8 kambariniai augalai, kurie 2024–aisiais užkariaus interjero dizainą

Ne paslaptis, kad pastaraisiais metais kambariniai augalai buvo labai populiarūs. Tačiau priešingai nei 2020 metais, kai svarbiausia buvo kiekybė, 2024-aisiais karaliauja kokybė – „mažiau yra gražiau”. Bendraudami su dizaineriais ir stebėdami „Instagram“ tendencijas, atrinkome 8 kambarinius augalus, kurie šiais metais klestės tiek namų, sodybų, terasų erdvėse, tiek stilinguose biuruose bei loftuose.

Analizuojant interjero dizaino tendencijas „Instagram" socialiniame tinkle, matyti, kad grotažymė #houseplants surinko daugiau nei 10 milijonų peržiūrų, o #indoorjungle – 3 milijonus. Tuo tarpu „Pinterest” tinklas taip pat pilnas biofilinio dizaino pavyzdžių.


Tik vienas pagrindinių skirtumų nuo ankstesnių metų, kad 2024-aisiais augalų mėgėjai mažina savo per dideles kolekcijas ir vis sąmoningiau renkasi kambarinius augalus, kuriuos apgyvendins savo namuose. Šis augalų profesionalų ir mėgėjų tikslingumas ir kryptingumas leidžia dar lengviau įsivardinti kelis prie naujausių interjero tendencijų derančius kambarinius augalus. 


1. Monstera „Tajų žvaigždynas“


Jei prieš kelis metus ir buvo vienas kambarinis augalas, dominavęs tarp visų kitų, tai tikrai buvo nuostabioji monstera „Deliciosa“. Dideli, natūraliai skylėti lapai privertė augalų mylėtojus įsigyti šį atogrąžų grožį. Šiais metais beveik visi mūsų kalbinti augalų ekspertai ir dizaineriai sutiko, kad naujesnė ir retesnė monsteros veislė – monstera „Tajų žvaigždynas“ (monstera Thai constellation) – bus kita socialinių tinklų ir naujų interjerų žvaigždė.


Šiai monsteros veislei, kaip ir populiariajai monstera „Deliciosa“, būdingi tokie pat dideli, skylėti lapai tik juos puošia kreminės baltos ir blyškiai žalios spalvos dėmės, primenančios žvaigždyną. Kambarinių augalų entuziastams monstera „Tajų žvaigždynas“ puikiai pažįstama – ji populiarėja jau kelerius metus, tačiau dėl didžiulių kainų (tik įsivaizduokite: keli šimtai eurų už vieną lapą) buvo gana nepasiekiama. Bet neseniai, paaugus pasiūlai, ji tapo žymiai prieinamesnė. Dabar vieną iš šių gražuolių ir Lietuvoje galima įsigyti už 50–100 eurų, o tai reiškia, kad šiais metais daug kur pamatysime šį nuostabų įvairiaspalvį augalą.


Margalapė monstera „Tajų žvaigždynas“
Margalapė monstera „Tajų žvaigždynas“
Unsplash


2. Įvairiaspalvė alokazija „Frydek“


Dar vienas egzotinis augalas, kurį šiais metais išvysime daug kur, yra nuostabi, reta įvairiaspalvė alokazija „Frydek“ (alocasia Frydek variegata). Jos gimtinė yra Azijos atogrąžų regionai. Daugelis augalų augintojų pabrėžia, kad įvairiaspalviai augalai yra tokie patrauklūs, nes kiekvienas lapas yra staigmena – niekada nežinai, kokį raštą gausi. 


Tikėtina, kad šį augalą dažnai matysime „Instagram“, „Pinterest“ ir kitose dizaino tendencijas atspindinčiose socialinėse platformose. Šis augalas vienas rečiausių ir sunkiausiai prieinamų iš viso šio kambarinių augalų sąrašo. Taip pat alokazijos yra žinomos kaip labai išrankios auginimo aplinkai, o įvairiaspalvė alokazija „Frydek“ yra dar lepesnė. Todėl ji nebus geriausias pasirinkimas visiškai pradedantiesiems augintojams arba tiems kurie ieško mažai priežiūros reikalaujančių kambarinių augalų. Tačiau jei turite šiek tiek auginimo patirties ir radote galimybę vieną įsigyti, stiliaus ekpertai vienbalsiai sušuktų: „kuo greičiau pirkit ir nedvejokit!“, nes šis nuostabus augalas neabejotinai bus išparduotas labai greitai. 


Įvairiaspalvė alokazija „Frydek“
Įvairiaspalvė alokazija „Frydek“
Schutterstock nuotr.


3. Vaškuolė


Vaškuolė (Hoya) – tai stepukinių Pietų Azijos, Okeanijos, Šiaurės Australijos atogrąžų augalas, kuris yra visžalis vijoklis, o kai kurios rūšys – krūmai. Tokį pavadinimą ji gavo, nes lapai ir žiedai jos lyg padengti vašku. Šių kambarinių augalų gentis yra didžiulė ir ilgą laiką jie buvo itin geidžiami augalų kolekcininkų ar vaškuolės mylėtojų. Tačiau dėl išskirtinių storų, vaškinių lapų, nuostabaus grožio žiedų ir vijoklinio augimo ji dabar itin sparčiai populiarėja ir kaip namų dekoro detalė. 


Žymi augalų augintoja Kamili Bell Hill (Instagram: @plantblerd), knygos „Laimingi augalai, laimingi jūs“ autorė net neabejoja, kad kai galima rinktis iš tokios daugybės įvairių rūšių, kurių visos turi unikalios formos ir rašto lapus, jos neįmanoma nepamėgti. Savo paskyroje ji rašo: „Manau, kad 2024 metais karaliaus vaškuolės! Pagaliau jos sulauks visuotinio garbinimo, kurio taip pelnytai nusipelno“. Taip pat ji atkreipia dėmesį į kelias mažiau paplitusias rūšis, kurių, jos manymu, šiais metais pamatysime daug, įskaitant Hoya krohniana „splash“, Hoya lacunosa „royal flush“ ir Hoya fungii.


Rožiniai vaškuolės žiedai
Rožiniai vaškuolės žiedai
Unsplash


4. Bengalijos fikusas „Audrey“


Jei 2020 metais „Instagram“ ir „Pinterest” buvo užkariavusi monstera „Deliciosa“, tai tuo metu antroje vietoje itin daug dėmesio gavo Lyralapis fikusas arba figmedis (Ficus lyrata). Tačiau, kaip ir su monstera, per pastaruosius kelerius metus augalų mylėtojų skonis evoliucionavo. 


Pasak Ciaros Benko, augalų entuziastės, „Instagram“ pasivadinusios @thejungleupstairs, šiais metais jos vietą turėtų užimti artimas giminaitis Bengalijos fikusas „Audrey“ (Ficus benghalensis Audrey). „Nors pastaraisiais metais buvo madingi vešlūs augalai su didžiuliais lapais, manau, kad bus pereinama prie švaresnių linijų ir atsisakoma tankios džiunglių estetikos“, - sako C. Benko.


 Elegantiškasis fikusas „Audrey“ būtent tai ir atliepia. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško didelio augalo savo erdvei papildyti, o ploni lapai ir prislopintos spalvos suteikia rafinuotumo ir elegancijos. Be to, daugelis augalų mylėtojų mano, kad būtent šį fikusą lengviau prižiūrėti nei jo lyralapį giminaitį, o tikrai didelis privalumas. 


Bengalijos fikusas „Audrey“
Bengalijos fikusas „Audrey“
Unsplash


5. Satininis egzotiškasis skindapas


Tai vijoklinis margalapis augalas storais ir ryškiai sidabriškais lapeliais, kilęs iš Pietryčių Azijos. Jis yra vienas populiariausių kambarinių augalų pasaulyje. Šis skindapas (Epipremnum pictus exitica) lengvai prižiūrimas augalas, kuris tinka auginti net ir nepatyrusiam augalų mylėtojui. 


Dizainerių ir augalų ekspertų nuomone, dėl savo nuostabių lapų, vijoklinio augimo būdo ir paprastos priežiūros šis augalas taps populiariu šiais metais. Šį gražuolį galite stilizuoti ant sieninės lentynos arba kabančiame vazone ir mėgautis jo laisvai krentančiais smulkiais lapeliais. 


Satininis egzotiškasis skindapas
Satininis egzotiškasis skindapas
Unsplash


6. Margalapis filodendras


Panašu, kad 2024-ieji taps margalapių augalų metais, taigi su margalapiu filodendru tikrai nesuklysite. Margalapiai filodendrai sparčiai populiarės, o ypač mėgstami bus rožinis princesės filodendras (Pink Princess Philodendron), baltasis riterio filodendras (White Knight Philodendron) ir baltasis burtininko filodendras (White Wizard Philodendron).


Kaip ir monstera „Tajų žvaigždynas“, tokie įvairiaspalviai filodendrai anksčiau buvo neįtikėtinai brangūs ir sunkiai prieinami vidutiniam kambarinių augalų mėgėjui. Dėl padidėjusios pasiūlos ir paklausos dabar jų rasti daug lengviau.


Rožinis princesės filodendras (kairėje)
Rožinis princesės filodendras (kairėje)
Unsplash


7. Alyvmedis


Augalų ekspertė ir stilistė C. Benko savo „Instagram“ paskyroje prognozuoja, kad alyvmedžiai bus populiarūs ir šiais metais, ypač tarp interjero dizainerių ir interjero dizaino entuziastų. Kaip ir fikusas „Audrey“, alyvmedžiai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško kažko santūraus, švarių, paprastų linijų.


Tikriausiai praeitais metais daug kur matėte, kaip alyvmedžiai puošia žinomų interjero dizainerių namus, kuriose jie stilizuojami švariuose, minimalistiniuose interjeruose. Nors kai kurie dizaineriai prognozuoja drąsias, žaismingas 2024 metų dekoro tendencijas, nemažai vis tik linksta prie paprastų, subtilesnių augalų, kurie papildo dizainą, o ne pagrobia visą dėmesį. 


Alyvmedis
Alyvmedis
Unsplash


8. Orchidėja


Nuostabiai žydinčios orchidėjos tikrai nėra naujiena kambarinių augalų pasaulyje, tačiau jų yra kur kas daugiau nei tradiciniai falenopsiai, kuriuos esate įpratę matyti vietinėje maisto prekių parduotuvėje. Ši didžiulė augalų šeima jau šimtmečius žavi augalų entuziastus, be to, tai populiari kolekcinė gėlė. 


Šiais metais augalų ekspertai tikisi atsinaujinusio orchidėjų populiarumo, tačiau rekomenduoja orchidėjų pasiūloje ieškoti daugiau įvairovės. Pavyzdžiui, ne tik tipiškų baltos ir violetinės spalvų, bet ir įdomios oranžinės, persikinės. Paieškokite ir unikalių dydžių: milžiniškų žiedų arba mažyčių orchidėjų žiedų purslų. Anot augalų stilistų, nuo ryškių spalvų iki unikalių formų – kiekviena orchidėja yra gyvojo meno kūrinys, paverčiantis bet kurį kampelį botanikos šedevru. Dėl orchidėjų elegancijos ir gebėjimo klestėti įvairiose aplinkose jas mėgsta ir patyrę, ir nauji augalų mylėtojai. 


Orchidėjos
Orchidėjos
Unsplash


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis