150 kv.m užmiesčio namai: paprasta, bet stilinga

Užmiesčio name netoli Kopenhagos gyvenanti pora, kurdama savo namų interjerą, tradicinį skandinavišką paprastumą derino su subtiliais, elegantiškais prancūziškais elementais, o šventiniam dekorui rinkosi natūralių gamtos medžiagų akcentus, tinkančius prie namo architektūros bei apdailos ir skleidžiančius jaukią, šiltą bei savitą nuotaiką.

Objekto dosjė:
Tipas – renovuotas užmiesčio namas su mansarda netoli Kopenhagos, Danija.
Plotas – 150 m².
Gyvenamoji erdvė – I aukštas: svetainė, virtuvė, valgomasis; II aukštas: 2 miegamieji, vonios kambarys.
Gyventojai – dviejų asmenų šeima.
Projekto autoriai – šeimininkai.

Netoli Danijos sostinės stovintis jaukus medinis užmiesčio namas su mansarda po renovacijos tapo šiuolaikiška, jaukia ir patogia gyvenamąja erdve. Namo šeimininkams norėjosi į vidų įleisti kuo daugiau natūralios šviesos, todėl pirmiausia buvo padidinti langai: svetainės zonoje per visą sieną sumontuotos stiklinės stumdomosios durys, pro kurias galima patekti į vidiniame kieme įrengtą terasą. Šios durys, plačiai atvertos šiltuoju sezonu, tarsi sujungia lauko bei vidaus erdves ir suformuoja didelę vasaros svetainę. Siekiant sustiprinti šviesos ir erdvės pojūtį pirmajame namo aukšte, buvo atsisakyta kambarius skiriančių pertvarų ir sukurta atvira vientisa patalpa. Joje suformuotas pagrindines zonas – svetainę, virtuvę, valgomąjį ir prieškambarį – skiria tik menamos, vizualiai suvokiamos ribos: baldų išdėstymas, dėl konstrukcinių ypatumų įrengtos laikančiosios kolonos ir židinio kaminas. Baltai dažytos sienos, kaimišku stiliumi sijomis suskaidytos lubos, šviesaus atspalvio, išraiškingos faktūros natūralios grindų lentos taip pat padeda kurti šviesios, didelės erdvės įspūdį.

Palei didžiuosius langus suformuotoje svetainės zonoje šeimininkai sukūrė jaukią poilsio vietą. Skandinaviškam stiliui būdingą paprastą, lakonišką svetainės kompoziciją papildo elegantiški prancūziški elementai – išraiškingi antikvariniai krėslai, aptraukti klasikiniu languotu gobelenu, grakščiais ornamentais dekoruotas metalinis senovinės žvakidės stiliaus šviestuvas bei raižiniais akį traukiantis baltas staliukas, kurį šventiniu laikotarpiu puošia paprasta, bet stilinga pušų šakų, kankorėžių ir žvakių kompozicija. Daugiausia dėmesio dekoruojant namus šventėms skiriama aktyviausiai – greta didelės virtuvės įrengtai valgomojo zonai. Jos svarbą ir emocinį svorį pabrėžia kambario centre stovintis didelis ovalus stalas, kurio paviršių apšviečia du tekstiliniai šviestuvai. Laukdami Kalėdų, šiam šviečiančiam duetui šeimininkai pritaikė paprastą, bet išraiškingą dekoro idėją – sausą kankorėžiais aplipusią eglės šaką. Jaukaus užmiesčio namo atmosferą sustiprina prie stalo išrikiuotos stilingos rotango kėdės – šaltuoju sezonu jos papuoštos minkštais ilgo plauko kailiais, padedančiais kurti namų jaukumo ir šilumos pojūtį.

Vida Press

Užmiesčio namo atmosferą renovuotame name stiprina architektūriniai elementai – atviros perdangos sijos, į kvadratėlius padalyti langai, natūralaus medžio faktūriškos grindų lentos ir prie bendro stiliaus derinami baldai bei aksesuarai – rotango kėdės, jaukios tekstilės detalės, klasikinės formos šviestuvai.

Vida Press

Atvira bendrajame kambaryje įrengta U formos virtuvė – itin praktiška ir patogi, tačiau išsaugo estetinę interjero koncepciją: visa buities įranga ir produktų laikymo vietos suprojektuotos pastatomosiose spintelėse, o atvirose sieninėse lentynose išdėlioti dekoratyvūs aksesuarai išryškina užmiesčio namo nuotaiką.

Vida Press

Valgomąjį puošia svarbiausias šventinio interjero akcentas – Kalėdų eglutė. Kaip ir rinkdamiesi daugelį šių namų dekoracijų, šeimininkai nusprendė pastatyti gyvą dekoratyvinį medelį. Jis ne tik gražiai atrodo, bet ir skleidžia malonų miško kvapą, padeda kurti džiugią nuotaiką. Eglutei puošti parinkti retro stiliaus žaisliukai ir ant šakelių prisegtos žvakutės – tokias daugelis atsimename iš vaikystės Kalėdų.

Rekonstravus namą ir perprojektavus funkcinių zonų išdėstymą, židinio kaminas su ugniakuru atsidūrė prieškambaryje. Tačiau šeimininkams tai nesukėlė didelių problemų – atviras, erdvus prieškambaris taip pat tapo svarbia gyvenamąja namų dalimi, iš kurios atsiveria visos kitos namų zonos, todėl buvo nuspręsta židinį palikti senojoje vietoje. Dėl šios priežasties priešais lakoniško dizaino ugniakurą buvo suprojektuota dar viena bendrojo kambario poilsio zona. Čia vietą rado medinis suoliukas, ant kurio įsitaisius galima grožėtis ugnimi ir mėgautis šiluma. Šeimininkai nepraleido progos namuose įrengti ir daugiau jaukių poilsio erdvių, ypač stengėsi išnaudoti didelius langus. Greta svetainės prie didelio, kaimišku stiliumi į mažus kvadratėlius padalyto lango įkurta „mažoji svetainė“ taip pat buvo pamėgta kaip rami vietelė išgerti puodeliui arbatos ar paskaityti.

Vida Press

Nusižiūrėk idėją
Užmiesčio namo šeimininkai paprastą sausą maumedžio šaką pavertė išskirtine kalėdine prieškambario puošmena. Tokį dekoro elementą nesunku pasidaryti patiems. Svarbu jį įtaisyti tokiame aukštyje, kad netrukdytų praeiti. Šaka gana lengva, tad pritvirtinti užteks vieno kabliuko, tačiau virvutes pririškite iš abiejų galų ir per vidurį, kad ji išlaikytų pusiausvyrą. Norėdami suteikti daugiau dekoratyvumo, šaką papuoškite eglutės žaisliukais.

Vida Press

Vida Press

Šventinę nuotaiką namuose kuria ne tik kalėdinės dekoracijos, bet ir jaukios detalės – kailiniai užtiesalai, minkštos pagalvėlės, žvakių kompozicijos.

Iš prieškambario mediniai laiptai veda į mansardą, kuriame įrengtas šeimininkų miegamasis. Jam paskirtas erdvus kambarys su naujais, renovuojant namą padidintais langais, todėl nestandartinė namo palėpės erdvė tapo ypač jauki ir šviesi. Kaip ir pirmajame aukšte, sienoms dekoruoti parinktas baltas koloritas padėjo dar labiau sustiprinti šviesos įspūdį, o natūralios faktūros elementai – šviesios plačios medinių lentų grindys, rotango baldai ir pintos detalės – suteikė interjerui šiltą užmiesčio namo atmosferos pojūtį. Jį dar labiau pabrėžia šeimininkų parinkti apšvietimo sprendimai – akcentiniai šviestuvai bei žibintus primenantys sieniniai bra. Jaukumo netrūksta ir greta miegamojo įrengtam vonios kambariui. Tokį įspūdį kuria smulkios detalės – ant atvirų lentynėlių išdėliotos pintos dėžutės, dekoratyvūs paveikslėliai, prie vonios patiestas rupios faktūros kilimėlis, o paprastumu dvelkiančiam interjerui elegancijos prideda grakščios klasikinės formos vonios kojelės.

Vida Press

Papildomas miegamojo apšvietimo scenarijus – jauki žvakių šviesa, ypač dažnai šildanti namus kalėdiniu laikotarpiu.

Vida Press

Jaukumo vonios kambariui suteikia netikėta apdaila – vietoj keraminių plytelių čia sienos iki pusės dekoruotos medinėmis lentomis, nudažytomis impregnuojančiais, atspariais drėgmei šilto balto atspalvio dažais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis