik tuose regionuose, kuriuose ypatingai užterštas oras.

Prezentacijoje buvo rodomos labai stipriai užterštų teritorijų nuotraukos, kurios pristatymo metu sukūrė įspūdį, kad vežimėlis būtų tinkamas gan siaurai rinkai. Nors iš tiesų klimato pokyčiai tampa aktualūs vis didesniam miestų skaičiui ir teoriškai tokio vežimėlio poreikis galėtų tik didėti.

Ir, žinoma, daugiausiai abejonių mums sukėlė sąveikos ir bendravimo aspektas. Kaip tėvai ir vaikai galės bendrauti? Juk labai svarbus ryšys tarp artimųjų, tad ar toks sprendimas kaip tik ne padės, o pakenks vaiko sveikatai? Juk jis visuomet bus uždarytas, nebus kuriamas intymumas, tėvai nekilnos vaiko iš vežimėlio. Tokie aspektai gali turėti neigiamos įtakos vaiko raidai. Bet iš tiesų tai nuostabus kūrinys, kuris, atsižvelgus į aukščiau išvardytus niuansus, gali turėti potencialą įvairiose rinkose.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis