Kaip pašalinti kiaulpienių dėmes nuo drabužių

Geltoni kiaulpienių žiedai džiugina akį ir širdį, nes yra artėjančios vasaros pranašai, tačiau pjaunant veją, ravint lysves, skinant pienių galvutes ar lapelius arba pinant iš jų pavasarinius vainikus, šio augalo sultimis dažnai susitepame ne tik rankas, bet ir drabužius.

Pienėse yra daug karčiųjų medžiagų. Šis daugiametis (ir želiantis kaip sunkiai išnaikinama piktžolė) augalas yra apie 30 cm aukščio, su pliku tuščiaviduriu kotu. Visose augalo dalyse yra pieno sulčių, kurios ant rankų ir ant drabužių palieka tamsias, sunkiai nuplaunamas ir išskalbiamas dėmes.

Norėtųsi, kad kiaulpienių paliktos dėmės lengvai išsiskalbtų, deja, tai ne visada pavyksta.

Shutterstock

Pateiksime paprastus ir išbandytus būdus, padedančius pašalinti šias dėmes.

Visų pirma, išbandykite drabužių baliklį: sudrėkinkite suteptą vietą, įtrinkite ją balikliu ir palikite per naktį. Iš ryto drabužį išskalbkite skalbyklėje ar rankomis – dėmės neliks. Žinoma, šis būdas tinka šviesesniems drabužiams, nes baliklis gali išblukinti drabužio dažus. Panašų poveikį turi ir citrinos rūgštis.

Taip pat šias dėmes puikiai pašalina paprastas ūkinis muilas. Suteptą vietą išmuilinkite, ir išmuilintą drabužio dalį nakčiai užmerkite karštame vandenyje, o ryte išskalbkite. Vietoj paprasto ūkinio muilo galima naudoti muilą su tulžimi – juo reikia patrinti dėmę prieš pat dedant drabužį į skalbyklę.

Dar vienas paprastas būdas pašalinti pienių sulčių dėmę – išskalbti indų plovikliu. Tiesiog užpilkite ploviklio, patrinkite dėmę ir išskalaukite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis