Kaip išsirinkti tinkamiausią vazą namams

Vazos padeda skoningai eksponuoti skintas gėles ir, jei yra tinkamai parinktos, papildo ir paryškina interjerą. Pateikiame keletą gairių, kurios padės išsirinkti stilingą vazą savo namams.

Šiais laikais gėlių vazų pasirinkimas parduotuvėse yra neribotas – jų galima rasti įvairiausių formų, dydžių, spalvų ir tekstūros. Kai pasirinkimas toks didelis, kyla pagunda tiesiog nusipirkti pirmą pasitaikiusią vazą ir daugiau apie tai nebegalvoti, bet mes raginame atsispirti tokiai pagundai.

Žinant pagrindinius kriterijus, jums tinkančią vazą išsirinksite be didelių pastangų. Visų pirma orientuokitės pagal tai, kokias gėles norite į ją pamerkti.

Proporcijos

Tam, kad gėlių kompozicijos kuo labiau išryškėtų, vadovaukitės auksine taisykle: vaza turi sudaryti apie vieną trečdalį visos kompozicijos, o gėlės – kitus du trečdalius. Toks santykis gali būti taikomas įvairių dydžių puokštėms.

Pasitarnauti gali ir žymiojo Iittala dizainerio Alvar Aalto Savoy vaza ir jos interpretacijos. Garsiosios Aalto vazos era prasidėjo 1936 m., o dar kitais metais ji buvo pirmą kartą pristatyta pasaulinėje Paryžiaus parodoje. Jos taki, organiška forma ir šiandien dar pučiama Iittala gamykloje. Reikia net septynių įgudusių meistrų, kartu dirbančių kaip vienas, kad sukurtų vieną – tikrą modernaus dizaino ikoną - Aalto vazą. Alvar Aalto neabejotinai yra vienas didžiausių šiuolaikinės architektūros ir skandinaviškojo dizaino kūrėjų.

Iki šiol niekas aiškiai nežino kas konkrečiai įkvėpė Alvar Aalto sukuti būtent tokią vazos formą. Jis pats žaismingai įvardino savo pirmą eskizą kaip eskimų moters odines kelnes, bet turint omenyje, jog jo tėvas buvo kartografas, Alvar iš tiesų galėjo būti įkvėptas ežerų, pakrančių linijų, nuostabaus Suomijos kraštovaizdžio. Nepaisant to, ką kiekvienas iš mūsų pamatome žvelgdami į šią gyvasties kupiną modelį ir besikeičiančias spalvas, forma ir dizaino idėja išlieka originali.

Trisdešimtaisiais vaza leido dėlioti gėles ne pagal nusistovėjusią koncepciją, netradiciškai tuo pačiu nešant pranešimą apie pavojų industrializacijos siekiui atitolinti visuomenę nuo individualumo. XXI a. nesenstanti forma toliau tęsia savo misiją, provokuoja dėmesį leisdama savininkui spręsti apie panaudojimą ir sąsajas su gamta. Kas svarbiausia, ji reprezentuoja visą dizaino filosofiją, parodančią kaip industrinė produkcija gali sukurti aukštos kokybės dizainą, praturtinantį kasdienį gyvenimą.

Kultinis dizaineris teigė, kad dizainas turi išgyventi kasdienius iššūkius ir pokyčius laike taip, kad nepakitęs gyvuotų keičiantis trumpalaikėms madoms ir būtų perduodamas iš kartos į kartą.

Forma

Kitas kriterijus, į kurį reikia atsižvelgti perkant gėlių vazas, yra gėlių rūšis. Nuspręskite, kokias gėles norėsite merkti. Štai keli naudingi patarimai:

1. Cilindro formos vazų būna įvairių dydžių – nuo mažų, į kurias merkiama viena gėlė, iki didesnių, kuriose telpa visa puokštė. Tokios formos vazos išryškina ilgastiebes gėles, tokias kaip kardeliai, lelijos, ilgastiebės rožės ir laukų gėlės.

2. Tulpės formos vazos siluetas yra plačiausias ir išgaubtas viršuje, o viduryje siauresnis. Tokiose vazose gražiausiai atrodo gėlių kompozicijos platesniu pagrindu.

3. Kūgio formos vazos gražiai išryškina laukų gėles. Jos suteikia erdvei kaimo žavesio.

4. Apvaliose vazose dailiai atrodo gėlės su plonais žiedlapiais, pavyzdžiui, erškėtrožės ar hortenzijos.

Krištolas

Krištolinė vaza yra nesenstanti klasika, be to, per skaidrų krištolą persišviečiantys vandenyje pamerkti stiebai vizualiai atrodo didesni nei yra iš tiesų. Vizualinį kompozicijos poveikį galima dar labiau akcentuoti naudojant maistinius dažus arba spalvotus želatinos kubelius.

Originalesniam įspūdžiui galite išgauti ir pasirinkdami įvairių atspalvių vazas, pavyzdžiui, geometrinės formos Ruutu vaza būti naudojama ir viena, tačiau jos savininkas turi galimybę sukurti kolekciją, netikėtą spalvų, aukščių ir dydžių kaleidoskopą.

Improvizuotos vazos

Dar viena populiari tendencija – vietoj vazos naudoti kitos paskirties objektus, pavyzdžiui, naudotą akvariumą arba skardines. Tinka praktiškai visos buityje ar virtuvėje naudojamos talpos, kurias galima ir dekoruoti – pavyzdžiui, koliažu iš vyniojamojo popieriaus. Svarbiausia neriboti fantazijos ir pasitikėti savo skoniu. Tačiau jei nenorite taip improvizuoti, netikėtų siluetų galite atrasti ir tarp Iittala dizainerių darbų.

Daugiau įkvepiančių vazų pasirinkimų variantų rasite čia: www.ginalasinterjeras.lt

Iittala nuotraukos

Užsakymo nr.: PT_77924849

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis