10 praktiškų būdų, kaip panaudoti kiaušinių lukštus

„Pramuši ledą, randi sidabrą, pramuši sidabrą randi auksą“ – šios neįmantrios mįslės atsakymas yra, žinoma, kiaušinis. Ką daryti su „sidabriniu“ baltymu ir „auksiniu“ tryniu mes puikiai žinome. Tačiau ar žinojote, kad naudingas gali būti ir kiaušinio lukštas – tas pats, kurį dažniausiai išmetame? Pateikiame Jums 10 būdų, kaip juos panaudoti buityje.

1. Kompostas. Kiaušinių lukštai turi savybę greitai suirti kuomet kompostuojami, be to, į kompostą jie prideda kalcio ir kitų naudingų mineralų.

2. Daržo kenkėjų priešas. Kitas kiaušinių lukštų ypatumas – jie gali būti aplinkai nekenksmingas būdas atsikratyti kenkėjų. Išbarstykite trintus kiaušinių lukštus aplink savo daržo augalus ir taip atbaidysite šliužus, sliekus bei sraiges.

3. Kavos „minkštintojas“ ir saldintojas. Jei turite per daug karčios kavos, kurios nesinori išmesti, galite sušvelninti jos skonį naudodami kiaušinių lukštus. Jokiu būdu nedėkite neapdorotų lukštų – pakaitinkite juos 180-200 laipsnių temperatūroje dešimt minučių. Susmulkinkite juos, ir kai gaminsite kavą, galite įdėti šaukštelį ar pusę šaukštelio – priklausomai nuo talpos, kartu su pačia kava. Vėliau tiek lukštai, tiek kavos nuosėdos gali sėkmingai keliauti į komposto krūvą.

4. Ekologiškas abrazyvinis valiklis. Sumaišykite trintus kiaušinių lukštus su keliais šlakeliais muiluoto vandens ir galite valyti gana sunkiai išvalomus daiktus, tokius kaip termosai, vazos, netgi puodai ar keptuvės.

5. Gydykite odos dirginimą. Ištirpinkite kiaušinio lukštą mažame stiklainėlyje obuolių acto – tai truks maždaug dvi dienas, ir naudokite nesmarkiam odos dirginimui ir niežtinčiai odai.

Shutterstock nuotr.

6. Kiaušinių lukštų kaukė. Susmulkinkite kiaušinių lukštus, tuomet sumaišykite juos su kiaušinio tryniu bei arbatiniu šaukšteliu medaus. Kruopščiai viską sumaišykite ir pradėkite tepti ant veido. Palaikykite mišinį apie 15 minučių, jei jaučiatės patogiai. Tuomet švelniais judesiais viską nuvalykite ir užtepkite drėkinamojo kremo.

7. Prie nagų plyšinėjanti oda. Kiekvienas žinome, kad prie nagų plyšinėjanti oda yra palyginus nedidelis, tačiau itin erzinantis skausmas. Natūralus sprendimas šiai problemai būtų toks: kiaušinių lukštų vidinėje pusėje esančią membraną nulupkite nuo lukšto ir uždėkite drėgnesne puse ant atplaišos. Palikite, kol nudžius. Leiskite jai nukristi natūraliai arba, palaikius ilgesnį laiką, nuplaukite. Problema bus arba išspręsta, arba pajusite akivaizdų efektą. Jei kitą dieną atplaiša vis dar trukdo, procesą pakartokite.

8. Kreidelės. Net jeigu šiais laikais vaikai dažnai randa jiems įdomesnių užsiėmimų nei piešti kreidelėmis, natūralių kreidelių gamybos procesas yra tikrai įdomus. Jums reikės:
4-5 kiaušinio lukštų
1 arbatinio šaukštelio miltų
verdančio vandens
maistinių dažų, jei norite pasigaminti spalvotas kreideles.

Procesas: smulkinkite kiaušinio lukštus, kol jie primins pudrą ir išimkite didelius gabalėlius, jei tokių liko. Sumaišykite miltus ir vandenį kitame inde (vandens taip pat reikės labai nedaug, apie arbatinį šaukštelį). Į mišinį dar pridėkite arbatinį šaukštelį smulkintų kiaušinio lukštų ir maišykite tol, kol mišinys pavirs tiršta mase. Jei norite, kad kreidelės būtų spalvotos, įlašinkite 1-2 lašus maisto dažų.

Rankomis suformuokite pailgas kreidelių formas. Įvyniokite į popierinius rankšluočius ir leiskite joms išdžiūti. Tai gali trukti apie tris dienas. Pieškite!

9. Lesalas. Artėjant žiemai dalis gyventojų kabina lesyklėles ir ruošia lašinius, saulėgrąžas, grūdus ir kitus produktus. Prie jų galite pridėti ir kiaušinio lukštus! Susmulkinkite juos ir padėkite į atskirą indelį. Jie suteiks paukščiams kalcio. Taip pat smulkintais lukštais galima maitinti vištas.

10. Vėžliai. Auginantiems sausumos vėžlius tai gali būti aktualu – nors šie gyvūnai ėda įvairius žalumynus, kad gautų daugiau kalcio rekomenduojama į maistą priberti smulkintų kiaušinio lukštų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis