Mažos erdvės sprendimai: intriga 49 kv.m bute Utenoje

Galimybė išgriauti sienas ir perplanuoti erdves senos statybos daugiabutyje interjero studijos „Kubinis metras“ dizainerių komandai suteikė laisvę kardinaliai pakeisti interjerą – maksimaliai atverti erdvę, išryškinti loftams būdingo stiliaus elementus.

Objekto dosjė:

Tipas – butas sename daugiabutyje Utenoje.

Plotas – 49 m².

Gyvenamoji erdvė: bendrasis kambarys su svetainės, valgomojo ir virtuvės zonomis, miegamasis.

Gyventoja – jauna mergina.

Projekto autorės – interjero dizainerės Janina Basova ir Eivina Lazickaitė (UAB „Kubinis metras“).


Norbert Tukaj


Svarbiausiais buto planavimo pokytis tas, kad svetainė sujungta su anksčiau buvusiu miegamuoju ir jo vietoje įrengta virtuvės bei valgomojo zona. Taip suformuotas bendrasis kambarys, iš kurio dabar galima patekti į balkoną (anksčiau jo durys buvo miegamajame). Nišoje prie kito lango, ant paaukštinimo, suprojektuota jauki poilsio zona, kurioje galės būti skaitymo kampelis ar tiesiog daugiau vietos susirinkus didesniam būriui svečių.


Norbert Tukaj


Pakabinamųjų virtuvės spintelių konstrukcija – lengva, vizualiai neužgožianti nei erdvės, nei žaismingo plytelių „skiautinio“ virš darbastalio. Interjero dizainerės ankštame bute kryptingai vengė aukštų, masyvių baldų ir siekė pabrėžti savotiško minimalizmo idėją.Buto šeimininkę žavintis vadinamasis RAW stilius interjero dizainerėms nubrėžė gaires. Kurdamos interjerą Janina ir Eivina siekė išryškinti išraiškingas, natūralias, nenugludintas apdailos medžiagas, todėl rinkosi neutralaus dizaino baldus, kurie jų neužgožtų. Dviejų atspalvių mediena – tamsi, paryškinanti saikingos prabangos įspūdį, naudojama grindų dangai, ir šviesi, parinkta visiems baldams, durims ir sienai, – pabrėžia spalvų kontrastą, suteikiantį interjerui dinamikos.


Efektą sustiprina su mediena derantys juodai dažyto metalo elementai: stalo, pagaminto iš grubaus neapdoroto medžio masyvo, kojos ir durų konstrukcija. Tiek jie, tiek atvira erdvė, tiek išskirtiniu interjero akcentu tapusi iš senų plytų sumūryta siena, atskirianti miegamąjį nuo bendrojo kambario, išryškina RAW stiliaus elementus. Tačiau dizainerės nesiekė paraidžiui laikytis išgrynintos koncepcijos: atsvara tapo ramus koloritas, lakoniško dizaino baldai, žaismingi dekoro elementai, suteikiantys interjerui jaukumo ir šilumos.


Norbert Tukaj


Gera idėja. Pasak interjero dizainerių, vienas gudresnių sprendimų – sienos kampo apdaila medinėmis grindlentėmis. Jį padiktavo objektyvi būtinybė: kadangi langų rėmų spalva skirtinga (vienas baltas, kitas rudas, bet anksčiau tai netrukdė, nes jie buvo skirtinguose kambariuose ir tik po rekonstrukcijos atsidūrė bendrame), medinė siena šalia rudo rėmo nugesino šį disonansą. Dviejų kampinių mediena dekoruotų sienų tūris ne tik suteikė interjerui jaukumo, bet ir sušvelnino kitoje kambario pusėje suformuotą grubių plytų mūrą.


Norbert Tukaj


Praktiškas sprendimas. Nišoje, šalia lango, įrengta poilsio zona, jos ribas apibrėžia paaukštinimas ir pilka spalva. Po pakyla sumontuoti stalčiai – padaugėjo vietos daiktams laikyti: mažame bute dizainerės stengėsi įkomponuoti kuo mažiau aukštų spintų ar kitų masyvių baldų, kurie užgriozdintų erdvę.


Stumdomosios miegamojo ir vonios kambario durys sustiprina atviros, šiuolaikiškai ir dinamiškai gyventi pritaikytos erdvės įspūdį: jas atvėrus visi kambariai sujungiami į vieną visumą ir sukuriama iliuzija, kad butas yra didesnis nei iš tiesų.Medienos atspalviai ir tekstūra vizualiai išraiškingi ir aktyvūs, todėl kitoms apdailos medžiagoms projekto autorės parinko santūresnę spalvų paletę: visos sienos ir lubos nudažytos baltai, interjere vyrauja neutralūs, žemiški pilkšvi minkštųjų baldų bei tekstilės atspalviai. Jie susieja interjerą į harmoningą visumą. Visi korpusiniai baldai yra neryškios melsvos spalvos ir ritmingai kartojami interjere. Dar viena subtiliai priderinta spalva – žalsva samanų. Ji panaudota plokštei, dengiančiai radiatorių, dekoruoti. Beje, tai vienas įdomių interjero akcentų, nors neatliekantis svarbios funkcijos, tačiau būtinas ir drauge dekoratyvus. Kadangi bendrajame kambaryje sumontuoti skirtingi radiatoriai – vienas ketaus, kitas plokščias, kad šio vizualaus defekto nebūtų matyti, radiatorius šalia poilsio zonos paslėptas po ažūrine plokšte, kuri suteikia interjerui ritmikos. Kitą radiatorių, matomą virtuvėje, nuspręsta nudažyti žalsva spalva, tačiau šeimininkei šis sprendimas pasirodė pernelyg drąsus, tad jis kol kas liko neutraliai baltas.


Nors buto plotas nedidelis, projekto autorės nepasuko įprastu keliu ir nesistengė kuo labiau paslėpti kompaktiškos virtuvės zonos. Atvirkščiai – kad interjere atsirastų įdomesnių elementų, jos dekoravo žaismingo ornamento plytelėmis sieną virš darbastalio – šiai zonai suteikė lygiaverčio interjero elemento statusą. Šalia plytelių rašto gražiai išryškėja mėlyna korpusinių virtuvės baldų spalva – ji harmoningai dera su kontrastingu ornamentu.


Norbert Tukaj

Senos naujai sumūrytos sienos plytos iš abiejų pusių paliktos neglaistytos ir nenudailintos, tik nudažytos šviesiai pilka spalva – taip projekto autorės siekė išvengti itin aktyvaus plytų dominavimo interjere, bet subtiliai išryškino grubią jų faktūrą.


Originalus sprendimas. Kadangi interjero dizainerės plytų grožio nenorėjo darkyti išvedžiojant sienoje laidus, šviesos jungikliai ir virštinkiniai laidai sumontuoti ant sienų. Laidai paslėpti juodai dažytuose metaliniuose vamzdeliuose, ir šis funkcinis sprendimas tapo vienu iš interjero dizaino elementų: ryški juodų linijų grafika, atkartojama stumdomųjų durų konstrukcijose, išryškėja pilkšvos sienos fone ir harmoningai pratęsia industrinę interjero temą.


Kai sunkios, ant viršuje sumontuotų bėgelių pritvirtintos durys atvertos, jos įkūnija laisvo judėjimo idėją, o užvėrus išryškėja žaismingas įstrižai sukomponuotų medienos lentelių raštas.


Norbert Tukaj


Ten, kur anksčiau buvo virtuvė, dabar įrengtas šeimininkės miegamasis. Atvira balta erdvė, pastelinių spalvų tekstilė, šviesūs baldai, medžio faktūros šiluma ir jauki toršero šviesa – visa tai skirta sukurti lengvam ir jaukiam miegamojo interjerui, atspindinčiam bendrą namų koncepciją.Senos statybos namuose lubos ir taip nėra aukštos, todėl projektuodamos apšvietimą interjero dizainerės nenorėjo jų dar labiau pažeminti. Sudėjus gipskartonio lubas ir į jas įmontavus šviestuvus erdvė atrodytų labai suspausta. Tiek objektyvi situacija, tiek interjero koncepcija, pagal kurią priimtini industrinio stiliaus elementai, lėmė, kad lubos paliktos maksimaliai aukštos, o ant jų lygiagrečiai sienoms nutiesti bėgeliai su taškiniais šviestuvėliais. Tiek jų vietą, tiek šviesos kryptį galima keisti – ryškiai apšvietus reikiamą zoną sukuriama skirtinga nuotaika. Akcentiniam apšvietimui sukurti skirti miegamojo ir svetainės toršerai.


Norbert Tukaj


Iki rekonstrukcijos bute buvę vonios ir tualeto kambariai bei sandėliukas sujungti į vieną bendrą vonios kambarį. Jaukios šilumos jam suteikia medžio spalvos ąžuolo prasutuvo baldas, kuris paslepia ir skalbyklę, bei išskirtinio dizaino medinės durys: kaip ir miegamajame, vonios kambaryje jų faktūra vienodai išraiškinga iš abiejų pusių.


Norbert Tukaj

Mažame bute nedaug vietos buities rakandams susidėti, nes šeimininkė norėjo tik tiek spintų ar kitų talpyklų, kiek reikia būtiniausiems daiktams laikyti. Nors prieškambaryje iš pradžių buvo suprojektuota spinta, tačiau kol kas vietoj jos įkomponuota tik mobili kabykla ir, tenka pripažinti, industrinio stiliaus interjere ji tobulai dera. Minimalistinis gyvenimo būdas iš tiesų turi daug privalumų.

Dekoratyvus sprendimas. Dušo zonoje efektingai suspindi ir žaismingumo vonios kambariui suteikia ryškios raštuotos plytelės, stilistiškai atkartojančios virtuvės sienos dekorą ir suteikiančios steriliai patalpai savitą „veidą“. Kadangi dušo zona atskirta skaidriu stiklu, šis netrukdo grožėtis išraiškingu ornamentu. Kitų sienų apdailai naudotos baltos vienspalvės plytelės.


Norbert Tukaj


Norbert Tukaj


Norbert Tukaj


Norbert Tukaj


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis