54 kv.m. butas Vilniuje: mažas, bet jaukus

Mažas plotas, daug daiktų ir jaukių bei stilingų namų noras – su tokiais veiksniais susidūrė dizainerė Šarūnė Šaltenė, kai ėmėsi šio buto Vilniuje rekonstrukcijos. Pagrindinė šeimininkų iškelta užduotis – palikti pakankamai vietos daiktams susidėti, nes jų neturėjo matytis. Kadangi svarbiausia buvo išlaikyti estetinį vaizdą, tad visa gyventojų manta sutalpinta antresolėse ir didelėse spintose, kurias net sunku atskirti nuo sienų.

Kadangi į būstą patenka nedaug tiesioginių saulės spindulių, parinktas šviesus koloritas, neutralūs atspalviai, natūralus medis, kuriuos paįvairina tekstiliniai akcentai: užuolaidos, kilimas ir pagalvėlės. Dizainerės teigimu, mažoje erdvėje svarbu rasti pusiausvyrą tarp šviesos ir ryškesnių akcentų, kad viena neužgožtų kito. Puikiai žinoma, kad šviesios spalvos erdvę vizualiai didina, tačiau ji nebūtinai turi būti sterili kaip ligoninė.

Žydrai melsvas Adrijos jūros spalvos koloritas buvo dizainerės idėja, kuria nesunkiai pavyko įtikinti klientus. Tiesa, prieš tai bute vyravo visai kitokia spalvų gama: blizgančios lubos, ryškūs, gėlėti tapetai. Dizainerė juokiasi, kad iš senojo buto liko tik suplanavimas.


Gyvenamosios erdvės akcentu tapo šviesios faneruotės kubas, kuriame slepiasi vonios kambarys, o viršuje įrengtoje

antresolėje laikomi rečiau naudojami daiktai. Dėl to net buvo pažemintos vonios lubos. Siekiant maksimalaus patogumo, durelės atsidaro vienu paspaudimu.


Virtuviniai baldai parinkti atsižvelgiant į pagrindinę idėją: šviesos, natūralumo ir jaukumo dermę. Kadangi vyrauja moderni stilistika, parinkti baldai iš dažytų plokščių be rankenėlių, o gyvybės ir jaukumo suteikia žalios spalvos ritininės užuolaidos, kėdžių apmušalai, smėlio spalvos stalviršis. Svetainės zonoje taip pat išlaikytas nuosaikus stilius, paryškinamas žydra, geltona, žalia spalvomis. Palei visą galinę sieną sumontuota didelė, tačiau į akis nekrintanti spinta.


Nelengva pastebėti, kad ir koridorių nuo miegamojo skiria ne siena, o pertvarka su durimis ir spinta. Patogu tai, kad ji atsidaro iš abiejų pusių: viena skirta paltams ir striukėms, kita – kambariniams drabužiams. Pasak dizainerės, taip buvo sutaupyta apie 10–15 cm pločio. Miegamajame pratęstas bendras interjero koloritas: medis, balta spalva, pilkšvi atspalviai ir jūros žydrumo puošybos detalės.


Būtent tai ir apibūdina dizainerio darbą, įsitikinusi dekoro specialistė: jo estetinis pojūtis padeda klientams susiorientuoti spalvų, formų, tekstūrų gausybėje, erdvėje, o svarbiausia – padeda išvengti klaidų ir rasti balansą tarp norų ir galimybių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis