Architektas pataria, kaip suplanuoti svetainės zoną

Skaitytojas klausė, kaip jaukiai ir protingai suplanuoti svetainės erdvę. Pateikiame architekto patarimus, kuriuos savo namuose gali pritaikyti ne vienas.

Skaitytojo klausimas: „Norėtume paklausti architekto, kaip galėtų pasiūlyti mūsų atveju suplanuoti svetainės interjerą, baldų išdėstymą.

Siunčiame mūsų turimos sveitainės planą su visais matavimais. Ji dar visai nėra įrengta, namas yra statomas. Visos svetainės sienos yra nešančios, taigi perstumti jau nieko negalima.  Suplanavome, kad šalia svetainės laiptai bus atviri, t.y. nėra atskirti siena nuo svetainės. Šiaurinėje sienoje yra židinys, skiriantis kambarį į dvi dalis. Viena dalis yra didesnė. Mūsų planuose buvo, kad svetainė turės dvi zonas gyvenamąją zoną ir svečių zoną/svetainę. Bet iš tikrųjų pagal mūsų dabartinius bandymus sukurti interjerą svečių zona tampa tampa panaši į valgomąjį (gal labiau šventiniam, ne kasdieniniam, bet kažkodėl vis mintyse statome toje zonoje didelį stalą su kėdėmis). Kadangi manome, kad svečių zona yra retai lankoma, tai gyvenamąją zoną pasirinkome padaryti didesnę prie laiptų. Šalia svetainės yra virtuvė, iš jos yra išėjimas į svetainę. Taigi virtuvė yra kaip ir atskira, bet šiek tiek atvira svetainei. Kokių galėtumėte pateikti mums minčių?“


Atsakymas. Skaitytojo turima erdvė buvo per maža norint suprojektuoti jaukią bei privačią svečių zoną, tačiau esant tokiam poreikiui, geriausia įsigyti minkštą kampą su miegojimo mechanizmu.

Architektas pasiūlė valgomojo/ svečių zoną daryti maženėje svetainės pusėje  arčiau virtuvės, priešingu atveju valgomasis bus per toli ir gali sukelti nepatogumų. Dešinėje pusėje galime susikurti puikią gyvenamąją zoną. Norint zonas atskirti geriausia pasitelkti apšvietimą, grindų dangą ar lubas, tiesa, tai yra daugiau vizualus nei fizinis atskyrimas.

Norint išsaugoti kuo daugiau ploto rekomenduojama įsirengti minimalų židinį, apie 60 cm gylio. Pagal visą šiaurinę siena taip pat būtų galima suformuoti betoninę (ar kitos medžiagos, priklausomai nuo stilistikos) palangę/nišą, talpinančią visus reikalingus daiktus šioms erdvėms – kaip malkos ar knygos.

Už patarimus dėkojame 4sienos.lt komandai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis