Kaip pasirinkti kalėdinę eglutę, kad ilgai išstovėtų graži

„Norime gyvos eglutės, kuo tankesnės“, - išgirstame aikštelėje, kur prekiaujama kalėdinėmis eglutėmis. Norint, kad eglutė būtų graži ir namuose išstovėtų ilgai, reikia atkreipti dėmesį į visai kitus dalykus.

Svarbiausi kriterijai, kaip pasirinkti

Lina Puodžiūtė, modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ lektorė, pasakoja, kad didžiausią poveikį kalėdinei eglutei daro drėgmės išgaravimas. Taisyklė paprasta: kuo ilgesni, „mėsingesni“ spygliukai, tuo labiau eglutė apsisaugojusi nuo drėgmės netekimo. Kuo spygliukai trumpesni, atrodantys tarsi sausesni, padžiūvę, tuo greičiau eglutė pradės mesti spygliukus.

Į tai ypač atkreipkite dėmesį, jei eglutę laikysite namuose prie radiatoriaus, statysite ant šildomų grindų. Šiltas ir sausas namų oras tikrai nepadeda eglutei išgyventi, o papildomi šilumos šaltiniai dar labiau paskatina išdžiūvimą.

Kokią eglutę pasirinkti

Specialistė pasidalino savo patirtimi iš praktikos, kaip eglutės atlaiko sausą patalpų orą. Surikiavome nuo galinčios ilgiausiai išstovėti iki greičiausiai numetančios spygliukus:

1. Kėnis (korėjinis, kaukazinis, kt.);
2. Dygioji eglė, dar vadinama sidabrine eglute;
3. Baltoji eglė (paprastoji);
4. Serbinė eglė ir paprastoji eglė;
5. Baltoji eglė ‚Conica‘.

Šis rūšiavimas tik orientacinis, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kada eglutė iškasta ar nukirsta, ir kokiomis sąlygomis ji bus laikoma namuose. Jei ypač šiltai (pavyzdžiui, ant šildomų grindų), rekomenduojame rinktis kėnio ar sidabrinę eglutę. Kitu atveju galima ir paprastą eglutę pasirinkti.

Eglutė vazone – ar tikrai ilgam?

Daugelis tikisi, kad gyva eglutė ilgiau išsilaikys graži namuose, o vėliau bus galima ją persodinti. Kalėdinės eglutės, parduodamos su vazonais, dažniausiai būna auginamos atvirame grunte, ir tik vėlų rudenį iškasamos ir paruošiamos laukti švenčių, pasakoja L. Puodžiūtė.

Svarbiausias dalykas gyvai eglutei – drėgmė. Jei norite kuo ilgiau išlaikyti gražią, eglutę ne tik dažnai liekite vandeniu, bet ir purkškite. Per spyglius drėgmę ji taip pat pasiima, ir spalva sodresnė atrodys, ir spygliukai laikysis ilgiau. Pasiruoškite vandens iš vakaro, leiskite pastovėti, ir apipurkškite. Nepamirškite elementarių saugos taisyklių – išjunkite ir patraukite elektrines girliandas.

Jei planuojate eglutę po švenčių pasodinti, laikykite ją namuose kuo trumpiau – ne daugiau dviejų savaičių, geriausia dar mažiau. Šiluma gali pažadinti ją iš žiemos miego, o sprogstantiems pumpurams nepasakysite, kad dar ne pavasaris.

Jei vėliau persodinsite į lauką, pačią eglutę geriau rinkitės su kuo didesniu vazonu (kad šaknys būtų kuo mažiau pažeistos), arba specialiai augintą vazone.

Kada pirkti kirstą eglutę

Kad eglutė būtų graži, ieškokite ne tos, kurios šakos tankiausios, o tos, kuri vėliausiai nukirsta. Drąsiai klauskite prekiautojų, tai esminis ir svarbiausias kriterijus. Prekybos centruose pirmosios kirstos eglutės atsiranda dar lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje. Dažniausiai pirmieji būna kėniai, nes jie tik po gero mėnesio pradeda džiūti, vos nubyra. Tad jei jie nukirsti dar savaitė ar dvi prieš atvežimą, kaip tik per šventinį laikotarpį sueina tas mėnuo. Todėl klauskite, kada nukirstos eglutės, kurios parduodamos.

Paprastosios eglutės neblogai išsilaiko dvi savaites, tad neverta skubėti įsigyti jų gruodžio pradžioje. Specialistė pataria kirstą paprastą eglutę pirkti ne anksčiau kaip gruodžio 10 dieną, kai iki švenčių kaip tik likusios dvi savaitės. Kuo vėliau nukirsta eglutė, tuo geriau išsilaikys spygliukai.

Kad ilgiau išliktų graži, laistykite. Eglutė kasdien gali ir po puodelį vandens sugerti. Jei eglė specialiame stovelyje, pasistenkite, kad jame netrūktų vandens. Net ir kirstas egles rekomenduojame purkšti.

Kokia eglutė gražiausia

Specialistė siūlo pažiūrėti į eglutes nestandartiškai ir neieškoti tobulybės. Tankiai suformuotos šakos ne visada gerai atrodo, nes didesni žaisliukai ne gražiai kabo, o tiesiog atsigula ant šakų. Patogu, kai šakos išsidėsčiusios apie 20 cm aukštyje viena nuo kitos, tada pakanka vietos žaisliukams, eglutė neatrodo perkrauta. Baigiame netikėtu specialistės patarimu: neieškokite idealiai suformuotos eglutės, tegul ji būna gamtiška ir įdomi. Jei norite tobulos, pirkite plastikinę, šakos bus identiškos ir... labai nuobodžios.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis