Patarimai įsirenginėjantiems būstą: kabeliai skiriasi savo kokybe

Įsirenginėjantys butą ar namą dažnai skirstomi į kelias grupes – viską darantys patys, kontroliuojantys procesą ir viską paliekantys profesionalams.

Nepaisant, kuriai grupei žmonių priklausote jūs, renkantis medžiagas ir darbus statybų metu visi norime maksimalios kokybės. Deja, kartais kokybės aukojimas vardan išlaidų mažinimo gali baigtis didelėmis nelaimėmis. Viena tokių sričių – elektros instaliacija, kur netinkamai parinktos medžiagos gali sukelti itin skaudžias pasekmes.

Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius visoje šalyje jau įvyko daugiau nei 5000 gaisrų, iš kurių didžiausia tiesiogiai su žmogaus įsikišimu nesusijusi priežastis – elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimai ir elektros įrangos įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimai.

Anot skaudžios pasaulinės statistikos, gaisrų metu beveik pusę (44 proc.) visų mirčių sukelia nuodingos dujos ar dūmai. Kaip paaiškina „Draka Keila Cables" atstovas Mindaugas Liaugminas, tai – ir pasikeitusių vartojimo įpročių, ir neatidumo pasekmė.

„Keičiantis visuomenės vartojimo įpročiams mūsų namuose itin padaugėjo plastiko elementų ir įrenginių, kurių korpusas ar dalys pagamintos iš polimerinių medžiagų. Šie elementai ne tik itin sparčiai užsiliepsnoja, tačiau yra ir ugnies nešėjai. Tiesa, neatsakingai pažvelgus į elektros instaliaciją ankstyvoje statybų stadijoje ir naudojant netinkamus kabelius ugnies plitimo greitis gali būti kur kas didesnis nei įprastai", – perspėja „Draka Keila Cables" regiono vadovas M. Liaugminas.

Asmeninio albumo nuotr.

Elektros kabelių pasirinkimą dažnas būsimasis naujakurys palieka projektuotojui arba pačiam elektros instaliacijos montuotojui, kurių vertinimas ne visada būna objektyvus ar atitinkantis naujausius rinkos standartus, pastebi ekspertas. Liepsnai prasiveržti į kitas patalpas iš ugnies epicentro vidutiniškai užtenka vos 3 minučių, todėl ekspertai siūlo atkreipti dėmesį į behalogenius (neturinčius chloro) kabelius, kurių savybės gaisro metu reiškia kur kas mažiau išskiriamų nuodingų medžiagų.

„Nors nuo šių metų reikalavimai kabeliams griežtinami, tačiau yra gamintojų, kurių abejingumas kokybei stebina net ir atsiradus griežčiausiems reikalavimams. Kiekvienas parduotuvėje palyginęs skirtingų gamintojų kabelius gali net vizualiai matyti apsauginių sluoksnių storio skirtumą – jis itin svarbus dirbant su kabeliu – jį kerpant, lankstant, atliekant kitus darbus", – aiškina Mindaugas Liaugminas.

„Naujausių kabelių, tokių kaip „Draka XPJ" vidaus darbams, universalaus „Draka XPUJ" lauko ir vidaus darbams ir mažo dūmingumo behalogenio „Draka XPJ-HF D" savybės ir apsaugos storis leidžia meistrams nebijant įtrūkimų dirbti su instaliacija. Gaisro atveju šie kabeliai taip pat gelbėja – „Draka XPJ-HF D" nenaudojama PVC, todėl sumažėja dūmingumas ir taip išgelbėjamos žmonių gyvybės. Tikimės, kad naujasis LST 2010:2017 standartas, kurio priėmimo vieni iš iniciatorių buvo ir AS Draka Keila Cables, atneš teigiamų pokyčių instaliacinių kabelių kokybei Lietuvos rinkoje“.

Asmeninio albumo nuotr.

Anot „Draka Keila Cables" atstovo, įsirenginėjant būstą prižiūrėti procesą yra normalu, net jei įrengimas patikėtas projektuotojams – tik taip būsite užtikrinti, jog naudojamos medžiagos atitinka naujausius reikalavimus, o atliekant instaliacinius darbus kabeliai nebuvo pažeisti ir kabelių tarnavimo laikas bei jų saugumas bus nepriekaištingi.

Asmeninio albumo nuotr.

„Draka Keila Cables" priklauso „Prysmian Group" koncernui, daugiau nei 140 metų gaminius 50-yje šalių teikiančiai pirmaujančiai įmonių grupei energetikos, komunikacinių kabelių ir jų sistemų rinkoje.

Užsakymo nr.: PT_75684575

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis