Viskas apie pomidorų sėją ir daigų auginimą

Pomidorų daigai užauga per 50-55 dienas, todėl auginimui nešildomuose šiltnamiuose sėklos sėjamos vasario pabaigoje iki kovo 15 dienos.

Dėžutės pripildomos durpinio substrato sėjai ar durpių ir rupaus smėlio mišinio (3:1). Prieš sėją paviršius išlyginamas, palaistomas ir lengvai suspausdžiamas. Po to kas 3 cm padaromi 1 cm gylio grioveliai, juose išdėstomos sėklos. Ant viršaus užsijojama 0,5-1 cm rupaus smėlio sluoksniu. Po to dėžutes reikia uždengti plėvele, kad ne taip greitai išgaruotų drėgmė. Iki sudygimo plėvelė vis trumpam nuimama – pravėdinama. Pasirodžius daigeliams, plėvelę reikia nuimti ir dėžutes perkelti į kuo šviesesnę vietą. Taip pat pomidorų sėjai tinka naudoti durpines tabletes.


Optimali dygimo temperatūra pomidorams 20-25 oC. Esant 24-26 oC šilumos, jų sėklos sudygsta po 4-6 dienų. Kai temperatūra žemesnė, sėklos dygsta ilgiau, vėliau susiformuoja žiedinė kekė. Praėjus 5-7 dienoms po sudygimo, dėžutes pernešamos į vėsesnę vietą. Tada geriau vystysis daigelių šaknys. Dideli temperatūros svyravimai daigų augimo metu padidina deformuotų ir neišsivysčiusių žiedų kiekį. Daigų auginimo metu labai svarbu palaikyti tinkamą substrato temperatūrą. Ji turėtų būti ne žemesnė 16 oC. Kad būtų šilčiau daigų šaknims, vazonėliai sustatomi šiltnamyje ant stelažų, o ne ant žemės.


Kai daigai turi pirmą tikrą lapelį, reikia juos pikuoti į vazonėlius. Pikavimui geriausiai tinka 10-12 cm skersmens durpiniai ar plastikiniai vazonėliai. Daigelius, kurie yra labai ištįsę, pažeisti juoda kojele, turi silpną šaknų sistemą, patartina brokuoti. Pikuojami tik sveiki, stiprūs, su gerai išvystyta šaknele daigeliai. Jei jų šaknys gerai išsivysčiusios, išsirauna su didesniu žemės gumulėliu.


Daigų pikavimui naudojamas medinis ar metalinis smaigelis. Daigelį sodiname giliau nei augo po sėjos ir žiūrėkime, kad neužsilenktų šaknelė. Ilgą šaknelę reiktų nugnybti, kad ji geriau šakotųsi į šonus.


Pomidorų daigų auginimui geriausiai naudoti jau paruoštus durpių substratus, kurių pH 6,0-6,2. Šiuo metu yra didelis paruoštų substratų pasirinkimas daigų bei augalų auginimui. Daigų auginimui geriausia pasirinkti smulkesnės struktūros (0-20 mm) substratą. Prieš naudodami paruoštų durpių substratą, reikia paskleisti jį, kad prasivėdintų, ypač jei durpės per drėgnos. Jei jos nėra drėgnos, labai svarbu tinkamai jas sudrėkinti. Tada suaktyvėja mikroorganizmų veikla, amoniakinis azotas, kurio perteklius kenksmingas daigams, virsta nitratiniu. Nepatartina į paruoštus durpių substratus maišyti komposto ar kitos daržo žemės. Tuomet yra nemaža galimybė įnešti ligų sukėlėjus bei kenksmingas medžiagas augalų augimui.


Taip pat daigų auginimui galima naudoti aukštutinio tipo nurūgštintas durpes. Jas galima maišyti tik su kitu steriliu substratu, pavyzdžiui rupiu plautu upės smėliu (jis turi būti kaitintas), perlitu ir kt. Tokie mišiniai pasižymi didesne aeracija bei geresniu pralaidumu bei imlumu vandeniui. Juose užauginti daigai būna geresnės kokybės.


Daigų priežiūra


Pomidorų daigai laistomi retai, bet gausiai šiltu vandeniu. Geriausia laistyti atrankiniu būdu, kiekvieną vazonėlį atskirai. Substratas vazonėlyje turi būti drėgnas, bet ne šlapias. Prieš daigų sodinimą, kai jie ypač greitai auga, juos patartina lieti kaip galima rečiau, tačiau reikia stebėti, kad nepradėtų medėti augalų stiebai. Labai svarbu, kad daigų šaknims netrūktų oro. Kai trūksta oro žemėje, lėtai dygsta sėklos, pristabdomas šaknų augimas, sutrinka normalus mitybos procesas. Todėl žemę apie daigus reikia atsargiai papurenti.


Jei substratas daigų auginimui yra tinkamas, jame daigai be papildomo tręšimo gali augti apie 3 savaites. Kai trūksta kurio nors elemento, tuoj pat sutrinka normalus augalo augimas. Pomidorų daigų augimo metu ypatingai greitai pastebimas fosforo įsisavinimo sustabdymas, tuomet lapų apatinė pusė bei stiebas įgauna rausvą – melsvą atspalvį. Netinkamas fosforo įsisavinimas sukelia stiebo medėjimą, susilpnina šaknų augimą. Papildomai daigai tręšiami kompleksinių trąšų su mikroelementais 0,1-0,15 proc. koncentracijos tirpalu.


Dažna klaida, auginant daigus, yra perteklinis tręšimas. Pertręšus daigai išauga su labai išsivysčiusia antžemine dalimi, o šaknų sistema esti silpna, silpnai suformuotos ir žiedinių kekių užuomazgos. Daigų augimo pradžioje, esant mažesniai druskų koncentracijai, geriau vystosi augalų šaknys.


Daigų auginimo sutrikimai


Auginant daigus daigynuose, kurie nėra tinkamai įrengti, kuriuose sunku palaikyti optimalias sąlygas daigų auginimui, susiduriama su daigų auginimo sutrikimais. Visa tai turi neigiamos įtakos tolimesniam augalų augimui bei produktyvumui. Pagrindinės sutrikimų priežastys: šviesos trūkumas, netinkamos temperatūros, neteisingas daigų tręšimas.


Esant per aukštai temperatūrai daigų auginimo metu, netinkamai formuojasi žiedynai, jie sunyksta, deformuojasi pirmųjų kekių žiedai, augalai ištįsta. Kai temperatūra per žema, netinkamai auga augalai dėl maisto medžiagų įsisavinimo pristabdymo, silpnai vystosi šaknys. Kai trūksta šviesos , pristabdomas augalų augimas, augalai ištįsta, susiformuoja mažiau užuomazgų, neišsivysto žiedynai, jie atrofuojasi.


Viena dažnai pasikartojančių bėdų, auginant pomidorų daigus, yra ta, kad augalai apnuodijami dūmais. Tada pajuosta lapų pakraščiai, krenta užuomazgos. Daigai yra jautrūs ir jokiu būdu neturėtų sudegusio kuro išmetamosios dujos patekti į šiltnamį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis