Subtiliai dekoratyvus 3 kambarių studentės butas Kaune (1)

Už lango čiurlena upelis, o viduje – šviesu ir ramu. Įsitaisius ant sofos vakare galima net pamiršti, kad esi mieste – tokia rami gyvenimo tėkmė Kauno Žaliakalnyje. Tačiau ramybė apgaulinga – visai netoli KTU universitetas, ir aplink gyvena daugybė studentų iš Lietuvos ir viso pasaulio. Į šių studentų gretas galbūt stosiančiai jaunai merginai ir buvo kuriamas interjeras su lengvai romantiška nuotaika.

Objekto dosjė:
Tipas – 3 kambarių butas naujos statybos daugiabutyje.
Plotas – 61 m².
Gyvenamoji erdvė – 3 kambariai: svetainė sujungta su virtuve, miegamasis yra šalia vonios, antrame aukšte darbo (vaiko) kambarys.
Būsima gyventoja – būsima studentė.
Projekto autoriai – Milda Sabockytė ir Ruslanas Lebedevas, studija „Margas“.

R.Steponavičiaus nuotr.

Mažaaukštis naujos statybos daugiabutis Kauno Žaliakalnyje šeimos dėmesį patraukė skoninga išvaizda ir puikia lokacija. Du vaikus auginantys tėvai tiksliai nežinojo, ar jų paauglė dukra norės likti Lietuvoje, ar vyks mokytis į užsienį, bet neatmetė galimybės, kad vis dėlto apsigyvens čia, upelio kaimynystėje. Kadangi namas dar buvo statomas, džiugino galimybė savaip suplanuoti erdves. Didžioji erdvė pirmame aukšte buvo padalyta į dvi dalis – suformuotos miegamoji ir gyvenamoji zonos. Miegamasis išėjo šviesus ir pakankamai erdvus, su vienu langu ir didele sienine spinta.

Likusią stačiakampio formos erdvę teko skaidyti į tris dalis: svetainės, virtuvės ir valgomojo bei įėjimo. Priešais įėjimo į butą duris buvo pastatyta sienelė – taip suformuotas mini prieškambaris, jame įrengta sieninė spinta. Į kitą sienelės pusę atsirėmė virtuvė. Ši buvo suprojektuota nedidelė ir minimalistinė – jauno žmogaus poreikiams patenkinti. Erdvė antrame aukšte palikta tuščia. Kol bute neapsigyveno jokie šeimininkai, jos paskirtis nėra aiški.

R.Steponavičiaus nuotr.

Projekto autorei dekoratorei Mildai Sabockytei iš pokalbių ir vizualių pavyzdžių susidarė įspūdis, kad šeima norėtų daugiau mažiau klasikinio, neutralaus, jaukaus interjero. Tokio, kurį prireikus būtų galima transformuoti pagal augančios dukters poreikius, būstą išnuomoti arba parduoti. Taigi pasirinktos santūrios spalvos, baldai ir dekoras. Baltos sienos, aukštos baltos grindjuostės, natūralaus ąžuolo spalvos grindys – neutralus, tačiau elegantiškas fonas. Balto gipso sieniniai šviestuvai efektingai apšviečia svetainę ir laiptus į antrą aukštą. Visose erdvėse kartojami subtilūs žalvario, vario ir akmens motyvai. „Šios medžiagos įdomios ir madingos – kada gi dar tai naudoti, jei ne dabar“, – šypsosi dekoratorė.

Baltai virtuvei pritaikytas praktiškas ir elegantiškas pilkšvo granito stalviršis. Priešais virtuvę įsikūrė specialiai pagamintas pietų stalas su dailiomis tekintomis kojomis. Prie jo derantį suoliuką, kai reikia, galima pastumti po stalu arba pastatyti prie sofos kojoms ištiesti, galima naudoti ir kaip kavos stalelį. Virš valgomojo stalo Milda pakabino vienos danų meno galerijos plakatų, virš TV spintelės – juodai baltas retro fotografijas. Sienų dekoras suteikia šiam butui menišką prieskonį. Užuolaidoms pasirinktas smėlio spalvos lino ir medvilnės audinys – nebrangus ir mielas savo natūralumu.

R.Steponavičiaus nuotr.

Ilga stačiakampio formos patalpa nepaliko daug vietos improvizuoti, tačiau pastačius sienelę buvo suformuotas prieškambaris, o virtuvė padidėjo ir tapo praktiškesnė.

R.Steponavičiaus nuotr.

Sieninis apšvietimas kuria erdvės pojūtį ir džiugina akis. Aptakių formų sieniniai gipso šviestuvai skleidžia jaukią, neįkyrią šviesą. Vizualinės dinamikos suteikia sienų dekoras – įvairių dydžių plakatai ir nuotraukos.

R.Steponavičiaus nuotr.

Knygų lentynos – ne tik praktinis, bet ir dekoratyvus sprendimas. „Jos visada sukuria jaukią nuotaiką, kaip ir augalai bei meno kūriniai“, – teigia dekoratorė. Prie klasikinių formų sofos dera sendaikčių parduotuvėje „sumedžiotas“ lauko stalelis su marmuriniu stalviršiu.

„Seniai norėjau moteriškos dailios lovos su audiniu aptrauktu galvūgaliu, tad radusi šią Anglijos internetinėje parduotuvėje net cyptelėjau iš džiaugsmo“, – pasakoja Milda. Prie lovos prisiglaudė naktiniai staleliai su grafiškomis metalinėmis kojelėmis ir marmuriniu stalviršiu.
Voniai dekoratorė išrinko madingas plyteles – stačiakampes „metro“ stiliaus sienoms ir šešiakampes grindims. Plytelių forma suteikia voniai dinamiškumo įspūdį, nors spalvos visiškai neutralios – pieno ir smėlio. Dušo zona buvo atskirta sienele, o didelė niša sienoje uždengta užuolaida – už jos slepiasi skalbyklė ir lentynos. Specialiai pagaminta retro stiliaus spintelė su marmuriniu stalviršiu, parinktas grakštus praustuvas – dubuo. „Manau, šia vonia bus malonu naudotis: ji erdvi, šviesi ir elegantiška, – mąsto Milda. – O ir vietos daiktams sudėti – per akis!“

R.Steponavičiaus nuotr.

Miegamajame sieninės spintos durys apklijuotos grafiško rašto tapetais. Jis subtiliai dekoratyvus ir turi truputį perlamutro blizgesio, todėl gražiai atspindi nuo lango sklindančią šviesą. Tapetai padiktavo miegamojo spalvas – ramias ir natūralias.

R.Steponavičiaus nuotr.

Kambaryje atsirado vietos darbo (makiažo) staleliui. Virš jo dekoratorė pakabino savo mėgstamos grafikės N. Marcinkevičiūtės-Strazdės darbą. Kelių dešimtmečių senumo foteliukas buvo atnaujintas – apvilktas derančiu smėlio spalvos audiniu.

R.Steponavičiaus nuotr.

Dušo zoną atskyrus sienele, dar liko apsčiai vietos vonios spintelei su marmuriniu stalviršiu. Skalbyklė pasislėpė už užuolaidos nišoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis