5 universalūs įrankiai darbui su mediena

Jums nebūtinai reikia dirbtuvių su pjovimo ar gręžimo staklėmis, kad pradėtumėte šį bei tą meistrauti sau ir savo šeimai. Žinoma, tokie įrankiai labai padeda, tačiau žengti pirmuosius žingsnius galima tiesiog pasirenkant kuo universalesnius įrankius, kurie padės įgyvendinti daugybę užduočių. Be to, jie pravers ir buityje. Kaip nepasiklysti tarp įrankių gausos, pataria „Ermitažo“ ekspertas Deividas Stripeikis.

1. Diskinis pjūklas

Kompaktiškas diskinis pjūklas gali atlikti daugybę pjovimo užduočių – tarp kurių – ir pjauti storus medienos gabalus, be to, ir pjauti kampu. Juo įmanoma atlikti atlikti skersinius, išilginius bei įstrižus pjūvius. Laisvai perpjaus ir paviršius iš įvairių medžiagų, taigi pravers ne tik dirbant su medžiu, tačiau dėl saugumo darbuojantis namie tokiu pjūklu geriau apsiriboti mediena. Tokie pjūklai pigesni bei mobilesni nei stacionarūs diskiniai pjūklai ir skersinio pjovimo staklės.

Svarbu! Namuose rekomenduojama turėti pjūklą, kurio pjovimo gylis yra iki 55 mm – to pakaks pagrindiniams darbams įveikti. Tačiau, jei sugalvosite pjauti storas lentas, geriau rinkitės brangesnį pjūklą, skirtą profesionalams.

Shutterstock

2. Siaurapjūklis

Siaurapjūklis puikiai tinka pjaunant kreives, dar geriau – jis tinka praktiškai bet kurio lygio darbininkams – tiek mėgėjams, tiek profesionalams. Iš dalies jūsų mažojoje dirbtuvėje jis gali pakeisti juostinį pjūklą. Taip pat perpjaus ir nestoras lentas, be to, tinka dirbant ne tik su mediena. Šio įrankio išskirtinumas – veiksmingas kreivių ir aštrių kampų pjovimas. Be to, jis ypatingai pagreitina darbo procesą, o tai paverčia siaurapjūklį neatsiejama staliaus darbo dalimi.

Dažniausiai naudojami elektriniai siaurapjūkliai, kai kurie pasitelkia ir akumuliatorinius. Elektriniai siaurapjūkliai lengvai įveikia įvairaus storio bei tankio medieną, o pritaikius tinkamus pjūklelius galima pjauti ir metalą, stiklo pluoštą ar gipso kartoną.

Akumuliatoriniai siaurapjūkliai turi vieną svarbų privalumą – jį pasirinkus judesių nevaržo nepatogus laidas, todėl naudotis šio tipo siaurapjūkliais yra kur kas patogiau, šiuolaikiški įrankiai yra nesunkūs, tad jais naudotis patogu. Be to, akumuliatorinius siaurapjūklius galima pasitelkti ten, kur nėra elektros jungčių.

Shutterstock

3. Gręžtuvas

Gręžtuvas itin praverčia buityje ir tikrai vertėtų turėti jį savo namuose. Jis puikiai tinka smulkiems darbams, tačiau jei norite gręžtuvą panaudoti ir savo medienos darbams, o ne tik paveikslų kabinimui, investuokite į gręžtuvą su kalimo funkcija. Nors jis ir nepakeis stacionarių gręžimo staklių, papildomas įrankio svoris suteiks rankai stabilumo gręžiant tiesias skyles.

Svarbu! Dar vadinamas akumuliatoriniu gręžtuvu-suktuvu. Suktuvą galima naudoti ne tik varžtams prisukti, bet ir kaip menkesnio pajėgumo gręžtuvą. Tik prieš pirkdami atkreipkite dėmesį į suktuvo akumuliatorių.

Shutterstock

4. Daugiafukcinis įrankis

Šių įrankių keičiamomis galvutėmis vardas viską pasako – jie geri pagalbininkai daugelyje sričių, ypač pjovimo, grandymo, ir šlifavimo. Priedai gali būti pakeičiami labai greitai priklausomai nuo poreikio. Šiuo įrankiu galima pjauti, taip pat jis gali būti naudojamas kaip puikus paviršiaus šlifuoklis ir kai kuriais atvejais pakeisti kampinį šlifuoklį.

Shutterstock

5. Kampinis šlifuoklis

Kampinis šlifuoklis – tai universalus pjovimo, šlifavimo ir poliravimo įrankis. Šis įrankis skirtas šioms funkcijoms: pjauti čerpes, palyginus greitai nupjauti metalinius strypus; taip pat, savaime suprantama, galima pasitelkti ir šlifavimui – šalinti padengimus, rūdis, kartais toks įrankis naudojamas ir poliravimui.

Kampiniai šlifuokliai, matuojant pagal maksimalų disko skersmenį, būna kelių rūšių. Dažniausi tokių įrankių dydžiai yra 125 ir 230 mm. Namų ūkio reikmėms turėtų pakakti 125 mm skersmens įrankio.

Shutterstock

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis