Išbandyti kavos tirščių panaudojimo būdai sode

Jeigu kiekvieną rytą geriate kavą, jums yra prieinamas nuostabus organinių medžiagų šaltinis. Kavos tirščiai turi nemažai azoto, kuris yra itin reikalingas tinkamam augalų augimui. Juose taip pat yra magnio, kalcio, kalio ir kitų mikroelementų.

Ar saugu naudoti kavos tirščius sode?


Paskutiniu metu yra daug kalbama apie kavos tirščių naudą lauke bei vazonuose augantiems augalams. Teigiama, kad šios organinės atliekos gali pasitarnauti kovojant su kenkėjais, skatinant augalų augimą, gerinant dirvožemio struktūra.


Dažna sodininkų baimė, susijusi su kavos tirščiais, yra ta, kad yra nerimaujama, jog jie gali sumažinti dirvožemio pH. Tačiau ekspertai teigia, kad kavos tirščiai reikšmingo pokyčio dirvožemio pH nepadaro. Tirščiams yrant jų pH neutralizuojasi.


Shutterstock


Kaip panaudoti kavos tirščius sodininkystėje?


Kavos tirščių maišymas į kompostą. Reikia pradėti nuo to, kad kompostas paprastai yra dviejų rūšių: žalias bei rudas. Žaliame komposte yra daug azoto, o rudame – anglies. Kavos tirščiai, nors ir yra rudos spalvos, yra priskiriami prie žalio komposto, kadangi juose yra nemažai azoto.


Specialistai sako, kad geriausias organinių atliekų santykis komposto dėžėje yra 1 dalis žalio komposto ir 2 dalys rudo

komposto. Kavos tirščiai neturėtų sudaryti daugiau nei 20 proc. komposto.


Shutterstock


Mulčiavimas kavos tirščiais. Kavos tirščiai yra tinkama medžiaga mulčiavimui. Mulčias augalams yra naudingas dėl kelių priežasčių: suteikia maistinių medžiagų, apsaugo nuo temperatūros svyravimų, kovoja su piktžolėmis, palaiko dirvožemio drėgmės lygį. Irdami kavos tirščiai dirvožemį papildo azotu ir pagerina jo struktūrą.


Shutterstock


Kova su šliužais. Paberti aplink augalus kavos tirščiai gali pasitarnauti kaip barjeras šliužams sulaikyti, nes jie yra gan aštrūs. Taip pat kai kurie tyrėjai teigia, kad kofeinas yra nuodingas šiems kenkėjams.


Skystos trąšos iš kavos tirščių. Iš kavos tirščių galima pasigaminti kavos „arbatą“, kuria tinka laistyti augalus. 2 puodelius kavos tirščių reikia sumaišyti su 20 litrų vandens ir palaukti 6–12 valandų. Tokiomis skystomis trąšomis galima laistyti augalus bei maitinti jų lapus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis