Pavasarinis stebuklas vasarį – žydinčios alyvų šakos

Gėlių salonuose apžiūrinėjant dailias puokštes ar vitrinas su pavasarį pranašaujančiais augalais, į akį krito žydinčios alyvų šakos, kurios visų pirma nustebino ir privertė suabejoti, ar tai tik ne dirbtinės gėlės? Kaip gali alyvos žydėti žiemą, ir ar jos kvepia pavasariu?

Šiais laikais nieko nebenustebinsi žiemą žydinčiomis tulpėmis, hiacintais ir narcizais, bet vasario mėnesį pamatyti pražydusias alyvas tikrai yra netikėta.

Norėdami daugiau sužinoti apie šį gamtos stebuklą, kreipėmės į gėlių augintojus. Paaiškėjo, kad žydinčios alyvų šakos žiemą nėra jokia naujiena, ir jau kelerius metus jų galima tokiu laiku gauti gėlių salonuose ir bazėse. Jos gana populiarios, nes paskutinį žiemos mėnesį žmonės būna itin pasiilgę pavasario.

Žinoma, kaip pasakoja salono atstovė, žydinčios alyvų šakos nėra užaugintos Lietuvoje, greičiausiai jos atvežtos iš Olandijos, kaip ir didžioji dauguma pavasarinių žiedų. Kartu su pirmosiomis tulpėmis, narcizais ir hiacintais, kurie yra tipiški pavasario augalai, pasirodo ir alyvų šakos, tačiau jos kiek skiriasi nuo tų alyvų, kurios mūsų kraštuose pražysta gegužės mėnesį.

Žiemą žydinčių alyvų kotai ilgi ir tvirti, bet ne visai tokie stori, kaip tų, kurie žydi sode pavasarį, ant kotų mažiau lapų, o žiedai auga dailiomis kekėmis – paprastai ant vienos šakos yra trys kekės. Paklausta, ar tokios alyvos kvepia, specialistė atsako, kad kvepia, bet labai nestipriai – jų aromatas neprilygsta tam, kuris pripildo orą pavasarį, kai soduose ir parkuose pražysta alyvos, todėl šie žiedai yra labiau dekoratyvūs, džiuginantys akį.

Iš užsienio atkeliavusios alyvos būna įvairių spalvų – teko matyti ir baltais, ir violetiniais žiedais žydinčių šakų.

Paklausta, kaip reikėtų prižiūrėti tokias alyvas, kad jos kuo ilgiau laikytųsi, specialistė atsakė, kad šakas reikėtų kas keletą dienų pakirpti, o merkti reikėtų į kambario temperatūros ar kiek šiltesnį vandenį – jokiu būdu ne į ledinį ar karštą, nes tokia temperatūra nepatinka jokiems augalams. Tinkamomis sąlygomis alyvos vazoje išsilaiko gaivios kiek ilgiau nei savaitę. Jas galima derinti su kitais pavasario žiedais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis