Kaip greitai atgaivinti orchidėją?

Orchidėja – abejingų nepaliekanti ir bene klasika tapusi kambarinė gėlė. Tikrai gali kilti pagunda ant svetainės palangės išrikiuoti visą šių gražuolių kolekciją. Žinoma, kartais pritrūksta laiko jų priežiūrai ir viena kita pradeda nykti, tačiau tai gana atsparus augalas ir net jeigu orchidėja atrodo visai leisgyvė, ją nesunkiai galima atgaivinti.

Turbūt kiekvienas kada nors namuose auginęs orchidėjas yra susidūręs su supuvusių šaknų ir nuvytusių lapų problema. Dėl to ne viena orchidėja galiausiai atsidūrė šiukšlių dėžėje. Nes ilgai išsaugoti gražią, sveiką ir reguliariai žydinčią orchidėją pakankamai nelengva užduotis. Šis atogrąžų augalas reikalauja atidumo.


Rimtai pažeidus orchidėjos auginimo technologiją ji gali susirgti, prarasti lapus ir dalį šaknų sistemos. Per vėsi temperatūra, skersvėjis, perkaitimas, pernelyg gausus laistymas, tiesioginiai saulės spinduliai ar, priešingai, didelė prietema gali pražudyti augalą.


Bet ką daryti, jeigu stengiesi laikytis visų orchidėjos priežiūros taisyklių ir vis tiek supranti, kad augalas miršta? Yra viena paslaptis, kuri padės pasirūpinti merdinčia orchidėja. Nespėsite pamatyti, kaip ji pradžiugins jus prabangiais žiedais!


Taigi, egzistuoja labai paprastas ir veiksmingas metodas, padedantis išgelbėti orchidėją, kai vysta jos lapai ir žūsta šaknys.


Orchidėjos reanimacijos žingsniai


1. Norėdami nustatyti šaknų būklę, atsargiai pajudinkite augalą į skirtingas puses. Jeigu augalas tvirtai sėdi substrate – šaknų sistema šiek tiek dehidratuota ir dėl nepakankamo laistymo pats metas ją atgaivinti. Tam valandai įdėkite orchidėją į talpą su vandeniu (vandens temperatūra turi būti 30-40 laipsnių Celsijaus). Tiek laiko pakaks, kad šaknys spėtų prisigerti drėgmės ir taptų elastingesnės.


2. Dušu šiltu vandeniu apliekite visą augalą, išskyrus žiedynkotį. Palaukite 20 minučių, kad vandens perteklius palaipsniui nutekėtų. Tada su servetėle nusausinkite lapų pažastis ir stiebo šerdį. Padėkite vazoną gerai apšviestoje vietoje ir pasirūpinkite, kad temperatūra nebūtų žemesnė nei 18-25 laipsniai Celsijaus.


3. Jeigu judindami augalą pajautėte, kad vazone jis laikosi silpnai ir juda į visas puses, išimkite jį iš vazono ir apžiūrėkite šaknų būklę. Jeigu šaknys supleišėjusios ties pagrindu ar jau supuvusios, reikia jas pašalinti. Tačiau nuvytusių lapų liesti negalima, gamta pati pasirūpins jų pašalinimu. Jeigu norite pašalinti sergančias šaknis, žirkles nuvalykite antiseptiku, paskui visiškai nukirpkite sudžiuvusią dalį.


4. Tada pjovimo vietą būtina apdoroti aktyvuota anglimi. Tam dubenėlyje sutrinkite dvi aktyvuotos anglies tabletes ir šiuose milteliuose apvoliokite pažeistą vietą.


5. Paskui augalą reikia padėti ant substrato, kad užsitrauktų žaizda. Augimo stadijoje esantis augalas pats ataugins trūkstamą šaknų sistemą.


6. Reanimuoto augalo lapus reikėtų nuvalyti gintaro rūgšties tirpalu kartą kas dešimt dienų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis