Kodėl ridikėliuose veisiasi kirminai?

Ridikėlius, kaip ir daugumą kitų daržovių, taip pat puola kenkėjai – spragšių lervos, spragės ir kiti. Bet nemaloniausia, kai ilgai lauktą derlių sugadina balti kirminai, kurie išgraužia šakniavaisių vidų ir šie tampa visiškai netinkami maistui.

Taip save išreiškia viena iš pagrindinių kryžmažiedžių kultūrų kenkėjų – kopūstinė musė. Ji panaši į įprastą musę, tik perpus mažesnė, ir deda kiaušinėlius šalia ridikų, ridikėlių, kopūstų ir kitų kryžmažiedžių augalų šaknų. Iš kiaušinėlių išsirita lervutės ir įsigraužia į šalia esančias šaknis.


Ypač kopūstinė musė mėgsta dirvą, patręštą mėšlu ar puvenomis. Jei atsirado kopūstinė muselė, kitą kartą prieš sodinant augalus teks naudoti sunkiąją artileriją – cheminius preparatus, naikinančius lervas dirvožemyje.


Svarbu! Preparatais laistyti dirvą reikia sėjos metu, o augalus purkšti praėjus ne daugiau kaip savaitei po to, kai pasirodo pirmieji daigai. Taip, kad iki derliaus nuėmimo liktų ne mažiau 30 dienų. Tik per tokį laiką stiprūs cheminiai preparatai spės suirti iki nepavojingų dalelių.


Nepatinka chemija? Tada teks taikyti profilaktines priemones. Visos jos užkerta kelią derliaus kenkėjams:


* ridikus kaskart sėkite vis kitoje vietoje;


* tręškite ridikus tik trejų metų pastovėjusiu kompostu;


* pašalinkite iš lysvės augalų liekanas ir piktžoles;


* rudenį perkaskite lysvę kastuvu;


* tarplysvius geriausia purenti kauptuku – taip iš kiaušinėlių, pakeltų nuo šaknų, neišsiris visaverčiai palikuonys.


Apsaugoti ridikėlius nuo kirminų gali ir tinkamai parinkti kaimynai:


Serenčius reikia sodinti aplink lysvę likus 2-3 savaitėms iki ridikų sėjos.


Šalavijai, mėtos arba rozmarinai. Pasodinti likus kelioms savaitėms iki ridikų sėjimo jie apsaugo juos nuo daugumos kenkėjų, įskaitant ir kopūstinę musę.


Česnakai. Pasodinkite lysvę česnakų tarp dviejų ar trijų ridikų lysvių. Atbaido kenkėjus ir maskuoja ridikus savo aitriu kvapu.


Kvapnūs kaimynai veikia tarsi repelentai, atbaidantys kopūstines muses ir kitus kenkėjus nuo ridikų lysvių, ir užtikrinantys gausų, sveiką derlių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis