Vejos priežiūra rudenį – kaip teisingai pjauti, laistyti ir tręšti

Rudenį, kai žemė po truputį puošiasi spalvotu lapų kilimu, vejos priežiūra pasitraukia į tolimesnį planą, bet taip neturėtų būti, nes žolė ir toliau auga, nepaisant sumažėjusios temperatūros.

Sodo priežiūros ekspertai aiškina, kaip rudens mėnesiais rūpintis veja – kaip ją taisyklingai pjauti, laistyti, tręšti ir prižiūrėti.


Negalima vaikščioti ant vejos po šalnos arba kai ant jos yra sniego. Pasirodo, net neilgai pasivaikščiojus po sniegą, pavasarį tose vietose gali atsirasti rudų dėmių. Žaisti futbolą ar užsiimti kita aktyvia veikla ant vejos reikėtų atsargiai, kad nebūtų pažeista žolė ar dirvos paviršius. Jei rudenį ir žiemą veją tinkamai prižiūrėsime, ji sulauks pavasario ir visą vasarą džiugins savo šeimininkus, tikina specialistai.


Pjovimas


Veją reikia ir toliau pjauti pagal poreikį – atminkite, tai reikia daryti taip dažnai, kad pjaunant būtų pašalintas tik 1/3 žolės stiebo. Pjauti reikia tol, kol žolė auga. Dažniausiai pasitaikanti klaida – po pirmųjų šalnų žoliapjovė nuvaloma ir padedama į sandėliuką ar garažą iki kito pavasario. Bet juk po nedidelių šalčių dar ilgai tęsiasi normalus ruduo, ir žolė nenustoja augusi. Pjaunant veją rudenį, būtinai reikėtų naudoti rinktuvą, kuris surinks ne tik nupjautą žolę, bet ir nukritusius lapus bei spyglius. Atminkite, kad prieš ateinant žiemai veją reikia paruošti – žolė turi būti 3–5 cm aukščio, švari ir brandi.


Valymas


Tam, kad veja būtų švari ir jos viršutinis sluoksnis kvėpuotų, nupjautą žolę būtinai reikia sugrėbti, net jei atliktas vejos aeravimas. Grėbti reikia kuo dažniau, nes rudenį intensyviai krenta lapai, spygliai, kuriuos per žiemą palikus ant žolės, jie nusės prie šaknų ir taps idealia terpe grybelinėms ligoms. Visą sugrėbtą gėrį reikia kompostuoti arba utilizuoti.

Grėbkite specialiu vejai skirtu grėbliu, kuriuo lengvai surinksite lapus ir nupjautą žolę, nepažeisdami vejos. Būna nedidelių mechaninių vejos valymo įrenginių (dažnai klaidingai vadinamų aeratoriais), kurie turi puikią grėbimo funkciją – surenka tik žolę, nepažeisdami dirvos. Tokį įrenginį galima naudoti visą sezoną – pavyzdžiui, kartą per mėnesį ar du, tačiau labiausiai tokio prietaiso reikia vėlyvą rudenį, ruošiant veją žiemai, teigia specialistai.


Tręšimas


Veją, priklausomai nuo žolės tipo, laistymo galimybių ir naudojimo intensyvumo, reikia tinkamai tręšti. Sodo veją trąšomis, kurių sudėtyje yra azoto, paskutinį kartą tręšti reikia ne vėliau nei rugpjūčio pabaigoje, bet jei veikliosios medžiagos trąšose mažiau nei 10 proc., tręšti galima ir visą rugsėjį. Jei turite įsirengę automatinę laistymo sistemą, maistinės medžiagos intensyviau nuplaunamos, todėl tręšimo laikas kiek pailgėja. Vis dėlto tai priklauso ir nuo kitų aplinkybių. Tą patį galim pasakyti ir apie atvejus, kai veja labai intensyviai naudojama, pavyzdžiui, futbolo stadione – tokiose vietose veja tręšiama dar ir spalio mėnesį.


Rugsėjį ir spalį geriausias laikas veją tręšti trąšomis, kurių sudėtyje yra kalio. Tokios trąšos stiprina augalus, padeda jiems sukaupti reikalingų maistinių medžiagų ir pasiruošti ekstremalioms sąlygoms žiemą. Tinka ir grynas kalio sulfatas apytikriai 25–75g/m2, ir kompleksinės trąšos (pavyzdžiui, NPK 3:10:20 ir pan.), naudojant 25–50g/m2, priklausomai nuo situacijos ir dirvos analizės rezultatų. Kalis palyginus ilgai išsilaiko, lėtai tirpsta ir yra gana patvarus, todėl augalams bus ilgą laiką prieinamas – net iki kito sezono, išskyrus atvejus, kai dirvožemis smėlingas.


Laistymas ir naudojimas


Jei dirvoje netrūksta drėgmės, rudenį papildomai laistyti vejos nebereikia. Bet jei ruduo sausas, lyja retai, veją reikėtų palaistyti kartą per dvi savaites. Svarbu atminti, kad vejos laistymo principas yra toks: retai, bet daug. Dirva turėtų sudrėkti iki 15–20 cm. Ypač svarbu teisingai nutraukti laistymo režimą sode, kuriame įrengta automatinio laistymo sistema.


Jei vasarą optimalus programos režimas buvo 2–3 kartai per savaitę po 15–40 min., orams vėstant ir žolei lėčiau augant, veją reikia ne tik rečiau pjauti, bet ir rečiau laistyti. Specialistai rekomenduoja išjungti automatinį laistymo režimą ir pagal galimybes laistyti rankiniu režimu.


Vis labiau rudenėjant ir augant drėgmės kiekiui, tampa aišku, kad laistyti vejos nebereikės, todėl labai svarbu pasirūpinti pačia laistymo sistema. Iš jos išpūskite orą ir vandenį. Galite labai neskubėti, nes jei ruduo ilgas ir sausas, veją gali tekti laistyti net lapkritį, o laistymo sistema nebijo nedidelių šalnų. Įdėmiai sekite orų prognozes.


Naudojimas


Rudenį, kai žolės augimas sulėtėja, reikėtų sumažinti vejos naudojimą. Nevaikščiokite ant jos, kai ji sušalusi arba apsnigta. Net neilgai pasivaikščiojus po sniegą, pavasarį tose vietose gali atsirasti rudų dėmių. Žaisti futbolą ar užsiimti kita aktyvia veikla ant vejos reikėtų atsargiai, kad nebūtų pažeista žolė ar dirvos paviršius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis