Gėlė, kuri žaliuoja bet kuriuo metų laiku

Jericho rožė laikoma amžinos meilės simboliu, nes manoma, kad yra nemirtinga. Ne mažiau smagu ir tai, kad žaliuojantis augalas sugeria nemalonius kvapus, grynina orą.

Laimė į namus...

Jericho rožę iš Pažadėtosios žemės į Europą parvežė kryžiuočiai. Jie pastebėjo augalo savybę prisikelti naujam gyvenimui, tad pavadino jį „atgimimo gėle“. Augalą atlydėjo ir legenda, pasakojanti, kad Mergelė Marija savo kelionės į Egiptą metu palaimino šią gėlę amžinam gyvenimui ir suteikė jai ypatingų galių. Todėl ir dabar tikima, kad nemirtingoji Jericho rožė į namus atneša laimę ir ramybę. Šią gėlę tėvai perduoda vaikams, kad kad nenutrūktų amžinas kartų ryšys. Nuo seno kai kuriuose kraštuose yra paprotys leisti augalui išsiskleisti per Kalėdas ir Velykas, kad vaikai galėtų pasigrožėti atgimimo stebuklu.

A. Narmonto nuotr.

Kad atgimtų naujam gyvenimui

Botanikai Jericho rože (Rose of Jericho) vadina keletą dykumos augalų rūšių. Mes Egipto, Olandijos ar Lietuvos parduotuvėse galime įsigyti vienintelę rūšį – Anastatica Hierochuntica, beje, neaptinkamą Jericho apylinkėse, o augančią Arabijos smėlynuose. Į parduotuves šios nepaprastos dykumų gėlės patenka sudžiuvusios, tačiau mūsų valioje prikelti ją naujam gyvenimui. Augalas be gyvybės ženklų gali išbūti metų metus, o gavęs drėgmės vėl išsiskleidžia visu grožiu.

A. Narmonto nuotr.

X Augalą pamerkite į plokščią indą su vandeniu, jis gali būti ir šaltas, ir karštas – gėlė atspari gyvenimo negandoms. Jo neturi būti labai daug – užteks per pirštą, bet gali būti ir daugiau, svarbiausia, kad augalas visas į jį nepanirtų.
X Jau po poros valandų Jericho rožės šakelės išsiskleidžia, o paskui laikui bėgant pradeda žaliuoti.
X Vandenį kasdien keiskite.
X Gėlę galite laikyti saulėkaitoje.
X Augalo nereikia nei sodinti į žemę, nei tręšti.
X Pasidžiaugę unikaliu augalu kokią savaitėlę, ištraukite jį iš vandens (kitaip ji gali pradėti pelyti). Per porą dienų augalas vėl sudžius ir susiskleis, virsdamas mažu kamuoliuku. Tuomet vėl galės ramiausiai tūnoti sausame stalčiuje iki kito karto, kai pasiilgsite egzotiško jo žaliavimo.
X Sausai laikomas šis augalas nepradės pūti. Jei bandytumėte neleisti Jericho rožei ilsėtis, ji žus.
X Šį atgimimo procesą galima kartoti daugybę kartų. Gal net amžinai?..

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis