Susipažinkite: būsimieji išmaniojo miesto kūrėjai

Prieš dvejus metus žurnalo „Structum“ skelbto konkurso „Išmanusis miestas“ itin sėkmingi rezultatai peraugo į kasmet vykstantį savarankišką konkursą. Jo esmė ta, kad studentų projektinius siūlymus savivaldybės, kurių teritorijas jie motyvuotai pasirenka pritaikyti dabartiniams poreikiams, žada įgyvendinti. Jaunieji mokslo atstovai jau trečią kartą susibūrė kurti, projektuoti ir mąstyti vadovaudamiesi konkurso „Išmanusis miestas III“ principais. Žurnalas „Structum“ kartu su pagrindiniu projekto partneriu UAB „Fima“ kviečia susipažinti su komandomis, jų vadovais ir pasirinktais objektais per atsakymus į mūsų klausimus.

1. Koks yra grupės credo?

2. Kokią teritoriją pasirinkote ir kodėl, kuo ji jums įdomi, perspektyvi?

3. Kokius iššūkius keliate sau, dalyvaudami šiame konkurse?

4. Gal jau susidūrėte su kokiais nors sunkumais? Jei taip, tai kokiais ir kaip juos nugalite?

5. Ar manote, kad toks projektas prisidės prie jūsų profesionalumo, o gal ir apsisprendimo dėl veiklos pasirinkimo ateityje?

6. Kas, jūsų manymu, yra išmanus miestas?

7. Objekto pavyzdys, kuris jus įkvepia?

8. Išmanusis miestas. Į kokį pasaulio miestą orientuojatės?

9. Grupės vadovo patirtis, lūkesčiai, linkėjimas.

Kauno technikos universiteto komanda Nr. 1

(Statybos ir architektūros fakultetas)

Pasirinktos teritorijos – JONAVA ir UKMERGĖ

Rūta Ašvydytė (3 kursas, architektūra), Tomas Celencevičius (3 kursas, statybos inžinerija), Algirdas Ramonas (3 kursas, architektūra), Deimantė Vaičiukynaitė (3 kursas, architektūra), Mantvydas Hoppen (3 kursas, statybos inžinerija), doc. Gitana Šukaitytė, Architektūros ir urbanistikos katedra, Paulius Usevičius (3 kursas, architektūra), Povilas Pečiukonis (3 kursas, statybos inžinerija).
Rūta Ašvydytė (3 kursas, architektūra), Tomas Celencevičius (3 kursas, statybos inžinerija), Algirdas Ramonas (3 kursas, architektūra), Deimantė Vaičiukynaitė (3 kursas, architektūra), Mantvydas Hoppen (3 kursas, statybos inžinerija), doc. Gitana Šukaitytė, Architektūros ir urbanistikos katedra, Paulius Usevičius (3 kursas, architektūra), Povilas Pečiukonis (3 kursas, statybos inžinerija).
Organizatorių nuotr.

Deimantė Vaičiukynaitė (3 kursas, architektūra)

Rūta Ašvydytė (3 kursas, architektūra)

Algirdas Ramonas (3 kursas, architektūra)

Paulius Usevičius (3 kursas, architektūra)

Mantvydas Hoppen (3 kursas, statybos inžinerija)

Tomas Celencevičius (3 kursas, statybos inžinerija)

Tadas Gužauskas (1 kurso magistrantūra, statybos technologijos)

Povilas Pečiukonis (3 kursas, statybos inžinerija)

Vadovai: Architektūros ir urbanistikos katedros doc. Gitana Šukaitytė ir Statybos technologijų katedros lektorė Odeta Viliūnienė

1. Mes tikime, kad atsidavimas darbui ir noras padėti visuomenei yra vienas svarbiausių žmogaus pašaukimų. Dalyvavimas projekte – didelė galimybė mums atskleisti savo įgytas žinias ir parodyti, kad galime prisidėti prie ateities miestų plėtros.

Esame inovacijų karta, todėl norime eksperimentuoti. Kurdami šiandienai, nepamirštame praeities ir galvojame apie mūsų pasaulio viziją.

2. Jonava – Lietuvos regioninis miestas, kuris lygiuojasi į didžiuosius Lietuvos ir Europos miestus. Infrastruktūros vystymusi, naujomis investicijomis ir Europos Sąjungos paramos panaudojimu ji tampa patrauklesnė ir perspektyvesnė vieta gyventi, ilsėtis ir kurti verslą.

Ukmergė – vienas seniausių ir gražiausių Lietuvos miestų, kuriame gyvena apie 23 tūkst. gyventojų. XIX a. per šį miestą buvo nutiestas vienas svarbiausių kelių, jungiantis Sankt Peterburgą ir Varšuvą. Tai regioninis miestas, siekiantis naujovių, tvarkant viešąsias erdves ir kuriant bei plečiant paslaugų tinklą.

Abu objektai leis realizuoti įvairias specialybines žinias ir ieškoti naujų specializuotų technologinių sprendimų. Taip pat, atsižvelgiant į gyventojų poreikius, suprojektuoti daugiafunkcį objektą ir teritoriją, kurie taptų svarbiu miesto centru.

3. Esame sau labai reiklūs, todėl stengsimės išsiskirti originalumu, kūrybiškumu, sklandžiu bendradarbiavimu komandoje ir profesionalumu. Mūsų tikslas – paruošti projektus, kurie būtų inovatyvūs, stiprūs bei konkurencingi rinkoje ir puikiai atspindėtų sugalvotas vizijas.

4. Buvo sunku sudaryti dvi lygiavertes, stiprias komandas, tačiau radome kompromisą ir nusprendėme sutelkti jėgas į dukart didesnį iššūkį – rinktis dviejų savivaldybių temas. Tai padaryti nebuvo paprasta, nes visos temos buvo įdomios. O pirmuoju sunkumu ir kūrybine treniruote komandai tapo mūsų credo rinkimai.

5. Neabejojame, kad patirtis, kurią įgysime konkurse, bus neįkainojama ir naudinga ateities profesiniams sprendimams.

6. Išmanus miestas – nenutrūkstančio proceso rezultatas. Jis nuolat atsinaujinantis ir prisitaikantis prie esamų ekonominių, socialinių sistemų. Tokiame mieste viskas skirta jo gyventojams, erdvės įtraukia visuomenę, skatina veikti ir kurti. Išmanus miestas turėtų būti visomis prasmėmis (socialine, ekologine, ekonomine ir kt.) tobulėjantis miestas.

7. Vienas labiausiai įkvepiančių architektūros ir inžinerijos kūrinių – Bilbao Guggenheimo muziejus Ispanijoje.

Organizatorių nuotr.

Architektūrinis stebuklas kelia įspūdį dinamiškumu ir masyvumu. XX a. pastatytas šedevras padėjo industriniam baskų metropoliui tapti vienu populiariausių Ispanijos traukos taškų.

8. Amsterdamas – miestas, kurio plėtros projektai sujungia miesto istoriją, reikalingas inovacijas ir visuomenės norus, o savivaldybė skatina žmones prisidėti prie miesto projektų vystymo. Į šį pasaulio miestą ir orientuojamės.

Vienas pavyzdžių: 3D technologija spausdinamas tiltas.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

9. Kiekvienais metais dalyvaujame šiame konkurse, todėl tikimės, kad sukaupta patirtis leis sėkmingai pasiekti finišą. Tikimės, kad pavyks realizuoti visas mūsų idėjas, ir niekada nepritrūksime naujų. Linkime, kad nekamuotų kūrybinės krizės ir entuziazmo užtektų viso konkurso metu, kad išliktume savo srities inovatoriai ir kuo sėkmingiau pasinaudotume konkurso suteikta sprendimų laisve. Linkime komandai būti patiems patenkintiems savo rezultatu ir kad jų sukurti projektai būtų įgyvendinti praktiškai.

Kauno technologijų universiteto komanda Nr. 2

Pasirinkta teritorija – AKMENĖ

Martynas Kilius (architektūra)

Eimantė Jautakytė (architektūra)

Raphael Pelengaris (architektūra)

Titas Streimikis (statybos inžinerija)

Audrius Gudas (statybos inžinerija)

Vadovas: Architektūros ir urbanistikos katedros doc. Gintaras Prikockis

Organizatorių nuotr.

1. Per kančias į žvaigždes!

2. Teritorija: sveikatingumo komplekso statyba ir aplinkos pritaikymas.

3. Sukurti įgyvendinamą projektą, pateikti idėjų tolesniems veiksmams ir praplėsti savo patirtį dirbant grupėje ir komunikuojant skirtingomis kalbos.

4. Su sunkumais kol kas nesusidūrėme.

5. Kuo daugiau veiklos tam tikroje srityje, tuo labiau profesionalumo lygis auga. Juk patirtis dar nieko neužmušė.

6. Išmanusis miestas – tai inovatyvus miestas, kuris nestovi vietoje, yra atviras naujovėms, nuolatos plečiantis savo kultūrines gelmes, bet kartu nepamirštantis savo šaknų, istorijos. Tai miestas, kuris geba išsaugoti savo istoriją ir yra draugiškas aplinkai – ekologiškas.

7. Įkvepia Judantis tiltas (Londonas, Jungtinė Karalystė). Tai mažosios architektūros objektas – tiltas, skirtas pėstiesiems, tačiau kiekvieną penktadienį jis „atsiveria“ ir susiskleidžia į geometrinę figūrą.

Organizatorių nuotr.

8. Orientuojamės į Švedijos sostinę Stokholmą – išmanų ir inovatyvų miestą. Pati Švedija –miškingas, ekologiškas ir ekonomiškas kraštas. Šiukšlės Švedijoje nekaupiamos, o perdirbamos arba sudeginamos, taip efektyviai išnaudojamos visos galimybės ir neniokojama aplinka.

Organizatorių nuotr.

9. Linkime ištvermės komandiniame darbe.

Kauno technologijų universiteto komanda „Menų kambarys“

Pasirinkta teritorija – JONAVA

Edita Barauskaitė (architektūra)

Basheer Mohamed Sasvan (Prix) (naujųjų medijų kalba)

Eglė Drungilaitė (architektūra)

Donna Charlene Julien (architektūra)

Vadovas: architektė, KTU „Menų kambarys“ vadovė Žiedūnė Duobaitė

Organizatorių nuotr.

1. „Geriausiai pasirengsi rytojui dėdamas didžiausias pastangas šiandien.“

2. Mes pasirinkome Jonavą. Ši teritorija yra mums pažįstama, todėl, žinodami jos didelį potencialą ir norą atsinaujinti, sieksime savo idėjomis prikelti ją naujam gyvenimui ir sudominti visuomenę.

3. Dalyvaudami šiame konkurse siekiame pagerinti komandinio darbo įgūdžius, ištirti naujas, nepažįstamas aplinkas ir įgyvendinti kilusias novatoriškas idėjas.

4. Iki šio etapo dar neteko patirti daug sunkumų. Galbūt sunkiausiai sekasi generuoti idėjas, kurios būtų patrauklios ir patogios visiems gyventojams.

5. Šis projektas – puiki proga pagerinti darbo įgūdžius, įgyti neįkainojamos patirties architektūros srityje. Manome, kad tai ne tik prisidės prie mūsų komandos profesionalumo, bet ir plačiai atvers duris ateityje.

6. Išmanusis miestas – tai miesto, kuriame saugiu, patogiu būdų visuomenei sujungiamos naujausios technologijos, modernus dizainas ir ekologiškumas, vizija.

7. Mus įkvepia tokie objektai kaip studijos „Oh! Land“ suprojektuotas Ribeiro do Matadouro parkas Portugalijoje, „Turenscape“ sukurtas raudonojo kaspino parkas Kinijoje ar studijos „White“ sukurtas Hasle uostas Danijoje. Šiuose projektuose modernusis dizainas yra originaliai priderintas prie aplinkos, atkreipiant dėmesį ir į žmonių poreikius.

8. Išmaniųjų miestų yra tikrai daug, tačiau didžiausias mūsų dėmesys krypsta į Portugaliją ir Daniją.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

9. Vadovė Žiedūnė Duobaitė, dalyvaujanti „Structum“ konkurse su KTU studentų komanda antrus metus: „Tikiuosi, kad studentai šiame konkurse įgis naudingų žinių, kurias galės pritaikyti ir vėliau savo darbuose bei ateities projektuose. Linkiu išmokti dirbti komandoje, įsiklausyti vieniems į kitus ir pasiekti puikių rezultatų. Tegul šis konkursas jums būna tas laiptelis, ant kurio palypėję dar labiau priartėsite prie kūrybinio tobulėjimo ir profesionalumo.“

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto komanda Nr. 1

(Statybos ir Aplinkos inžinerijos fakultetai)

Pasirinkta teritorija – UKMERGĖ

Greta Zelenkauskaitė (3 kursas, statybos fakultetas, architektūros inžinerija)

Kristina Kandrotaitė (3 kursas, statybos fakultetas, architektūros inžinerija)

Skaistė Padegimaitė (3 kursas, statybos fakultetas, architektūros inžinerija)

Roberta Kriaučiūnaitė (3 kursas, statybos fakultetas, architektūros inžinerija)

Ignas Joniškis (3 kursas, statybos fakultetas, architektūros inžinerija)

Robertas Černiavskis (3 kursas, aplinkos inžinerijos fakultetas, geodezija)

Edvin Novikevič (3 kursas, aplinkos inžinerijos fakultetas, geodezija)

Rokas Bražiūnas (3 kursas, aplinkos inžinerijos fakultetas, geodezija)

Vadovai: doc. dr. Tatjana Grigorjeva, Statybos fakultetas, Architektūros inžinerijos katedros vedėja, doc. dr. Jūratė Visockienė, Aplinkos inžinerijos fakultetas, Geodezijos ir kadastro katedros vedėja

Organizatorių nuotr.

1. Rinkodaros guru vadinamas Sethas Godinas yra pasakęs: „Jeigu tave tai gąsdina – turi tai pabandyti“. Ši citata puikiai atspindi kiekvieną grupės narį, nes visi norime palikti komforto zoną ir pasiekti kuo daugiau.

2. Pasirinkome Ukmergės Gruodžio 17 g. teritoriją dėl patrauklios gamtos upės apsuptyje. Vietovė atvira, neužstatyta, todėl tokio pobūdžio vietoje patogu projektuoti naujus statinius.

3. Vienas pagrindinių iššūkių – suprojektuoti pastatą, atitinkantį išmanaus miesto poreikius. Kad juo būtų galima didžiuotis ne tik mums, bet ir Ukmergės gyventojams. Dar vienas iššūkis – darbas su skirtingų disciplinų žmonėmis, su naujausiomis technologijomis bei inovatyvių sprendimų taikymas.

4. Kol kas su sunkumais nesusidūrėme.

5. Tokio pobūdžio projektas, į krūvą suburiantis kelių specialybių studentus, praplečia profesines žinias ir didina dalyvių profesionalumą. Be to, projekto metu gali išryškėti ir ateities pasirinkimo planai.

6. Išmanusis miestas – tai toks miestas, kuris projektuojamas ir statomas pasitelkiant naujausias technologijas ir inovatyviausius sprendimus. Tokiame mieste žmonės gyventų modernioje aplinkoje ir galėtų jaustis vienu žingsniu arčiau ateities.

7. Vienas iš įkvepiančių objektų – Ramiojo vandenyno kontrolės pastatas Dubajuje. Tai Artimuosiuose Rytuose pirmasis LEED projektas, turintis integruotą pastato automatizavimo sistemą, kuri naudoja tiek laidinius, tiek belaidžius jutiklius, valdiklius ir M2M ryšius.

Dar vienas įkvepiantis pavyzdys – VGTU naujas pastatas. Jis yra skaitmeninio Vilniaus pradžia. Paruoštame modelyje suprojektuotos vidaus erdvės, sudaryta pastato vidaus vizualizacija.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

8. Orientuojamės į Singapūro miestą.

9. Vadovė Jūratė: „Linkiu, kad bendras geodezijos ir architektūros inžinerijos studentų komandos sukurtas sporto kompleksas būtų įdomus, naudingas, turiningas ir džiugintų Ukmergės miesto gyventojus.“

Vadovė Tatjana: „Inžinerinė kūryba, paremta inovatyviais projektavimo metodais bei pažangiausiomis technologijomis, tegu padeda pasiekti puikų rezultatą, kuris užtikrins Ukmergės miesto gyventojų gerovę.“

Vilniaus Gedimino technikos universiteto komanda Nr. 2

Pasirinkta teritorija – NAUJOJI AKMENĖ

Kazimieras Gailiešius (3 kursas, pastatų energetika)

Milda Juškaitytė (3 kursas, aplinkos apsaugos inžinerija)

Evin Aksionov (2 kursas, biomechanika)

Edita Gasianec (3 kursas, aplinkos apsaugos inžinerija)

Vadovas: Indrė Lešinskytė-Pakštienė, Statinių inžinerinės sistemos, 4 nuotolinių studijų kursas

Organizatorių nuotr.

1. Grupės credo: „Ateiti, paimti, padaryti.“ Mūsų grupei nėra žodžio sunku ar neįveikiama, nes, kas telpa į šiuos žodžius, dažniausiai ir yra įdomu.

2. Pasirinkome Naująją Akmenę norėdami apie ją sužinoti kuo daugiau. Nes ji yra toli nuo didelių miestų ir arti Latvijos. Galima tik pasvajoti, kad Naujoji Akmenė išaugs į didelį miestą, arba galime ten realiai sukurti traukos centrą tiek paprastam žmogui, tiek sportininkui. Naujoji Akmenė yra ramus ir jaukus miestelis, tad čia atvykusieji gali pailsėti nuo didmiesčio įtampos – būtent tai ateityje ir pritrauks žmones.

3. Pamatyti miesto projektavimą iš kitos pozicijos.

Pritaikyti kuo daugiau inovatyvių sprendimų.

Mokytis dirbti kolektyve, kartu spręsti iškilusias problemas.

Susipažinti su tolimais Lietuvos miestais, prisiliesti prie jų augimo, taip pat projektuoti modernius pastatus, kurie galėtų organiškai įsilieti į miestelio gyvenimą, būtų jaukūs ir lankomi.

Patiems augti kaip specialistams.

4. Sudėtinga rasti vyresnės kartos specialistą tarp dėstytojų, kuris noriai dalintųsi savo patirtimi. Tačiau mes tikime savo jėgomis ir drąsiai klausinėsime ne vieno konkretaus žmogaus, o bendrausime su specialistais, kuriuos sutiksime savo aplinkoje. Tikimės, kad skirtingų žmonių išsakytos nuomonės leis šią situaciją išspręsti dar geriau nei bendraujant su vienu žmogumi.

5. Pirmiausia projektas padės suvokti ne tik savo studijuojamos srities, bet ir kitų – gretimų – sričių situaciją. Teorines žinias galima bus pasitikrinti darant realų, o ne akademinį projektą, kuris dažnai prasilenkia su rinkos aktualijomis. Tikimės sutikti mūsų studijuojamų sričių profesionalus, kurie taip pat būtų suinteresuoti pasidalyti žiniomis su mumis. Toks projektas pagelbės ateityje projektuojat pastatus, padės pamatyti pastato projektavimą kitomis – pavyzdžiui, architekto – akimis.

6. Išmanusis miestas – taip pirmiausia bendruomenė, kurioje visi jos nariai vienodai svarbūs, kuriame mašinų stovėjimo aikštelės nėra įrengiamos naikinant vaikų žaidimų aikšteles, o žaliosios zonos nėra retenybė. Mieste turi būti skiriamas didelis dėmesys vaikščiojimui pėstute ir galėjimui važinėti dviračiais. Išmanusis miestas turi tarnauti žmonėms, o ne žmonės turi taikytis prie miesto sąlygų, atsisakydami esminių sveikatos ir kokybiško poilsio poreikių. Tai draugiškas miestas aplinkai: ją tausojantis, vartojantis mažiau energijos nei kiti tokio dydžio miestai. Esant poreikiui turi atsirasti gerai išvystyta viešojo transporto sistema. Ir tinkamas, neperteklinis apšvietimas.

7. Mus įkvepia daugybė skirtingų dalykų. Tai ne tik gražus rezultatas, bet ir suvokimas, kokie kūrybingi ir savo sritį išmanantys specialistai tokį rezultatą kūrė. Vertiname praeities specialistų darbus, be kurių šiandien negalėtume žengti dar toliau. Kadangi buvo labai sunku išskirti vieną kažkurį darbą (rezultatą), išskyrėme du: Tautos namus – nes vertiname tai, iš kur mes esame, ir vandens sporto kompleksą – tikrai labai nestandartinį sprendimą. Pavyzdžiui:

Organizatorių nuotr.


8. Pasaulyje yra labai daug įdomių ir kaip nors išmanių miestų. Miestas – ne tik pastatai, bet ir žmonės jame. Ir tik nuo žmonių sąmoningumo, nuo supratimo „ne tik kas man, bet ir aplinkiniams bus geriausia“ ir iš to sekančių ne visada pačių patogiausių sprendimų gaunamas išmanaus miesto rezultatas. Tokiu laikome Kanados miestą Vankuverį, kuris dydžiu yra visiška priešingybė Akmenei. Ši yra bemirštantis mažytis miestas, todėl mes ieškome nestandartinių sprendimų, kurių nesirengiame taikyti aklai. Vienas mūsų idėjų šaltinių yra Jacque’as Fresco.

9. Komandai palinkėčiau nepristigti originalių idėjų, neišsigąsti nekasdienių įspūdžių, nepristigti laiko įdomiausiems dalykams, turėti pakankamai motyvacijos sunkiausiu momentu vertinti ne tik savo panašumus, bet ir, svarbiausia, skirtumus. Ir ramiai, nesiblaškant siekti savo tikslo. Tikiu šiais žmonėmis, didžiuojuosi augdama ir tobulėdama su jais, džiaugiuosi mūsų bendradarbiavimu!

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos komanda

Pasirinkta teritorija – UKMERGĖ

Edvinas Gladkij (2 kursas, statyba)

Dmitrijus Glušakovas (2 kursas, statyba)

Agnė Ablačinskaitė (2 kursas, statyba)

Dominykas Pavilionis (2 kursas, statyba)

Martynas Pauža (2 kursas, statyba)

Gedas Petrauskis (2 kursas, statyba)

Paulius Grabauskas (2 kursas, statyba)

Vadovai: lektorė Anna Glinskienė ir doc. dr. Gintautas Ambrasas

Organizatorių nuotr.

1. „Sprendimas ką nors pradėti jau gali būti kažko didžio pradžia.“ Trumpai ir šmaikščiai – esame vasaros tramplino dragūnų komanda.

2. Pasirinkome Ukmergės r. savivaldybės teritoriją. Ji mums įdomi tuo, kad čia yra daug erdvės fantazijai ir kūrybiškumui. Be to, Ukmergė yra strategiškai patogioje vietoje, ji panašiu atstumu nutolusi nuo Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Utenos – ideali vieta būsimiems renginiams! Trumpai tariant: visi keliai veda į Ukmergę!

3. Didžiausias iššūkis yra palikti savo komforto zoną, nebijoti dirbti ir taikyti naujovių tose srityse, kurių nenagrinėjame studijuodami statybos inžineriją, ir taip praplėsti savo žinias.

4. Kol kas sunkumų nekyla, darbas vyksta sklandžiai. Kai komanda sudaryta iš smalsių, imlių ir panašiai mąstančių studentų, nesunku surasti optimalų ir racionalų bet kurios problemos sprendimą.

5. Projektas ugdo ne tik mūsų profesinius, bet ir komunikacinius gebėjimus, todėl, be abejo, ši patirtis prisidės prie mūsų profesionalumo ateityje. Visi laukiantys iššūkiai ir net tam tikra nežinia vers ieškoti ir rasti tinkamus sprendimus galutiniam tikslui pasiekti, o dar nepatirtos naujovės praplės mūsų galimybių ribas, suteiks naujos erdvės kūrybai, inovacijoms ir taip vers tobulėti, siekti profesionalumo ne tik savo srityje, bet ir komunikuojant su projekte dalyvaujančiais partneriais bei rėmėjais.

6. Išmanusis miestas – tai gyvas organizmas. Tai daugybė naujausias technologijas bei išradimus įkūnijančių ir skirtingas funkcijas atliekančių elementų, sujungtų į darnią visumą ir tarnaujančių tvarios visuomenės labui.

Organizatorių nuotr.

7. Blogi pavyzdžiai irgi įkvepia! Matydami juos suprantame, kad taip dirbti nenorime. Todėl tokiu „įkvepiančiu“ pavyzdžiu pasirinkome būsimą (galbūt) Nacionalinį stadioną Vilniuje (Šeškinėje, prie prekybos ir pramogų centro „Akropolis“). „Mes sieksime, kad stadionas būtų baigtas iki 2016 metų“, – žadėjo buvęs miesto meras A. Zuokas. Kaip sakoma: pasakyta – padaryta! Belieka liūdnai pajuokauti, kad vis dar neprarandame vilties, jog šiais metais statyba bus baigta...

8. Orientuojamės į Singapūrą.

9. Vadovė Anna Glinskienė: „Tikėti ar netikėti išmintingais žodžiais, kurie sako, kad pasaulyje yra tūkstančiai kelių, o vienas iš jų – Tavo? Dar nedrįstu garsiai girti, kad neišgąsdinčiau jūsų jaunatviškų svajonių ir vilčių, kad per anksti neužriestumėte nosies, bet aš jumis didžiuojuosi! Didžiuojuosi, kad išdrįsote dalyvauti „Išmaniojo miesto III“ projekte, kad pasirinkote sunkesnį, bet įdomesnį nei įprastas studentišką kelią. Linkiu, kad nepritrūktų jėgų ir kantrybės šiame kelyje, kad nepavargtumėte spręsti atsirandančių problemų, kad iki galo išliktumėte tvirta komanda. Linkiu, kad jūsų akys žibėtų net ir dėl mažmožių, kad įgytumėte kuo daugiau patirties – ir profesinės, ir komunikuodami su žmonėmis, ir dirbdami komandoje, ir atlikdami savo asmenines užduotis! Stenkitės surasti tai, kas nuolat stebintų ir teiktų džiaugsmo. „Sirkite“ patys šiuo projektu, užkrėskite aplinkinius savo optimizmu ir mėgaukitės tuo, ką darote. Linkiu, kad jūsų sunkaus ir atsakingo darbo rezultatus įvertintų komisija.“

Vilniaus dailės akademijos komanda Nr. 1

Pasirinkta teritorija – NAUJOJI AKMENĖ

Kauno fakulteto 1 kurso architektūros studentai:

Modestas Žukauskas

Vilija Revaitytė

Raminta Sinkevičiūtė

Vadovas: dėstytojas, architektas Mindaugas Butvila

Organizatorių nuotr.

1. „Suvienyta komanda, vedama pergalės.“

2. Pasirinkome Naujosios Akmenės gamtos ir kultūros parką, nes čia nuolat vyksta įvairūs kultūriniai renginiai ir jame gausu neįprastų medžio skulptūrų bei akmeninių estradų. Jei parkas būtų labiau modernizuotas, tuomet jis galėtų tapti turistų traukos centru, kas yra pagrindinė mūsų idėja.

3. Kol kas esame architektūros pirmakursiai, tad vien dalyvavimas šiame konkurse jau yra iššūkis. Tačiau norime, kad mūsų galimybes įvertintų aplinkiniai, atsižvelgdami į idėjas ir į įdėtą darbą.

4. Su iššūkiais nesusidūrėme, nes projektas dar tik prasideda.

5. Šis projektas tikrai prisidės prie mūsų profesionalumo, nes pajusime, ką reiškia būti architektu, kaip vyksta darbo procesas. Kol kas mums tai nauja, bet, tikimės, kad tai padės geriau susipažinti su architektūros darbo specifika.

6. Išmaniajame mieste vyksta informacinių technologijų pritaikymas, siekiant pagerinti urbanistinę miesto erdvę ir skatinant jo ekonomikos augimą. Svarbu, kad ši rekreacijos teritorija galėtų būti kaip poilsio kompleksas, turintis galimybę plėstis.

7. Įkvepia Jurbarko jaunimo parkas, nes jame suprojektuotos ir įrengtos trys atskiros erdvės tam, kad čia galėtų rinktis skirtingų pomėgių žmonės. Pirmoji Jaunimo parke suorganizuota šventė parodė, kad ši moderniai sutvarkyta miesto erdvė ateityje taps puikia laisvalaikio praleidimo ir įvairių jaunimo pramogų vieta, leidžianti kiekvienam atrasti save.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

8. Las Vegasas – tikras pramogų sūkurys. Šviesos, spalvos, garsas, minios žmonių, kurių akyse – azartas, rizika ir adrenalinas.

Organizatorių nuotr.

9. Patirtis. Architektūros srityje sukaupta 15 metų darbo praktika. Konkursinių darbų parengta daugiau nei 40, iš kurių 15 darbų įvertinti prizinėmis vietomis. Imponuoja komandinis, nuoseklus, kūrybinis darbas.

Lūkesčiai. Suburti komandą, kuri tarpusavyje susidirbtų ir rastų teisingus atsakymus rengiant šį konkursinį darbą.

Palinkėjimas. Linkiu komandinio darbo, nes jis yra sėkmingo darbo pamatas.

Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto mokinių komanda

Pasirinkta teritorija – AKMENĖ

Komanda sudaryta iš mokinių, ją kuruoja komanda „200m2“

Birutė Jankauskaitė (11 klasė, Kėdainių šviesioji gimnazija)

Deividas Merončikas (10 klasė, Kauno „Saulės“ gimnazija)

Mykolas Deveikis (12 klasė, Kauno dailės gimnazija)

Augustinas Milkus (10 klasė, Kauno dailės gimnazija)

Vadovai: dėstytojas, architektas Mindaugas Butvila ir architektas Paulius Kliučininkas

Organizatorių nuotr.

1. Jauniausi, bet ne prasčiausi.

2. Akmenės gamtos ir kultūros parkas – įdomi, plati, daugiausia kūrybinės laisvės turinti tema, kurią gebėsime išvystyti.

3. Darbas grupėje, rasti bendrą kompromisą dirbant kartu, nes komandą sudaro įvairių amžiaus grupių nariai. Sukurti architektūrinius sprendinius, kurie yra racionalūs, ekonomiški, išmanūs, šiuolaikiški, energiški, efektyvūs ir inovatyvūs.

4. Nesusidūrėme.

5. Manome, kad šis projektas padės apsispręsti, ar architektūros profesija yra ta sritis, ko mes norime.

6. Išmanus miestas – tai rūšiavimas, energijos taupymas, ekologiškumas, pritaikymas neįgaliesiems, universalumas (vienas daiktas atlieka kelias funkcijas, transformuojasi). Toks miestas yra dinamiškas, darnus, švarus ir tvarkingas, automatizuotas ir būtinai – atsinaujinantis (energijos gaminimas ir pan.).

7. Inovatyviausias kuriamas miestas šalia Dubajaus – „Masdar City“. Tai iš savęs atsinaujinantis miestas, naudojantis saulės energiją visiems procesams.

8. Singapūras – modernus, inovatyvus, ekonomiškai stiprus, turistų kupinas miestas.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

9. Patirtis. Architektūros srityje sukaupta 15 metų darbo praktika. Konkursinių darbų parengta daugiau nei 40, iš kurių 15 darbų įvertinti prizinėmis vietomis. Imponuoja komandinis, nuoseklus, kūrybinis darbas.

Lūkesčiai. Stengtis, kad jaunieji kūrėjai kuo daugiau prisiliestų prie architektūros specialybės. Taip jie galės patys sau atsakyti, ar šis kūrybinis kelias jiems įdomus ir tęstinas.

Palinkėjimas. Linkiu šio projekto metu nebijoti klysti, eksperimentuoti ir tarpusavyje daug diskutuoti. Ir kad to rezultatas būtų – sukurtas subtilus projektas.

Klaipėdos universiteto komanda Nr.1

Pasirinkta teritorija – JONAVA

Karolina Brundzaitė (1 kurso magistrantūra, kraštovaizdžio architektūra)

Navneet Kumar (bakalauras, rekreacija ir turizmas)

Dharmesh Rampariya (bakalauras, rekreacija ir turizmas)

Ieva Serapinaitė (2 kurso bakalauras, rekreacija ir turizmas)

Manpreet Singh (bakalauras, rekreacija ir turizmas)

Tomas Šiaulytis (4 kurso bakalauras, informatikos inžinerija)

Gabrielė Vendelytė (medijų filosofija ir kultūrinės industrijos)

Konkurso kuratorė doc. dr. Rita Vaičekauskaitė

Kūrybiniai vadovai: doc. Ramunė Staševičiūtė, dizainerė Eglė Dučinskienė

Asistentas kraštovaizdžio architektas Algirdas Straukas

Organizatorių nuotr.

1. „We want to make Jonava SMART! And we have a plan.“

2. Teritorija prie Jonavos miesto 1-ojo tvenkinio yra ypač perspektyvi rekreacinio turizmo, kraštovaizdžio architektūros ir informatikos inžinerijos žinioms pritaikyti.

3. Aplinka, architektūra, infrastruktūra yra daugiau nei vien tik refleksijos, ir tai, kas mes esame, – tai kartu procesas, kuris kuria ir mus pačius. Šio projekto tikslas – optimaliai pritaikyti išmaniąją erdvę Jonavos mieste, praktiškai pritaikant studijų metu įgytas ir vis dar tobulinamas žinias. Mes ne tik norime išbandyti kiekvienas save, bet ir pasinaudoti galimybe prisidėti prie Lietuvos miestų plėtros bei ateities perspektyvų kūrimo.

4. Esame komanda, į kurią susibūrė skirtingų tautybių ir krypčių studentai. Nors kartais sudėtinga išdėstyti mintis net gimtąja kalba tiek mums, tiek mūsų komandos nariams iš Indijos, tačiau skirtingas požiūris į pasaulį, žmones, religiją praplečia pasaulėžiūrą ir įkvepia, kuriant išmaniojo miesto koncepciją.

5. Dalyvavimas tokio pobūdžio projekte skatina siekti savo užsibrėžtų tikslų ir suteikia galimybę praktiškai pritaikyti įgytas žinias studijų metu. Kartu į priekį mus veda noras kurti ir į Lietuvos miestų erdves įnešti modernumo, jaunatviškumo ir gyvybės.

6. Jau dėl žodžio „išmanus“ aišku, kad tai miestas, pulsuojantis gyvybe, žmonėmis, pažangiomis technologijų inovacijomis ir jų pritaikymu kasdienėje veikloje. Kiekvieną išmanųjį miestą sudaro esminės funkcijos, išsiskiriančios savo pažangumu. Tokio miesto erdvės pirmiausia tarnauja žmogui, todėl nuo miesto gyventojų poreikių priklauso, kas bus svarbiausia, kad miestas optimaliai vystytųsi ir būtų sukurtas jo identitetas.

7. Mus įkvepia „Quzhou Luming Park“, Čiudžou, Džedziango provincija, Kinija. Projekto autorius „Turenscape“. Tai stulbinamas, įspūdingas ir nepaprastai išradingas projektas. Be to, tai puikus pavyzdys, kaip pažangiai galima koreguoti aplinką. Erdvėje susipina įvairiausios laisvalaikio veiklos, kurios geriausiai atitinka gyventojų poreikius. Šis projektas leidžia pajusti kraštovaizdį. Parkas yra labai sėkmingas projektas, jame vietos gyventojai atsipalaiduoja ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai bei dvasiškai. Visa tai tapo dinamiška miesto oaze – su šventėmis ir kitais panašiais renginiais, kurie ypač gerina rekreaciją.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

8. Orientuojamės į Kinijos išmaniuosius miestus, o jų yra per 200. Vienas tokių – Inčuanas. Mieste veikia veidų atpažinimo sistema, šiukšliadėžės kaupia saulės energiją, informacija teikiama žmogaus silueto hologramomis. Nors miestas nėra plačiai žinomas, tačiau jame taikomos išmaniojo miesto idėjos vystomos ypač sparčiai ir optimaliai.

9. Konkurse dalyvaujame antrą kartą. Šiemet džiugina puiki tarptautinė ir tarpdisciplininė komanda. Tikimės įdomaus darbo proceso ir įkvepiančių rezultatų. Esame dėkingi organizatoriams: studentams tokie konkursai reikalingi kaip gaivus vėjas. Linkime visiems sėkmingai įveikti visus etapus ir pasiekti finišą (tiek dalyviams, tiek organizatoriams). Šiam konkursui galioja olimpinis principas: svarbu dalyvauti, o ne nugalėti! Nedvejojant galima sakyti, kad dalyvavimas procese iki pabaigos jau yra didelis laimėjimas!

Klaipėdos universiteto komanda Nr. 2

Pasirinkta teritorija – AKMENĖ

Beata Žymančiūtė (3 kurso bakalauras, rekreacija ir turizmas)

Antanas Vėlavičius (1 kurso magistrantūra, kraštovaizdžio architektūra)

Gintarė Dilginaitė (3 kurso bakalauras, statybos inžinerija)

Deimantė Kubilaitė (4 kurso bakalauras, statybos inžinerija)

Tadas Astrauskas (4 kurso bakalauras, statybos inžinerija)

Tomas Silkinis (4 kurso bakalauras, informatikos inžinerija)

Ignas Lomsargis (4 kurso bakalauras, statybos inžinerija)

Vadovas: KU Jūrų inžinerijos katedros, Statybos inžinerijos studijų programos lektorė dr. Jevgenija Rutė

Organizatorių nuotr.

1. „ČIA – laikas keistis?!“

2. Norėdama, kad Akmenės miestas taptų šiuolaikiškas ir patrauklus vietiniams bei užsienio šalių turistams, mūsų komanda sieks savo idėjomis užmirštą Lietuvos vietą (Akmenės r. savivaldybės teritoriją – sveikatingumo komplekso statyba ir aplinkos pritaikymas) paversti ne tik Lietuvos, bet ir Europos pavyzdžiu.

3. Savęs išbandymas, vietovės pažinimas, darbas komandoje, kūryba žmogui ir miestui.

4. Suprantame, kad sunkumų bus, bet mes esame pasiryžę juos visus įveikti.

5. Dalyvavimas šiame projekte bus puiki galimybė įgytas teorines žinias pritaikyti praktiškai.

6. Išmanus miestas – tai miestas, kuris prisitaiko prie naujovių, nuolat tobulėja, kuriamos geresnės gyvenimo sąlygos. Miestas, kuriame norėtųsi gyventi.

7. Įkvepiantis objektas – stadionas „Korea’s First International Sports Stadium“. Mus įkvėpė sudėtingos, įdomios konstrukcijos. Objektas darnus, palankus aplinkai, įsiliejantis į bendrą miesto urbanistinę struktūrą.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

8. Miestas, į kurį orientuojamės, – Pekinas.

9. Komandos vadovė dr. Jevgenija Rutė: „Sukūrėme šaunią komandą, kurios nariai labai skirtingi: jauni, trokštantys permainų, naujovių. Linkiu komandai pagauti palankų vėją, nes jie žino, į kokį uostą plaukia.“

Klaipėdos universiteto komanda Nr.3

Pasirinkta teritorija – ŠIAULIŲ R. KRYŽIŲ KALNAS

Juozas Zakarauskas (medijų filosofija ir kultūrinės industrijos)

Gytis Stučinskas (rekreacija ir turizmas)

Viktorija Gričenaitė (kraštovaizdžio architektūra)

Aistė Švitraitė (kraštovaizdžio architektūra)

Mehmet Can Coban (rekreacija ir turizmas)

Evaldas Normantas (informatikos inžinerija)

Vadovas: doc. Ramunė Staševičiūtė

Organizatorių nuotr.

1. Darbas – iškalbingiau už tūkstantį žodžių.

2. Anglų dienraštis „The Daily Telegraph“ savo priede „Travel“ sudarė šiurpiausių pasaulio vietų sąrašą. Penktoje vietoje atsidūrė netoli Šiaulių esantis Kryžių kalnas. Tai mūsų grupę sudomino ir norime šią vietą padaryti patrauklesnę turistams. Renkamės Šiaulių r. savivaldybėje esančio Jurgaičių (Domantų) piliakalnio (Kryžių kalno) teritorijos su prieigomis sutvarkymą.

3. Mokėjimas dirbti komandoje visada būna iššūkis. Reikia pastangų priimant bendrą sprendimą, nuomones ar pasiskirstant užduotis.

4. Šaltasis metų sezonas trukdo tinkamai atlikti pasirinktos teritorijos tikslesnius tyrimus ir ištirti esamą situaciją. Deja, oro nepasirinksi...

5. Šis projektas prisidės prie mūsų profesinės kompetencijos, nes dalyvaudami konkurse patobulinsime komandinius įgūdžius, įgysime patirties projektuodami viešas ir turistines erdves.

6. Išmanus miestas – tai inovatyvių technologijų taikymas viešose erdvėse.

7. Įkvėpimo semiamės iš trijų objektų mišinio: Jeruzalės Raudų sienos, Vatikano aikštės ir memorialinio paminklo Čekijoje. Jeruzalė mums atstoja religijos atspirties tašką – tarsi galingą sprogimą, po kurio religija pradėjo skleistis į visas pasaulio šalis. Vatikano aikštė mums asocijuojasi su krikščionybės branduoliu, iš kurio tęsiasi tolesnė religijos modernizacija. Paskutinis elementas – memorialinis paminklas – mums simbolizuoja religijos ateitį, kelią į aną pasaulį po Paskutinės teismo dienos pagal Naująjį Testamentą.

Organizatorių nuotr.

8. Vatikanas.

Organizatorių nuotr.

9. Pasirinkta tema tikrai sudėtinga. Patirtimi, dirbant su tokiu objektu, vargu ar kas nors gali pasigirti, tad laukia rimtas iššūkis. Tai per daug žinoma ir jautri vieta visai Lietuvai, todėl nėra vilčių, kad vienas sprendimas visiems patiks – visada atsiras kritikų. Linkiu studentams būti labai atsargiems su savo sprendimais, bet, gal atrodys paradoksalu, kartu ir drąsiems. Greičiausiai žodis „išmanus“ plačiąja lietuviška savo prasme čia labiausiai tiktų. Komanda tarpdisciplininė, todėl tikiuosi optimalaus rezultato, išdiskutuoto įvairiais rakursais. Įdomaus ir kūrybingo darbo!

Klaipėdos valstybinės kolegijos komanda

Pasirinkta teritorija – JONAVA

Karolina Auškalnytė (KD8-2 grupė, kraštovaizdžio dizainas)

Vilma Baužienė (KD8-2 grupė, kraštovaizdžio dizainas)

Mindaugas Kupšys (G18-3 grupė, geodezija)

Jurgita Vasytė (G18-3 grupė, geodezija)

Kornelija Grikšaitė (G18-3 grupė, geodezija)

Aurimas Einikis (S34-2 grupė, statyba)

Dovydas Janušas (S34-2 grupė, statyba)

Vida Gerikienė, Lina Kuklienė, Indrius Kuklys, Vida Ovaltaitė, Vilma Vaičekauskienė, Jurgita Drizgaitė, Gražina Beniušienė (Aplinkos ir statybos inžinerijos katedros lektoriai)

Vadovas: KVK Aplinkos ir statybos inžinerijos katedros vedėja Dainora Jankauskienė

Organizatorių nuotr.

1. Esame KVK Aplinkos ir statybos inžinerijos katedros studentai, nestokojantys fantazijos ir kūrybiškumo, mėgstantys svajoti ir generuoti idėjas, o savo tikslus ir svajones laikantys savo pačių rankose. Priimdami netradicinius sprendimus, kuriame naujus projektus, todėl mūsų credo: „Nauji projektai suka pasaulį, o galimybė įgyvendinti svajonę – štai kas daro gyvenimą įdomų!“

2. Jonavos miesto 1-ojo tvenkinio teritorijos sutvarkymo idėjos projektas pasirinktas, nes tai yra ideali galimybė išreikšti savo jaunatvišką entuziazmą sukuriant skirtingo amžiaus ir pomėgių visuomenės grupėms patraukliai saugią ir išmanią erdvę, kuri taptų Jonavos miesto širdimi. Teritorijoje esantis vaizdingas kraštovaizdis visiškai neišnaudotas, todėl galima nevaržomai leisti pasireikšti savo fantazijai ir išradingumui, projektuojant darnios aplinkos būtiniausius infrastruktūros objektus (dviračių ir pėsčiųjų takus, sporto, poilsio ir rekreacines zonas, prieplaukas), juose įrengiant ateities miesto inžinerinius sprendinius (šviečiančios LED trinkelės takuose, išmanusis gatvės apšvietimas, panaudojant puslaidininkių šviesos diodų (LED) technologiją ir t. t.) bei ateities kartoms patrauklias erdves (išmaniuosius krėslus, kuriuose būtų galima išbandyti virtualią realybę, naudojant virtualiosios realybės akinius, įrengiant mobiliųjų telefonų belaides įkrovimo stoteles ir pan.).

3. Pagrindinis iššūkis – suformuoti teritorijoje temines, inovatyvias ir informatyvias zonas, tenkinančias skirtingo amžiaus žmonių grupių poreikius ir stebinančias savo unikaliais, netikėtais kompoziciniais sprendimais, pritaikant naujausias technologines tendencijas, išreiškiančias visas mūsų idėjas, tačiau neperžengiant realybės ribų. Darysime tai, ko dar nesame darę, ir tai bus išties didelė ir nauja patirtis. Tikimės pasisemti naujų idėjų bei žinių, realizuodami savo sukurtas vizijas.

4. Esame optimistai ir manome, kad nėra nieko neįmanoma. Didžiausia problema, su kuria susidūrėme šiuo metu, yra vienu metu suburti visą komandą į vieną vietą, todėl ačiū išmaniosioms technologijoms, padedančioms nepertraukiamai bendrauti. Įdomiausias, bet ne sunkiausias darbas – susipažinti su teritorija ir ją įvertinti.

5. Dalyvavimas konkurse „Išmanusis miestas“ – tai geras teorinių ir praktinių žinių pritaikymas bei projektinė patirtis. Realaus projekto analizavimas, įvairių patirčių toje srityje nagrinėjimas neabejotinai pavers mus geresniais profesionalais. Įgyta patirtis padės lengviau priimti ateities sprendimus panašaus profilio darbuose. Pasirinkę šią užduotį mes turėsime laisvę interpretacijai. Viskas priklausys nuo mūsų kūrybiškumo ir vaizduotės!

Organizatorių nuotr.

6. Išmanusis miestas turėtų padaryti žmonių gyvenimą paprastesnį, lengvesnį, kokybiškesnį, prie kurio kūrimo aktyviai turėtų prisidėti ir patys gyventojai. Jo sprendimų visuma turi apimti efektyviai išnaudotas ir pritaikytas moderniausias mokslines technologijas, nepamirštant racionalaus gamtinių išteklių naudojimo.

Organizatorių nuotr.

7. Įkvepia Niujorko centrinio parko įkūrimo pavyzdys: čia vyrauja laukinė gamta – pievos, medžiai, vandens kaskados ir grotos... Daugumai niujorkiečių tai atrodo taip natūraliai, kad jie tiki, esą čia viskas sukurta gamtos. O juk kiekvienas medis, krūmas ar uola sukurta žmogaus rankomis! Centrinis Niujorko parkas yra masinių pramogų ir švenčių, pasivaikščiojimų vieta. Aktyvaus sporto mėgėjai čia žaidžia beisbolą, kriketą, tenisą, jodinėja žirgais ir važinėjasi dviračiais. Meno mėgėjai gali pasiklausyti muzikos, pasižiūrėti spektaklį ar apsilankyti parodoje. Vaikų laukia ne tik zoologijos sodas, bet ir daugybė žaidimų aikštelių...

Organizatorių nuotr.

8. Austrijos sostinė Viena, priėmusi protingą „Išmaniojo miesto“ strategiją, šiuo metu tampa vienu patraukliausių Europos miestų. Iš pirmo žvilgsnio išmaniosios technologijos neatrodo suderinamos su Austrijos sostinės dvasia, bet vis dėlto Viena yra užsibrėžusi ilgalaikius išmaniojo miesto vystymo planus, tarp kurių galima surasti tokius kaip: „Išmanioji energetika 2050“ ar „Kelių sistema 2020“. Vienos kūrimo strategai deda dideles pastangas ateityje sumažinti išmetamo anglies dvideginio kiekį ir reformuoti miesto transporto sistemą ir užstatymo planavimą.

9. Visada malonu dirbti su žmonėmis, kurie yra ne tik savo profesijos meistrai, bet ir nestokoja gero humoro jausmo, turi platų ir nuoširdų žvilgsnį į profesiją ir supantį pasaulį. Tegu nauji iššūkiai jus įkvepia ir suvienija! Sėkmės!

Organizatorių nuotr.


Organizatorių nuotr.


Užsakymo nr.: PT_73423988

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis