8 sumanymai, kuo lesinti žiemoti likusius paukščius

Krintant temperatūrai nepamirškime mažųjų giesmininkų – žiemoti likusių paukščių. Nors didžiausias sparnuočių siaubas yra žemę, o kartu ir jų maisto atsargas, užklojanti sniego danga, spaudžiantis šaltukas jiems taip pat pavojingas. Dabar pats laikas kabinti lesyklėles ir globoti paukštelius. Svarbiausia, kad maisto tiekimas nenutrūktų, – tai reiškia, kad, pradėję lesinti paukščius, lesyklos atsargas turite nuolat papildyti.

Žiemoti likusiems paukšteliams skirtų maisto mišinių ir ruošinių dabar apstu prekybos centruose, tačiau jie kainuoja nepigiai. Gera žinia, kad apstu kur kas pigesnių, tačiau kokybe ir maistingumu niekuo nenusileidžiančių alternatyvų, skelbia Maistoturgus.lt ir pataria, kuo lesinti sparnuočius.

Saulėgrąžos. Tai vienas mėgstamiausių ir iš lesyklų greičiausiai dingstančių „patiekalų“. Pasiūlę saulėgrąžų, prisiviliosite nemažą būrį smulkių paukštelių, pavyzdžiui, zylių, bukučių, žaliukių, jų „naikinimo“ imasi net skirtingų rūšių geniai. Saulėgrąžos gali būti ir gliaudytos, ir su lukštais, svarbiausia, kad jos būtų natūralios, t. y. nekepintos ir nesūdytos. Jei saulėgrąžas auginate patys, nuskynę sudžiovinkite ir paukščiams „patiekite“ visą jų galvą – sparnuočiams bus tikras džiaugsmas.

Lašiniai. Jei jūsų siūlomame meniu yra ir lašinių, pastarieji daugiau dėmesio sulauks termometro stulpeliui parodžius minusinę temperatūrą. Tad nenustebkite, jei pakabinę gabalėlį lašinių prie jų kurį laiką nesulaukiate puotautojų. Renkantis lašinius taip pat svarbu, kad jie būtų natūralūs, švieži – nesūdyti ir nerūkyti. Pasiūlę apdorotų lašinių, paukšteliams ne padėsite, o pakenksite. Geriau rinktis lašinukus, kurie yra su oda ir neturi raumens. Lašinukų gabalėlis pervertas per odą tvirčiau kabės, mažesnė tikimybė, kad jis nukris ar bus nutemptas stambesnių paukščių. Jei pakabinsite lašinuką, kuriame daug raumens, esant minusinei temperatūrai raumuo sušals ir smulkiems paukšteliams (pavyzdžiui, sniegenoms, zylėms) gali būti sunku ar net neįmanoma jų atgnybti.

Javų atsijos. Šios „šiukšlės“, likusios valant javus, yra universalus patiekalas, tinkantis ir mažiems, ir didesniems paukšteliams. Javų atsijose gausu ne tik susmulkintų javų, bet ir įvairių žolių sėklyčių, kuriomis natūraliai ir minta paukščiai.

Duona. Šis maistas nėra visavertis net ir paukščiams, todėl juo nereikėtų piktnaudžiauti. Verčiau duoną palikti kaip desertą, kuriuo, pavyzdžiui, kartą per savaitę palepinate čiulbuonėlius. Be to, būtina atkreipti dėmesį, kad paukščiams negalima duoti juodos duonos – į lesyklą dedama duona turėtų būti balta ar batonas ir, patartina, ją sudrėkinti aliejumi – paukšteliams bus sočiau.

Taukai. Pasirauskite savo mamų, močiučių ir kaimynų sandėliukuose – galbūt ten nuo seno dar yra užsilikęs vienas kitas kibiras lydytų taukų. Tai taip pat puikus paukščių energijos šaltinis. Prie „plikų“ taukų paukščiai nelabai puola, be to, juos patiekti taip pat gana sunki užduotis, tad patogu į taukus įmaišyti saulėgrąžų ar javų atsijų. Tokiais gaminiais pirkėjus vilioja ir daugelis paukščiams skirto lesalo gamintojų. Jei turite nebenaudojamo natūralaus sviesto, juo taip pat galite lepinti paukščius.

Riešutai. Negliaudyti riešutai, ypač lazdyno, didžiausias genių džiaugsmas. Geniui skanu, o mums smagu žiūrėti, kaip jis taikosi riešutą iš lesyklos nugvelbti, o vėliau, suradęs „priekalą“ gretimo medžio kamiene, riešutą išlukštenti. Riešutais lesyklos nereikia užpilti – pakanka įdėti po kelis. Beje, kadangi riešutus įveikia tik nedaugelis paukščių, pirmiausia reikėtų įsitikinti, ar yra kam jais skanauti.

Įvairios sėklos. Jeigu valgote melioną, arbūzą arba moliūgą, neišmeskite sėklų – atiduokite jas paukščiams. Jie jums už tai tikrai padėkos dideliu sambrūzdžiu lesykloje. Pastarųjų sėklų į lesyklą nereikėtų dėti paspaudus dideliam šaltukui – sėklos sušąlą ir paukščiai nesugeba jų išlukštenti. Taip pat puikiai tinka aguonos, linų sėmenys.

Maisto likučiai. Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, jei neturite šuniuko, kuris namuose suėda visus maisto likučius, tokiais švarintojais gali tapti paukščiai. Vaišinkite juos varške, aliejuje mirkytu pyragu, susmulkintu kietai virtu kiaušiniu, virtomis bulvėmis, virtais ryžiais.

Atminkite – paukščiai nėra šiukšliadėžė ir jiems negalima duoti supelijusio, surūgusio, supuvusio ar parazitų pažeisto maisto, taip pat sūdytų ir chemiškai apdorotų produktų!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis