Atsibudo išdidžiosios orchidėjos: kaip laistyti, persodinti ir puoselėti

Ji lepi ir reikli savo šeimininkams, bet už kantrybę bei rūpestį atsidėkoja stilingais, elegantiškais žiedais. Ši gėlė savo išvaizda aiškiai parodo, gerai ar blogai ji jaučiasi. Tačiau jos bežodę kalbą reikia suprasti…

Reiklūs augalai

Orchidėjų (Orchidaceae) šeimai priklauso daugybė gražuolių, kai kurios jų pageidauja ypatingos priežiūros. Tačiau dabar yra išvesta rūšių, kurias gali auginti ant palangės net nepatyręs gėlininkas. Dažniausiai galime įsigyti falenopsių, katlėjų, bei įvairių hibridinių orchidėjų, nes jos gana nereiklios. Kai kurios kruopščiai puoselėjamos gėlės džiugina šeimininką žiedais ištisus metus, kitos pradeda žydėti balandį ir gegužę. Orchidėjoms reikia šviesos, bet ne tiesioginių saulės spindulių, šilumos, bet ne karščio, judančio oro, bet ne skersvėjo.

Plačiau apie orchidėjų priežiūrą pavasarį, skaitykite ČIA

Shutterstock nuotr.

Nemėgsta permainų

Beveik visos orchidėjos, išskyrus tas, kurios meta lapus, šiek tiek skausmingai išgyvena persodinimą ir jo nemėgsta. Tad kol šaknys neužpildo vazonėlio, verčiau pakeisti viršutinį substrato sluoksnį, augalą patręšti ir nejudinti. Tačiau nauja orchidėjos „gyvenamąja vieta“ reikia pasirūpinti tada, kai vanduo kietas ir vazone kaupiasi orchidėjoms kenkiančios kalkės, kai substratas susmego ar gėlė pavasarį nepradeda augti.

Neretai gėlė tik per metus prisitaiko prie naujų gyvenimo sąlygų, persodintos orchidėjos pirmaisiais metais gali nežydėti, o suklesti jos tik tada, kai gerai įsišaknija. Epifitines orchidėjas reikėtų persodinti kas 4 – 5 metus, visuomet žaliuojančias – kas 2 – 3, numetančias lapus galima ir kasmet.

Shutterstock nuotr.

Kada persodinti?

Orchidėją geriausia persodinti tada, kai tik pasirodo jauni lapeliai. Persodinant atlikite „šaknų reviziją“, papuvusias būtinai nupjaukite. Sveikos orchidėjos šaknys būdamos sausos yra šviesiai pilkos spalvos, drėgnos – žalios spalvos. Kad galėtumėte stebėti, kaip gėlė jaučiasi, sodinkite ją į permatomą vazoną. Laistyti po persodinimo pradėkite ne anksčiau kaip po 2 savaičių. Drėgmės trūkumas tuo metu kompensuojamas dažnesniu lapų ir viršutinio substrato sluoksnio purškimu.

Išsamią informaciją apie orchidėjų persodinimą rasite ČIA ir ČIA

Shutterstock nuotr.

Žemė – ne bet kokia

Kadangi dauguma į mūsų parduotuves atkeliaujančių orchidėjų yra epifitai (auga ant medžių šakų), tai paprastoje žemėje ar durpėse jos tikrai neaugs. Orchidėjoms reikalinga ypatinga, ypač puri, pralaidi žemė – patogiausia rinktis specialų pirktinį substratą.

Kur apgyvendinti

Pailgėjus dienai, atsargiai pratinkite gėles prie saulės, kad nenudegtų. Joms būtinas pavėsis popiečio valandomis. Todėl kambaryje orchidėjoms reikia skirti šviesią, bet ne itin saulėtą vietą. Reikliausios šviesai yra orchidėjos su siaurais lapais (cimbidžiai) ar kardiškais (vandos). Mažiau šviesos reikia orchidėjoms su storais žiedkočiais ir odiškais lapais (katlėjos). Paunksme pasitenkina gėlės su minkštais lapais (raibuolės, falenopsiai, miltonijos). Kai šviesa per ryški ir kaitri – lapai pašviesėja, nuleipsta ir net nubyra, gali atsirasti nudegimo dėmių, susiraukšlėja tariamieji svogūnai.

Kaip teisingai laistyti orchidėjas, sužinokite ČIA

Shutterstock nuotr.

Priežiūra

Kai tik pavasarį atsiranda pirmieji ūgliukai, palaipsniui gėlę laistykite vis gausiau. Tačiau viena iš dažniausių orchidėjų priežiūros klaidų - per dažnas laistymas. Tada augalo šaknys negauna oro ir pradeda pūti.

Orchidėjos labai jautrios kalkėms, todėl jas laistykite virintu vandeniu Geriausiai orchidėjos“atsigeria“, kai vazonas su gėle 2–3 minutėms panardinamas į vandenį, o paskui leidžiama vandeniui nutekėti.

Visos orchidėjos, kaip tikri atogrąžų augalai, mėgsta drėgną orą. Todėl jų išorines šaknis ir lapus reikia apipurkšti pirmoje dienos pusėje, imituojant ryto rasą. Kartą per mėnesį gėlėms patinka maudynės duše.

Kovo mėnesį aktyviai auga jau daugelio rūšių orchidėjos, todėl jas po truputį reikia pradėti tręšti, pamažu didinant trąšų kiekį. Orchidėjoms geriausiai tinka skystos trąšos. Tręšti geriau mažesnėmis dozėmis, bet dažniau. Patariama trąšomis papildyti vandenį kartą per dvi savaites.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis