Kaip pasirinkti sėklas ir kodėl skiriasi jų kainos

Daržovės tos pačios, o sėklų pakuočių kainos skiriasi dvigubai – tikrai esate susidūrę su tokia situacija. Socialiniuose tinkluose jau bruzda sodininkai, teigiantys, kad sėklos ir sodinukai pabrango toli gražu ne pagal euro kurso pakeitimus. Modernūs apželdinimo kursai „Geltonas karutis“ aptars keletą dalykų, nuo ko priklauso sėklų kainos, ir patars, kaip pasirinkti tinkamiausias sėklas.

Pigiausios sėklos

Apsibrėžkime, kad nekalbame apie verslo ypatumus, rinkodaros akcijas ar sėklų platintojų nuolaidas. Neatsižvelgiant į tai, pigiausias sėklas greičiausiai atpažinsite iš pakuotės. Jei sėklos įprastos, lengvai surenkamos, didelę jų pakuotės kainos dalį sudaro pati pakuotė. Sėklos paprastame popieriniame pakelyje dažnai ir yra pigiausios. Popierinis pakelis neapsaugos, jei patalpoje bus daugiau drėgmės arba, jei bus staigių temperatūros pokyčių, todėl pirkti tokias sėklas visada yra šiek tiek rizikos. Be to, dažnai tokiuose pakeliuose galima rasti ne pačios aukščiausios klasės sėklas: jos gali būti skirtingų dydžių, ne tokio gero daigumo procento. Kita vertus, tokiose pakuotėse dažniausiai būna parduodamos įprastų vietinių daržovių ar gėlių sėklos, kurios neįnoringos ir lengvai sudygsta, todėl ir jų apsaugojimas ne toks gyvybiškai būtinas.

Didelės pakuotės

Kadangi kaina daugeliu atveju priklauso nuo pakuotės, būtinai pasižiūrėkite, koks sėklų kiekis yra joje. Dažniausiai sėklos matuojamos gramais. Sudėtingiau palyginti, jei tų pačių daržovių sėklos vienų gamintojų parduodamos gramais, kitų – vienetais. Pavyzdžiui, neseniai teko tokį atvejį matyti su agurkų sėklomis. Tada tikrai sunkiau nuspręsti. Nors pakuotės atrodo vienodo dydžio, sėklų kiekis joje gali skirtis dvigubai, būtinai atkreipkite dėmesį.

Jei turite daug draugų entuziastų, paieškokite profesionalios linijos sėklų. Jei jos supakuotos didesniais kiekiais (pvz. 1 kg), pasidalinę pamatysite, kad kaina gali prilygti pigiausioms sėkloms, o kokybė bus nepalyginti geresnė. Savo reikmėms tokio dydžio pakuotės nepirkite, nes sėklų daigumas kasmet prastėja.

Hermetinės pakuotės

Sėklos būna geresnės kokybės, jei jos parduodamos hermetinėje pakuotėje. T.y. įprasto pakelio viduje yra dar vienas paketėlis, o jame jau sėklos. Kaip žinoti, ar yra viduje hermetinė pakuotė? Tai būna visada parašyta ant viršelio, o dar dažniau – net ir nupiešta. Tokių sėklų daigumas paprastai yra geresnis nei sėklų, kurios parduodamos ne hermetiniame pakelyje. Jei ieškote daržovių arba gėlių, kurias reikia sudaiginti dar namuose, kurios lėtai dygsta, kurios lepesnės, geriau nerizikuokite ir pirkite sėklas hermetiniame pakelyje. Jei sėklos nesudygtų arba kažkas nepavyktų, tiesiog nebespėsite susidaiginti iš naujo ir tiems metams teks įsigyti paaugintų daigų. O jei sėklas galite bet kada berti į žemę, galite naudoti ir pigesnes sėklas, tada eksperimentuokite drąsiau.

Shutterstock nuotr.

Beicuotos, dražuotos sėklos

Brangesnės sėklos būna tos, kurios beicuotos, dražuotos. Tai sėklos, padengtos organinėmis bei mineralinėmis trąšomis, augalų apsaugos priemonėmis. Jų daigumas būna labai geras, kokybė aukšta, o tokios sėklos brangesnės - dažniausiai jos yra iš profesionalios linijos. Tokių sėklų dabar galima nusipirkti ir visai nedidelių pakuočių, o apie beicavimą dažniausiai būna parašyta pakuotės nugarėlėje prie bendro aprašymo arba kaip spaudas prie galiojimo datos. Tačiau jei sodininkaujate ekologiškai, jei renkatės sėklas daiginimui, tokių jokiu būdu nesirinkite.

Sėklos juostelėje

Brangesnės sėklos būna tos, kurios parduodamos su juostele. Dažniausiai tai morkų, salotų ir kitų daržovių sėklos. Su juostele patogu sėti, paskirstyti sėklas dirvoje vienodais atstumais. Tačiau pagalvokite, ar tikrai nesugebėtumėte pasėti sėklų kiek rečiau? Naudokite tokį palengvinimą pirmąjį kartą, dėl drąsos, o vėliau jau tikrai susitvarkysite su sėjimu. Atkreipkite dėmesį į sėklų kiekį pakuotėje – jų tikrai mažiau negu tokio paties dydžio pakuotėje, kurioje sėklos be juostelės.

Ekologiškos sėklos

Ankstesni pavyzdžiai rodė, kad kuo daugiau priedų, tuo sėklos brangesnės. O čia atvirkščiai: ekologiškos sėklos todėl ir brangios, kad nenaudojami cheminiai priedai, o reikalavimai sėklų daigumui išlieka. Žinoma, jei galite, rinkitės ekologiškas sėklas. Ingė Auželienė, sodininkystės specialistė, modernių apželdinimo kursų lektorė, pabrėžia: „Neužtenka tik nusipirkti ekologiškų sėklų – ir toliau auginkite nepamindami ekologijos principų, nes kitaip jūsų investicija neteks prasmės.“

Ypatingos sėklos

Pačios brangiausios – ypatingos sėklos, kurias sunku surinkti arba kurios yra retos. Kuo mažesnius kiekius surenka ir parduoda gamintojai, tuo brangesnė yra kiekviena sėkla. Daug kas stebisi, kad yra išvesta įvairių lietuviškų daržovių veislių, kurių pavadinimai neišreklamuoti, tokias sėklas sudėtinga gauti, o kaina jų didelė. Šiuo atveju kaina irgi priklauso nuo didelio darbo ir santykinai nedidelių prekybos apimčių. O juk taip smagu būtų auginti kuo daugiau lietuviškų daržovių. Tikėkimės, situacija šioje srityje tik gerės.

Investuokite į ateitį

Pigiausios sėklos yra tos, kurias patys susirinkote. Jei planuojate rinkti sėklas patys, pirkite ne hibridinių, o rūšinių augalų sėklas. Hibridinių augalų sėklų pakuotės dažniausiai būna pažymėtos raide H. Hibridinės veislės būna labai derlingos, gražių spalvų, kitų gerų savybių, tačiau vėliau surinkus jų sėklas, dažniausiai jos neišlaiko tų pačių savybių. Todėl, jei norite susirinkti sėklas, investuokite į geras rūšines veisles, kasmet atsirinkite geriausiai pavykusius egzempliorius ir auginkite toliau, eksperimentuokite savo malonumui ir džiaugsmui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis