Kaip stilingai įkomponuoti orchidėją interjere

Net jei nesate orchidėjų auginimo profesionalas, hibridinį falenopsį galite nebrangiai įsigyti parduotuvėje ir kelis mėnesius grožėtis puošniais jo žiedais. Nors tokiu atveju neteks sukti galvos dėl gėlės priežiūros, kažkiek pastangų (kūrybiškų, taigi malonių!) vis tiek teks įdėti. Kad orchidėja puoštų namus, ją galite pasodinti į gražų vazoną. O dar geriau – sukurkite su ja originalią kompoziciją. Įdomių idėjų apie tai, koks dekoras tinka orchidėjoms, galite pamatyti žurnalo „Mano namai“ sausio mėnesio numeryje, o ir čia siūlome jų keletą.

Grubi virvės faktūra, laiko paženklintas metalas – tai kontrastas gležniems ir trapiems orchidėjos žiedams ir puošniai „broderi“ siuvinėjimo technika dekoruotai staltiesei. Ši stilistika išryškina jų subtilų gėlės grožį. Laikantis griežtų floristikos taisyklių, kompozicijoje neturi matytis substrato (ir, žinoma, plastikinio vazono) – jie pridengti kriauklėmis ir kiminais. Samanos sulaiko drėgmę – tai pravartu, kai žiemą radiatoriai pernelyg iškaitina orą.

Floradania.dk nuotr.


Gal ir gaila nuskabyti gėlės žiedus, bet jei jų daug, jei vazonas ant vaišių stalo atrodytų griozdiškai, kodėl to nepadarius? Gražiame dubenėlyje sumesti žiedai papuoš ir vonios kambarį, sukurdami atpalaiduojamą mėgavimosi SPA procedūromis nuotaiką.

Ne tik kontrastingos medžiagos, bet ir kitų augalų bei indų formos: dygliuotos šakelės, „raguotos“ vazos, yra skirtos išryškinti švelnius hibridinio falenopsio žiedus. Tačiau neužgožti! Tai, kad skaidrus stiklas netrukdo gauti šviesos ir šaknims, orchidėjai tik į naudą, ji gausiau žydi, puošniau atrodo.

Gamtoje orchidėjos kabo prisitvirtinusios prie medžių šakų, todėl tokia būsena joms visiškai natūrali. Auginamos visai šalia stiklo gėlės labiau jaučia paros temperatūros pokyčius – tai būtina jų žydėjimui skatinti. O ir saulės šviesos čia niekas neužstoja. Visi dekoro elementai (gėlei skirta talpa, virvelė ar kiti aksesuarai) turėtų būti vieningos stilistikos, neutralios spalvinės gamos ir, žinoma, išradingai sukomponuoti – tai ir yra svarbiausia, kai sugalvojame orchidėjas auginti netradiciniuose vazonuose. Beje, toks lango puošybos būdas puikiai paslėptų ne itin akiai patrauklų lauko vaizdą.

Nors ir yra specialių vazonų, kurie skirti gėlėms auginti „žemyn galva“, vis dėlto jos genetiškai užprogramuotos stiebtis aukštyn – į saulę. Todėl toks sprendimas trumpalaikis, bet, sutikite – žavingas. Kita vertus, jei interjerą taip papuošite nedažnai, o tik esant išskirtinei progai, efektas bus dar didesnis. Tik svarbu parinkti tinkamos žiedų spalvos gėlę. Balti žiedai margo sienos dekoro fone pranyktų, o tamsūs, atvirkščiai, išryškėja ir tarsi papildo įvairių faktūrų dėlionę.

Kartais galima labai netikėtai sudėlioti kompoziciją su orchidėjomis – ji stulbins originalumu, tad ko daugiau reikia...


Stilingai atrodys ir tokia dekoracija, kur viskas tobulai apskaičiuota ir suderinta. Indo, medžio žievės ir kitų augalų derinys, kompozicijos struktūra ir žvakių siluetai drauge su orchidėjos žiedais atrodo elegantiškai ir suspindi skandinaviško stiliaus interjere.

Floradania.dk nuotr.
Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis