Namų kvapai: kaip išsirinkti tą, kuris neerzintų

Šiandien yra begalė būdų, kaip namus pripildyti įvairių aromatų. Daugelis tam skirtų daiktų tapo interjero dalimi: jų paskirtis – ne tik skleisti malonų kvapą, bet ir gražiai atrodyti. Štai todėl šių aksesuarų dizainas toks svarbus: uoslę (o drauge ir pasąmonę) veikiantis malonus aromatas tarsi įgyja estetišką formą ir suteikia džiaugsmo akims, kitaip tariant, visapusiškai „programuoja“ jaukią nuotaiką namuose.

Stilingas ir patogus difuzorius


Namų kvepalų difuzoriai – tai paprastai gražios, elegantiškos formos indai: šis privalumas (bet ne vienintelis) turėjo įtakos jų populiarumui. Dažniausiai skystis su eteriniu aliejumi būna supiltas į skaidraus stiklo buteliukus, bet jie gali būti ir kitokie: spindintys aukso spalva, imituojantys aksomą ar odą, pagaminti iš metalo ar keramikos... Indas – ne tik stilingas, bet ir išties originalus: juk kvepalų difuzorius kuria ir garsūs interjero dizaineriai.


Šis kvapnus interjero aksesuaras yra gan ilgaamžis, jo paprastai užtenka ne vienam mėnesiui (tad renkantis aromatą reikia pagalvoti, ar ilgai naudojamas nepradės varginti). Difuzoriaus nereikia deginti, stebėti, gesinti: ne tik estetiškas dizainas, bet ir patogus naudojimas atperka nemažą jo kainą.


Kaip „dozuoti“ aromatą?


Į kvepalų difuzorių įstatomos specialios aukštos porėtos bambukų ar rotangų lazdelės, atliekančios aromato „dagčio“ funkciją. Mediena palaipsniui prisigeria eterinio aliejaus, dėl kapiliarinio efekto aromatas kyla viršun, o paskui išsisklaido ore. Papildomai jis patenka į aplinką ir pro indo kaklelį, tad atsiskleidžia visos kvepalų natos.


Komplekto sudėtyje esančias lazdeles reikėtų naudoti iš karto visas, nes jų kiekis apskaičiuotas pripildyti indo talpą. Nebent kvapas atrodo per stiprus – tada jų kiekį reikėtų sumažinti. Lazdeles patartina bent kartą per savaitę apversti. Net ir skysčiui išgaravus, o lazdelėms išdžiūvus, jos išsaugo malonų aromatą, todėl gali ramiai nugulti patalynės lentynoje.


Naudingas patarimas. Kvepalų difuzorių svarbu įkomponuoti kaip interjero dekoro elementą, tačiau atkreipkite dėmesį ir į tai, kad saulėta vieta ir judantis oras sustiprina aromato sklidimą.


Shutterstock nuotr.


Ritualą kuria aromatinės lempos


Klasikinės aromatinės lempos gaminamos iš keramikos, porceliano, stiklo, akmens ar metalo, jos primena vazelės ir žvakidės hibridą, ne tik skleidžia malonų kvapą, bet ir puošia namus.


Aromatinės lempos veikimo principas labai paprastas: į nedidelį indelį įpilama vandens su eteriniu aliejumi, o apačioje uždegama „arbatinė“ žvakutė – jos šiluma skatina aromatą sklisti labiau.


Svarbiausia, kad indelio dugnas būtų ganėtinai storas, o tarp žvakutės ir jo susidarytų nemažas tarpas (apie 10 cm). Tik taip vanduo su eteriniu aliejumi neperkais ir aromatas nesuprastės.


Prieš naudojant lempą, būtų gerai pravėdinti kambarį, o jai degant langai turėtų būti uždaryti. Aromatinis „seansas“ turėtų trukti nuo pusvalandžio iki poros valandų. Eteriniam aliejui skirtą indelį kaskart reikėtų išplauti.


Verta žinoti. Eterinio aliejaus užtenka vos poros lašų, antraip aromatas bus per stiprus. Jį geriausia ištirpinti šiltame vandenyje.


Šiuolaikiškos technologijos gali daug


Tiems, kurie žavisi šiuolaikinėmis technologijomis ir nejaučia sentimentų senam kaip pasaulis žvakių deginimo ritualui, sukurti elektriniai, ultragarso ir USB kvepalų difuzoriai. Eterinio aliejaus lašiukai pasklinda ore veikiami ne žvakės liepsnelės, o šilumos arba ultragarso; jie labai smulkučiai, todėl malonus kvapas ilgai išlieka ore. Kai kurie difuzoriai gali skleisti aromatą tiksliai dozuotomis porcijomis.


Pagunda išbandyti. Turbūt pirmiausia pagalvotume, kad USB kvepalų difuzorius (jį sudaro USB jungtis ir nedidelis eterinio aliejaus indelis) pravers darbe, bet ir namuose jį galima puikiai panaudoti, ir kompiuterio, televizoriaus ar muzikinio centro skleidžiama šiluma bus „įdarbinta“ kurti jaukią nuotaiką.


Tokie skirtingi


Žvakės. Kvapiųjų žvakių aromatas šiek tiek silpnesnis nei eterinio aliejaus. Naujos žvakės skleidžiamą kvapą galima pajusti tik po geros valandos nuo deginimo pradžios, kai jos paviršius aptirps. O uždegta nebe pirmą kartą aromatą paskleidžia greitai.


Smilkalai. Skirtingai nei žvakės, jie nedega, o lėtai smilksta, skleisdami specifinį, sodrų ir dažnai sunkoką kvapą. Beje, profesionalai tvirtina, kad piramidžių ir kubelių formos smilkalų aromatas švaresnis nei lazdelių.


Purškiamieji kvepalai. Kad aromatas pasklistų greitai, galima naudoti specialius purškiamuosius kvepalus – jų malonus ir subtilus kvapas neturi nieko bendra su banaliais oro gaivikliais. Tokių kvapų kolekcijas kuria madingi parfumerijos gamintojai, buteliukų dizainas taip pat traukia akį ir gali tapti interjero puošmena, o sudedamosios medžiagos tinka gyvenamosioms patalpoms (juk namų kvepalai skiriasi nuo asmeninių jau vien todėl, kad jie nėra vyriški ar moteriški...).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis