Studentų rankose – milijonų vertės Lietuvos savivaldybių teritorijų projektiniai pasiūlymai

Žurnalas „Structum“ skelbdamas konkursą „Išmanusis miestas II“ siekia skatinti glaudų viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimą nuo pat aukštosios mokyklos suolo, taigi konkurso dalyviai – aukštųjų mokyklų studentų tarpdisciplininės komandos – turės autoritetingai vertinimo komisijai parengti išsamius ir motyvuotus projektinius pasiūlymus, kaip modernizuoti trijų savivaldybių – Elektrėnų, Kaišiadorių ir Šiaulių rajono Kuršėnų miesto – tikslines teritorijas ar atskiras jų dalis. Savivaldybės yra skyrusios pakankamą finansavimą, tad reikalavimus atitinkantys projektiniai pasiūlymai tikrai bus įgyvendinti. Konkurse dalyvauja Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Kauno technologijos universiteto, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos, Vytauto Didžiojo universiteto ir Vilniaus dailės akademijos studentų komandos.

Elektrėnai: kūrybinės industrijos ir aikštė miesto centre

Elektrėnuose studentams patikėtas neveikiantis atrakcionų ir pramogų parkas (buvęs „Vaikų pasaulis“). Tikimasi, jog ši erdvė taps viešąja rekreacine, patrauklia investicijoms ir verslo plėtrai teritorija, kurioje įsikurs kūrybinių industrijų centro pastatas ar pastatų kompleksas. Savivaldybė norėtų, kad kartu būtų vertinama ir prie bažnyčios esanti teritorija, šalia mažų ežerėlių esanti viešoji erdvė. Nagrinėjamos teritorijos plotas ~150 000 kv. m, tvarkomo sklypo plotas ~50 000 kv. m. Preliminarus konversijos biudžetas – 1 500 000 Eur.

Studentams reikės pateikti ir Elektrėnų miesto centrinėje dalyje esančių viešųjų erdvių (aikštės ir prieigų) sutvarkymo projektinius pasiūlymus. Šalia naujo savivaldybės administracijos pastato tikimasi įrengti miesto aikštę, sutvarkyti šalia esančius skverus, įrengti mažosios architektūros elementų ir apšvietimą. Nagrinėjamos teritorijos plotas ~150 000 kv. m, tvarkomo sklypo plotas ~30 000 kv. m. Preliminarus sprendinio įgyvendinimo biudžetas – 150 000 Eur.

Kęstutis Vaitukaitis
Kęstutis Vaitukaitis
Structum nuotr.

Elektrėnų meras Kęstutis Vaitukaitis: „Pirmojoje projekto dalyje buvau komisijoje vertintoju, todėl pastebėjau, kad darbus objektyviai vertinti trukdė perdėm išsamūs skaičiavimai ir aprašymai, tad šiame etape norėtųsi daugiau esminių, apibendrintų sprendinių, konkretumo ir konstruktyvumo – tai leistų daug geriau matyti vizijas, jas būtų lengviau įvertinti. Jau dabar matyti, kad „Išmanusis miestas“ išaugo, patobulėjo. Tad linkime studentams, kad konkurse dalyvaujančiose savivaldybėse būtų įgyvendinta bent po vieną projektą iš visų parengtų!“

Kaišiadorys: verslo inkubatorius buvusiame kino teatre

Kaišiadorių mieste tikslinė teritorija yra miesto centre, studentams reikės pagalvoti ir pasiūlyti, kaip ten esantį nebeveikiantį Kaišiadorių kino teatrą paversti daugiafunkciu centru, kuriame įsikurtų verslo inkubatorius, erdvės pradedantiesiems verslą, bendruomenei, esant poreikiui ateityje čia galėtų persikelti miesto muziejus. Nagrinėjamos teritorijos plotas ~8000 kv. m, tvarkomo sklypo plotas ~3750 kv. m, sklype esančio rekonstruojamo pastato bendras plotas ~1100 kv. m. Preliminarus sprendinių įgyvendinimo biudžetas – 580 000 Eur.

Vytenis Tomkus
Vytenis Tomkus
Structum nuotr.

Kaišiadorių rajono savivaldybės meras Vytenis Tomkus: „Dalyvaudami šiame projekte tikimės sulaukti įdomių ir galbūt netradicinių pasiūlymų. Gaila, bet Kaišiadorys iki šiol neturėjo tinkamų patalpų muziejaus veiklai, todėl, atsižvelgdami į finansines galimybes ir griežtus ES skiriamų lėšų naudojimo apribojimus, jau dabar planuojame, kur ateityje galėtų įsikurti muziejus. Visa miesto centrinė dalis bus tvarkoma kompleksiškai, todėl modernus ir šiuolaikiškas pastatas atgaivins ir papuoš mūsų miestą, o jame įsikūrusios įstaigos turėtų sulaukti nemažo lankytojų srauto.“

Structum nuotr.

Šiaulių rajonas, Kuršėnai: šiuolaikinė turgavietė ir traukos centras aplink dvarą

Modernizavimo laukia Kuršėnų miesto turgavietė ir joje esantys pastatai. Studentai turėtų pateikti pasiūlymus, kurių tikslas – rasti būdų, kaip padaryti teritoriją tinkamesnę verslo poreikiams ir patogesnę gyventojams. Rengiant projektą rekomenduojama vadovautis šiuolaikine turgaviečių kūrimo praktika. Nagrinėjamos teritorijos plotas ~300 000 kv. m, tvarkomo sklypo plotas ~80 000 kv. m. Preliminarus biudžetas – 1 000 000 Eur.
Kita užduotis Kuršėnuose: studentams patikėta sukurti viziją, kaip sutvarkyti ir bendruomenės bei verslo poreikiams pritaikyti rekreacinę teritoriją, apimančią Kuršėnų miesto L. Ivinskio aikštę, Kuršėnų dvaro sodybą ir Ventos upės viešąsias erdves. Pirmiausia jie turės parengti koncepciją, kaip sujungti šios teritorijos kertinius elementus (aikštę, dvaro sodybą, pakrantę) į vientisą rekreacinį kultūrinį darinį. L. Ivinskio aikštė turėtų tapti reprezentatyvia miesto viešąja erdve, o Kuršėnų dvaro sodyboje galėtų vykti kultūrinė ir švietėjiška veikla. Nagrinėjamos teritorijos plotas ~700 000 kv. m, tvarkomo sklypo plotas ~420 000 kv. m. Preliminarus biudžetas – 4 500 000 Eur.

Gipoldas Karklelis
Gipoldas Karklelis
Structum nuotr.

Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius Gipoldas Karklelis: „Norime, kad į tvarkytinas teritorijas būtų pažvelgta jaunomis gabių žmonių akimis – iš jų idėjų galbūt gims originalus ir kartu visapusiškai prasmingas projektas. Studentams noriu palinkėti, kad jie pateiktų ne tik teoriškai gražią, bet ir praktiškai įgyvendinamą, Kuršėnų bendruomenei naudą nešančią idėją.“

Užsakymo nr.: PT_69812400

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis