„Higo“ biuras: stebuklinga, beveik nematoma konstrukcija

Architektas Makoto Nakayama („Nakayama Architects“) apie „Higo“: „Šio objekto konstrukciją kūriau pasitelkdamas itin ploną medžiagą ‒ tradicines japoniškas bambukų juosteles. Trijų aukštų plieninės konstrukcijos koncepcija rėmėsi dviem raktiniais žodžiais ‒ „plonas“ ir „mažas“. Svarsčiau, kaip galima objekte išdėlioti mūsų turimą gausybę knygų ir dokumentų, knygų lentynas ir knygas paverčiant interjero bei konstrukcijos dalimi. Dar vienas mano noras ‒ kad langai atsivertų visiškai laisvai, bet kuriuo kampu. Siekiau sukurti subtilią ir elegantišką gryno metalo konstrukciją.“

Skiriamasis dizaino elementas ‒ 50 x 500 x 1 000 mm kamštienos blokai. Šie blokai ne tik lengvi, sugeria garsą ir sulaiko šilumą, tačiau ir yra gaminami iš perdirbtų vyno butelių kamščių. Tvarus ir greitai augantis kamščiamedis ‒ daug žadanti medžiaga, be to, net ir padegta neužsiliepsnoja. Išorinės sienos yra natūralios kamščio spalvos. Kai jas padengs samanos ir augalai, konstrukcija atrodys lyg „užklota“ gamtos.

Structum nuotr.

Structum nuotr.

Kompleksas „Higo“ sukonstruotas iš itin plonų plieninių detalių. Pastate beveik nėra pertvarų, o gėrėtis supančia aplinka galima per atsitiktinai išdėliotus langus. Sėdint biuro kampe, pro tarpus tarp apie visą pastatą išdėliotų knygų lentynų prasiskverbia saulės šviesa. Pažvelgę į viršų pro stiklą lubose, išvysite miško vaizdą.

Structum nuotr.

Structum nuotr.

Pagrindinę konstrukciją sudaro 60 x 60 mm, 50 x 50 mm ir 38 x 38 mm plieninės sijos, 60 x 128 mm I formos sijos, 28 x 125 mm plokšti strypai, 40 x 75 mm plieninis kanalas, 4,5 mm plieninės plokštės ir 1,2 mm kertinio akmens plokštės.

Structum nuotr.

Structum nuotr.

Lentynas sudaro 38 x 38 mm plieninės sijos bei konstrukciją juosiantis 40 x 75 mm plieninis kanalas, atlaikantis seismines jėgas ir vėjo slėgį. 60 x 60 mm kolonos viduryje laiko tik vertikalią apkrovą. 4,5 mm plieninės galinės plokštės atstoja sąvaržas. Langus, net ir kampinius, pagal poreikius galima atverti bet kuriuo kampu, taip koreguojant regimą vaizdą ir šviesos srauto įleidimą. 50 mm storio kamštienos blokai sveria tik 7,5 kg/m2 ir naudojami tiek eksterjere, tiek kaip grindų pagrindas. Kadangi Japonija patenka į žemės drebėjimų zoną, pagal vietinį statybos kodeksą pastatai privalo gebėti atlaikyti 300 kg/m2 sniego apkrovą. Jei ne kamštienos blokai, tokia konstrukcija nebūtų įmanoma.

Structum nuotr.

Singapūre vykusiame pasauliniame architektūros festivalyje „World Architecture Festival 2015“ užbaigtų biurų kategorijoje „Nakayama Architects“ projektui „Higo“ buvo skirti aukščiausi balai už „stebuklingą, beveik nematomą konstrukciją“. Jai komisija negailėjo komplimentų ir vadino įstabiu kūriniu, o tai skamba dar įtikinamiau, jei turėsime omenyje, kad objektas iškilo žemės drebėjimų zonoje.

Structum nuotr.

Daugiau apie architektą: architektas Makoto Nakayama gimė 1955 m. Samanyje, Hokaido saloje, Japonijoje. 1978 m. baigė Tamos meno universitetą. 1988 m. įkūrė Nakayama architektų biurą.

Structum nuotr.

Structum nuotr.

Architektai: „Nakayama Architects“
Vieta: 1 Chome-5-1 Marujama Nišimaši, Čiūo, Saporas, Hokaidas 064-0944, Japonija
Dizainas: Makoto Nakayama, Mayuko Fujita
Plotas: 331 kv.m.
Projekto metai: 2014 m.
Nuotraukos: Ken Goshima

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis