10 netikėtų aliuminio folijos panaudojimo būdų buityje

Aliuminio folijos ritinėlį paprastai galima rasti kiekvienos šeimininkės virtuvinės spintelės stalčiuje. Tačiau ar žinojote, kad foliją galimą panaudoti ne tik kepant maistą orkaitėje ir suvyniojant maisto likučius? Pristatome kelis netikėtus būdus, kaip dar galima panaudoti šią medžiagą buityje.

1. Sidabro atnaujinimas. Apnašomis apsinešę, blizgesį praradę sidabriniai stalo įrankiai atrodo labai neestetiškai ir tikrai nepuošia jūsų valgomojo stalo. Sidabro atnaujinimui galite į pagalbą pasitelkti foliją, kuri jonų mainų principu tokio atnaujinimo metu veiks kaip katalizatorius. Eiga: išklokite folija kriauklės arba keptuvės dugną, pripilkite karšto vandens, įberkite du šaukštelius sodos ir du šaukštelius druskos. Tada įdėkite sidabrinius įrankius, pasirūpinkite, kad jie liestų foliją bei vienas kitą. Palaikykite juos taip keletą minučių. Procesui pasibaigus, nuplaukite įrankius šaltu vandeniu ir nusausinkite – sidabras atrodys kaip naujas.


Shutterstock


2. Keptuvės bei puodų šveitimas. Purvinų metalinių puodų bei keptuvių (pripildytų vandeniu) nebūtina palikti kriauklėje per naktį. Suglamžykite foliją į kamuoliuką ir naudokitės juo kaip šveitikliu, jeigu norite papildomos pagalbos, išpilkite vandenį iš indo, įberkite druskos arba sodos ir imkitės šveitimo.


3. Švaros palaikymas orkaitėje. Kepant kai kuriuos patiekalus orkaitėje, pavyzdžiui, lazaniją yra tiesiog neįmanoma išvengti prisitaškymo. Kad orkaitę išlaikyti kuo švaresnę, galite patiesti aliuminio folijos lapą po kepimo indu, ant grotelių.


4. Lyginimo palengvinimas. Norėdami sutrumpinti lyginimo laiką, po lyginamu drabužiu ar kitu audiniu patieskite folijos. Lygimo metu folija atspindės karštį atgal, todėl lyginamas drabužis labiau įkais ir greičiau išsilygins.


5. Lygintuvo valymas. Audinių minkštikliai ir kitos panašios priemones ant drabužių palieka likučius, kurie gali prikibti prie lygintuvo dugno. Jei pastebėjote, kad lyginant drabužius atsirado vilkimosi audiniu jausmas, tai reiškia, kad jo dugnas yra nešvarus. Lygintuvo dugną galite valyti aliuminio folija. Valymas yra labai paprastas: tereikia karštu lygintuvu kelis kartus perbraukti per aliuminio foliją (foliją būtinai apverskite, kad nešvarumai negrįžtu ant lygintuvo paviršiaus).


6. Žirklių galandimas. Namuose esančias žirkles galite pagaląsti šiuo nesudėtingu būdu: sulankstykite aliuminio folijos lapą į kelių sluoksnių juostą ir ją sukarpykite.


Shutterstock


7. Rankenų ir jungiklių apsaugojimas nuo dažų. Sienų, lubų dažymas yra greitas interjero atnaujinimo būdas. Jeigu nusprendėte perdažyti kambarį, tačiau neturite apsauginės dažymo juostos, durų rankenas, jungiklius ir kitas panašias vietas galite uždengti folija ir taip jas apsaugoti nuo dažų.


8. Baldų perstumimas. Jeigu namuose reikia perstumti sunkų baldą, kad nesugadintumėte grindų ir palengvintumėte savo darbą, po jo kojelėmis reikia patiesti gabalėlį aliuminio folijos. Foliją reikia dėti neblizgia puse į apačią, nes ši pusė yra slidesnė už blizgiąją.


Shutterstock


9. Medelių kamienų apsaugojimas. Aliuminio foliją galima panaudoti ne tik namuose, bet ir kieme. Jaunų medelių žievė yra patraukli įvairiems graužikams. Kamienus galite apsaugoti aliuminio folija. Vėlyvą rudenį ja galima apvynioti medžio kamieną. Svarbu: atėjus pavasariui nepamirškite folijos nuvynioti.


10. Daržovių apsaugojimas nuo kenkėjų. Kad vabzdžiai ir šliužai nepultų jūsų daržovių, į mulčią galite įmaišyti smulkiai karpytos aliuminio folijos. Ji ne tik atbaidys kenkėjus, bet ir atspindės šviesą atgal į augalus ir taip padės jiems augti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis