Kokius augalus pasirinkti savo kiemui ir gėlynui, kad jis nekeltų alergijos?

Neseniai rašėme apie augalus, kurie žydėdami gali sukelti alergiją, o šį kartą prisiminkime tuos, kurie, atvirkščiai – yra vieni iš mažiausiai alergiškų ir rekomenduotini jautriems žmonėms, norintiems auginti ir džiaugtis gėlėmis, bet turintiems polinkį sirgti alergine sloga, dar vadinama alerginiu rinitu. Vienus žydinčius augalus apdulkina vėjas, o kitus – vabzdžiai, vieni žydi ryte arba dieną, o kiti prasiskleidžia tik vakare, dar vieni žiedai turi sunkias žiedadulkes, o kiti žydi pilnaviduriais žiedais – šios ir dar kitos augalų žiedų savybės turi įtakos, alergiški jie ar ne. Tad kokius augalus pasirinkti savo kiemui ir gėlynui, kad jie džiugintų, o ne atneštų rūpesčius?

BIJŪNAS (Paeonia) yra dažna ir mėgiama darželio gėlė, džiuginanti dideliais bei puošniais žiedais gegužę arba birželį. Gėlynuose auginamos kelios bijūno rūšys – krūminis, puikusis, siauralapis bei kitos, bet jeigu ieškote ne alergiškų šių augalų, tai reikėtų sodinti tik pilnavidures jų formas, kurios būna su mažai arba visai be kuokelių, t.y. vyriškosios žiedo dalies. Daugelis pilnavidurius žiedus turinčių augalų yra beveik nealergiški, nes sunykusioje dulkinėje būna mažai alergiškų žiedadulkių. Tad auginkite ir daugiau tokių gėlių, kurios turi pilnavidures veisles, bet neturi stipraus aromato: pelargonijas, rožes, piliarožes, aguonas bei kitas.


Bijūnai nesukelia alergijos, kai sodinami pilnaviduriai ir nestipraus kvapo kvapo.
Bijūnai nesukelia alergijos, kai sodinami pilnaviduriai ir nestipraus kvapo kvapo.
Asmeninis archyvas


JURGINAI (Dahlia) kaip ir bijūnai yra populiarios gėlės bei tinkamos nealergiškam sodui. Jos dažniausiai vadinamos rudens gėlėmis, bet dažnai pradeda žydėti liepą ar kaip šiemet – net birželį. Jurginų būna visokiausių – visai mažučių ir žmogaus ūgio, įvairiausių spalvų, bet geriausia auginti tik pilnavidurias veisles. Vienas tik minusas, kad jie pas mus nežiemoja, tad kiekvieną rudenį per šalnas reikia iškasti jų gumbus ir laikyti pliusinėje temperatūroje iki pavasario. Bet jų žiedų gražumas ir įvairovė atperka visus rūpesčius. Jurginai priklauso astrinių šeimai (Asteracea), kurių žiedynai vadinami graižais ir kuriuos dažniausiai sudaro vamzdeliniai bei liežuviški žiedai. Kai kuriuos ir kitus astrinių šeimos augalus patartina juos auginti nealergiškame sode, ypač pilnavidurius: saulėgrąžas, astrus, saulutes, skaistažiedes bei kitus.


Mielos ir kiek primirštos gėlytės neužmirštuolės galėtų būti dažnesnės  želdynuose.
Mielos ir kiek primirštos gėlytės neužmirštuolės galėtų būti dažnesnės želdynuose.
Asmeninis archyvas


Dar viena grupė augalų, tinkančių nealergiškiems sodams yra ta, kurioje augalai žydi vamzdelio formos arba uždarais žiedais, kurių dulkinės paslėptos ir žiedadulkės yra sunkiai pasiekiamos vėjui, nes juos dažniausiai apdulkina vabzdžiai. Tokie yra AGURKLINIŲ (Boraginaceae) šeimos augalai: neužmirštuolės, agurklės, plautės, taukės ar bruneros. Taip pat BERVIDINIŲ (Scrophulariaceae) šeimos augalai dėl savo žiedų sandaros dažniausiai nesukelia alergijos. Tai daugelio mėgstami žioveiniai, dar liaudiškai vadinami „levukais“, taip pat veronikos, tūbės, puikūnai, penstemonai, rusmenės bei kiti. Bei NOTRELINIŲ (Lamiaceae) šeimos augalai: čiobreliai, notros, šalmučiai, gumbenės, pūstatauriai, mėtos, rozmarinai, šalavijai. Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad kai kurie išvardinti augalai gali sukelti alergiją ne dėl žiedadulkių, o todėl, kad skleidžia eterinius aliejus arba privilioja bites, tad reikėtų būti atsargesniems.


Didysis žioveinis 'Maryland'.
Didysis žioveinis 'Maryland'.
Asmeninis archyvas


Reikėtų neužmiršti, kad gamtoje yra nemažai tokių augalų, kurie yra dvinamiai, kai ant vieno atskiro individo vystosi vyriški, o ant kito – moteriški žiedai. Kaip žinia, alergiški paprastai būna dulkantys vyriški žiedai, tad jei ieškote tokių nealergiškų augalų, geriau sodinkite tik moteriškuosius augalus. Tokie yra kadagiai, aktinidijos, dilgėlės, blindės („kačiukai“), šaltalankiai, apyniai, kukmedžiai.


Iš žydinčių krūmų bei vijoklių patartina auginti šiuos:

Didžiažiedė hortenzija.
Didžiažiedė hortenzija.
Asmeninis archyvas


HORTENZIJA (Hydrangea) ir ypač jos didžialapė (H.macrophylla) bei laipiojanti (H.petiolaris) rūšys dekoratyviniuose želdynuose žydi stambiai baltais, rožiniais ar melsvais žiedais, kurie turi mažai arba visai neturi žiedadulkių. Laipiojanti hortenzija pradeda žydėti birželio, o didžialapė – vasaros antroje pusėje. Sodinkite šiuos krūmus daliniame pavėsyje, rūgštesnėje dirvoje.


Paprastasis putinas 'Roseum' dažniausiai vadinamas
Paprastasis putinas 'Roseum' dažniausiai vadinamas
Asmeninis archyvas


Yra keletas PUTINO (Viburnum) rūšių ir veislių, kurios žydi steriliais ir nealergiškais žiedais, pvz., Lietuvoje mėgiama paprastojo putino veislė 'Roseum“. Šį putiną daug kas vadina „gulbinu“ dėl jo baltų ir rutulio formos žiedynų primenančių gulbes. „Gulbinai“ yra etnografinių gėlių darželių augalas, vėl išgyvenantis renesansą mūsų želdynuose.


VEIGELĖ (Weigela) žydi rožiniais arba baltais piltuvėlio formos žiedais ir yra tinkama nealergiškam sodui. Veigelės būna kelių rūšių, jos paprastai pradeda žydėti vasaros pradžioje ir gali pakartotinai žydėti iki rudens. Tiesa, kai kurios veigelės užauga nemažais, net iki 5–6 m aukščio krūmais.


Jei esate stipriai alergiški augalų žiedadulkėmis – bet kokiu atveju nepjaukite vejos, neskinkite bet kokių augalų puokštėms ar pasimerkti, neravėkite ir neužsiimkite kita augalų priežiūra, grožėkitės jais iš toliau arba knygose, internete. Mažiausia galimybė „pasigauti“ žydinčių augalų žiedadulkių yra šiltas ir nevėjuotas vidurdienis arba lietingas metas. Tuomet ore žiedadulkių būna mažiausiai.


Pilnavidurės ir beveik nekvepiančios rožės irgi tinka alergiškiems žmonėms.
Pilnavidurės ir beveik nekvepiančios rožės irgi tinka alergiškiems žmonėms.
Asmeninis archyvas


Didžiausia žiedadulkių koncentracija paprastai būna po pietų iki vakaro, tad tinkamiausias laikas buvimui sode alergiškam žmogui yra ankstyvas rytas arba vėlyvas vakaras. Jei augalų gerai nepažįstate, tai galima vadovautis tokia taisykle, kad jei augalas turi daug ir smulkių žiedų, apdulkinamų vėjo – tuo jis alergiškesni. Ir atvirkščiai – stambūs ir ypač pilnaviduriai žiedai paprastai turi sunkias ir vėjo sunkiau pajudinamas žiedadulkes.


Žydintys veigelių krūmai tinkami nealergiškiems sodams.
Žydintys veigelių krūmai tinkami nealergiškiems sodams.
Asmeninis archyvas


Gumbenės - įdomios, bet dar retai pas mus auginamos gėlės.
Gumbenės - įdomios, bet dar retai pas mus auginamos gėlės.
Asmeninis archyvas


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis