Prabangos kultas 160 kv.m apartamentuose, kuriuose karaliauja vienas vyras (1)

Kaip interjere sukurti komforto ir jaukios prabangos, būtent – jaukios, o ne akį rėžiančios prabangos jausmą – į tokį klausimą reikėjo atsakyti architektui, projektavusiam moderniame naujos statybos name įrengtą erdvų butą. „Interjeras turėjo spinduliuoti ramybe, bet nebūti nuobodus, reprezentuoti daugiau užsakovo charakterį, bet ne statusą, taigi kūrybinis diapazonas buvo iš tiesų platus“, – pasakodamas apie išskirtinį projektą sakė jo autorius Tomas Gecas.

Objekto dosjė:
Tipas – iš dviejų butų suformuoti apartamentai naujos statybos moderniame daugiabutyje.
Plotas – 160 m².
Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys, 2 miegamieji, darbo studija, 2 vonios kambariai ir tualetas.
Gyventojai – 1 vyriškis.
Projekto autorius – architektas Tomas Gecas („Geco architektūros studija“).

T.Serket nuotr.

Prestižinėje Vilniaus vietoje pastatytame naujame moderniame name apartamentai, pro kurių langus atsiveria puikūs sostinės panoramos vaizdai, buvo suformuoti iš dviejų greta esančių butų. Dėl logiško, kruopščiai apgalvoto projekto pavyko sukurti funkciškai labai paprastą, aiškų ir racionalų gyvenamosios erdvės planą. Vienoje pusėje įrengta ramioji, privačioji zona: du miegamieji ir darbo studija, kitoje – vientisa erdvė su poilsio zona, valgomuoju ir virtuve. Pasak architekto, tokį funkcinių erdvių planą padiktavo natūralus apšvietimas, atsiveriantys pro langus vaizdai ir šeimininko poreikiai. Į juos buvo atsižvelgta ir kuriant stilistinę interjero koncepciją. „Stilistiniai užsakovo pageidavimai buvo rafinuoti, tačiau suprantami, teisingi ir konkretūs, – pasakojo architektas. – Idėja gali būti suprasta dvejopai: tai moderni klasika, arba nei viena, nei kita, gal greičiau eklektika, suderinta estetika... Galime vadinti kaip tik norim, bet tikslas buvo sukurti vizualiai turtingą, jaukų ir ramų interjerą.“

T.Serket nuotr.

Tomas Gecas: „Veidrodis – tai galimybė erdvei suteikti gyvybės, linksmumo, žaismingumo. Blizgūs ar veidrodiniai paviršiai, kaip ir visos kitos apdailos medžiagos, turi derėti bendroje interjero kompozicijoje, svarbu tinkamai išlaikyti pusiausvyrą – nei per daug, nei per mažai.“

T.Serket nuotr.

Tomas Gecas: „Interjere galime pastebėti nostalgiškų praeito šimtmečio ketvirtojo dešimtmečio Holivudo žvaigždžių rezidencijų interjero elementų, art deko eksperimentų, kai buvo drąsiai derinama sena ir nauja ir vyravo prabangos kultas.“

Projektuojant interjerą didelis dėmesys skirtas virtuvės zonai. Buvo svarbu ne tiek išgryninti jos praktiškumą bei funkcionalumą, kiek harmoningai „įtraukti“ į bendrą stilistinę interjero kompoziciją neakcentuojant buitinės šios zonos paskirties. „Šiais laikais virtuvė tapo visiškai atvira svetainės, poilsio zonos dalimi, todėl ir jos apdaila turi būti taikoma prie bendrosios erdvės interjero idėjos. Žinoma, ši zona išsiskiria specifine funkcija, čia – kitoks „gyvenimas“: ir vanduo, ir ugnis, ir kvapai, ir garai, bet visa tai turi atrodyti tauriai“, – sakė projekto autorius. Dėl šios priežasties virtuvės zonai parinkta „lengvesnė“ schema – klasikiniu stiliumi dekoruotos kabamosios spintelės atitrauktos nuo kraštų ir įkomponuotos per vidurį, o galinė siena dekoruota blizgiais raštais išraižyta tamsia marmuro plokšte. Tai suteikė interjerui lengvumo ir padėjo užmaskuoti buitiškumo įspūdį.

T.Serket nuotr.

Virtuvės salos paviršius pagamintas iš natūralaus akmens – iš jūros dugno plokštės, turinčios labai tapybišką, sakytume, menišką piešinį. Toks nepakartojamas, unikalus gamtos kūrinys atrodo išties įspūdingai ir prabangiai.

T.Serket nuotr.

T.Serket nuotr.

Siekiant išsaugoti komforto ir prabangos pojūtį, virtuvės zonai parinktos ypač kokybiškos medžiagos – medžio masyvas, natūralios akmens plokštės – jos derinamos su blizgiais metaliniais šiuolaikiškais paviršiais.

Ieškant interjero koncepciją atitinkančių apdailos medžiagų, pirmenybė buvo teikiama tradiciniams, natūralių medžiagų deriniams, laiko patikrintiems ir tinkantiems prie modernios klasikos stiliaus. Tačiau interjere nustebina netikėtas apdailos sprendimas – medžio elementai, marmuriniai paviršiai, išraiškingi sienų apmušalų raštai, blizgaus aksomo tekstilės detalės – viskas derinama prie plytų mūro rašto. „Plytos, kaip statybinė, apdailos medžiaga, yra bene vienos iš pačių archajiškiausių. Ir mūsų amžiuje, ir prieš mūsų erą buvo statoma iš jų, tačiau šiandien interjere plytų mūras, kad ir kaip tai paradoksalu, atrodo moderniai, nors iš esmės tai pats paprasčiausias elementas. Tiesa, svarbu surasti tinkamą erdvę, vietą, apšvietimą, ir tas paprasčiausias elementas suteikia labai daug – istorijos prieskonį, natūralaus dekoro raštą, sukuria ir taurumo, ir žaismingumo pojūtį“, – netikėtą apdailos sprendimą paaiškino Tomas.

T.Serket nuotr.

T.Serket nuotr.

Svetainės baldų kompozicijos spalvinis sprendimas buvo taikomas prie visos erdvės. Šiam interjerui parinktas solidus, santūrus ir jaukus pastelinių spalvų derinys su keletu tamsesnių akcentų.

T.Serket nuotr.

Projektuojant interjero apšvietimą buvo svarbu, kad tinkamai išdėlioti šviesos šaltiniai padėtų kurti ramią, gerą aplinkos nuotaiką, todėl pritaikyta įvairių scenarijų – nuo paslėptos, slystančios šviesos ir bendrojo apšvietimo iki sieninių bei stalinių šviestuvų, kuriančių pageidaujamą atmosferą.

T.Serket nuotr.

Miegamojo spalvinis sprendimas – minkštas ir sidabriškai šiltas, padedantis kurti ramybės ir poilsio atmosferą, tačiau išlaikantis visam interjerui būdingą solidumo ir prabangos pojūtį.

T.Serket nuotr.

Šeimininko miegamasis įrengtas iškart greta svetainės, į jį veda nedidelis koridorius, iš kurio galima patekti į erdvią drabužinę vienoje pusėje ir į vonios kambarį kitoje. Šeimininko pageidavimu svetainės ir miegamojo zonos suprojektuotos gana atviros, taip išsaugant daugiau erdvės ir sukuriant vientisą interjero koncepciją. Tiesa, miegamajame pritaikytas švelnesnis spalvinis sprendimas, įterpta jaukių blizgių elementų, parinktos minkštesnės, šiltesnės apdailos ir dekoro medžiagos, o subtilaus solidumo ir išskirtinumo suteikė įvairių autorių meno darbai. Jų nemažai yra visose namų erdvėse. „Seniai bendrauju su tapytoju Sigitu Mickevičiumi, jo darbai puošia ne vieną mano kurtą interjerą. Jis nutapo paveikslus konkrečiai erdvei ir spalvų gamai, jie suteikia aplinkai jam būdingo paslaptingumo ir netikėtumo, efektingo spalvinio skaidrumo“, – pasakojo Tomas Gecas.

T.Serket nuotr.

Svečių miegamojo koloritas ir stilistinė idėja atitinka bendrą interjero koncepciją – švelnūs pasteliniai tonai derinami su ryškesniais baldų, paveikslų, dekoro elementų akcentais.

T.Serket nuotr.

Siekiant sukurti patogią ir komfortišką gyvenamąją erdvę, vonios kambarys suprojektuotas tiesiai prie svečių miegamojo.

T.Serket nuotr.

Vonios kambariuose vyrauja vyriškas juodo, balto ir pilko derinys, pabrėžiantis tam tikro konkretumo, griežtumo pojūtį, išblaškantį miegus ir nuteikiantį žvaliam rytui.

T.Serket nuotr.

Erdviame bute suprojektuoti net du vonios kambariai ir vienas atskiras tualetas. Jiems buvo parinktas kontrastingesnis, daugiau monochromatinis spalvinis koloritas, tačiau neatsisakyta visam interjerui būdingo jaukios prabangos įspūdžio. Apie tai galima spręsti tiek iš apdailos medžiagų, tiek iš pritaikytų dekoro sprendimų. Kaip ir kai kuriose kitose namų erdvėse, Tomas Gecas vonios kambariuose įterpė klasikinių kolonų motyvų. „Mėgstu naudoti kone visus architektūrinius dekoro elementus, o kolonos –viena iš klasikinių, pačių seniausių interjero ir eksterjero detalių. Manau, tai suteikia elegancijos, o lengvas istorinis motyvas erdvę padaro šiek tiek iškilmingesnę, charakteringą, atsiranda subtilus kontrastų žaidimas“, – pasakojo architektas.

T.Serket nuotr.

Vonios kambariuose ir tualete pritaikyti gyvenamosioms erdvėms būdingi apdailos bei dekoro sprendimai – sienoms parinkti klasikiniai ornamentuoti tapetai, jie derinami su plytelių danga ir antikinių kolonų motyvais, viską papildo paveikslai ir kiti dekoratyviniai akcentai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis