6 dizaino pamokos, kurių galime pasimokyti iš skandinaviškų interjerų

Paprastumas, funkcionalumas ir minimalizmas – trys principai, apibūdinantys įvairialypį ir eklektišką danų, norvegų, švedų ir suomių namuose vyraujantį interjero dizainą. Skandinaviški interjerai šiandien yra globaliai paplitę įvairiuose pasaulio regionuose. Kokias šių interjerų taisykles galime lengvai pritaikyti savuose būstuose?

1. VYRAUJA NATŪRALIOS SPALVOS

Ramūs, prislopinti blyškios mėlynos, vėsios pilkos, baltos ir kreminės spalvos tonai vyrauja visuose skandinaviškuose interjeruose. Ši spalvų paletė tapo prekiniu ženklu, skandinavų dizaineriams atvėrusiu kelius į globalias rinkas. Tiesa, kai kurie dizaineriai savo paletėse maino ir žymiai ryškesnius ir kontrastingesnius atspalvius, ir jie gali puikiai derėti tarpusavyje su klasikine skandinaviška atspalvių gama.

Shutterstock nuotr.

Shutterstock nuotr.

2. BALINTO MEDŽIO GRINDYS IR LUBOS

Skandinaviškuose interjeruose kiliminės dangos nėra paplitusios. Skandinavų dizaineriai visuomet teikia pirmenybę natūralaus balinto medžio grindims bei luboms. Tai ne tik estetiškas, bet ir praktiškas sprendimas – balinto medžio grindys suteikia būstui erdvės ir švaros įspūdį, be to, nepretenzinga spalva leidžia įkomponuoti žaismingesnes ar ekspresyvesnes interjero detales. Tačiau net ir renkantis tamsesnio atspalvio medį (beržą ar pušį), vėsios pilkos tonus, galima išsaugoti šviesumo įspūdį, kuris ilgainiui nepabos ir nevargins.

Shutterstock nuotr.

3. KUO DAUGIAU ŠVIESOS

Šiaurės kraštuose, kur žiemos ilgos, o poliarinės naktys gali trukti net keletą mėnesių iš eilės, stengiamasi būstuose sukurti kuo daugiau natūralios šviesos. Didžiuliai langai, besitęsiantys nuo grindų iki lubų – sprendimas, kuris leidžia mėgautis šviesa iki pat sutemų. Tiems, kas projektuojasi nuosavus namus užmiestyje, langas į gamtą sukuria dar daugiau jaukumo ir šilumos.

Shutterstock nuotr.

4. PIRMENYBĖ – NATŪRALUMUI

Skandinaviškame interjere vyrauja natūralios medžiagos – nuo medinių grindų ir lubų, laiptų bei baldų iki augalų, suteikiančių interjerui gyvybingumo. Gamtos oazė namuose – sprendimas ir tiems, kurių langai nukreipti į labiau urbanistinį vaizdą.

Shutterstock nuotr.

5. FORMA ATITINKA FUNKCIJĄ

Minimalistiniame skandinavų interjere pirmenybė teikiama funkcionalumui. Siekiama, jog visas turimas plotas būtų išnaudojamas maksimaliai (kiekvienas daiktas turėtų savo vietą), o laisvalaikio ir gyvenimo erdvės išliktų šviesios ir atviros gyvenimui. Baldus skandinavai taip pat renkasi pagal jų funkcionalumą. Šie baldai paprastai pasižymi aukšta kokybę bei ilgaamžiškumu. Kadangi dauguma skandinaviškame interjere esančių baldų yra pagaminti iš natūralių medžiagų ar tekstilės, jie estetiškai įsikomponuoja į natūraliomis medžiagomis įrengto namo vidaus apdailą.

Shutterstock nuotr.

6. ŽIDINYS AR KROSNELĖ

Tikras ilgųjų žiemų išsigelbėjimas – namų židinys, praturtinantis namus šiluma bei jaukumu. Priešingai nei Š. Amerikos būstuose, Skandinaviški židiniai retai kada įrengiami namo sienos centre, dažniausiai – kambario kampe. Kadangi šiluminė židinio funkcija moderniuose namuose nebėra svarbiausia, formuojant židinio vietą neretai pasitelkiami meniniai, dekoratyvūs sprendimai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis